Statistikk | 1 divisjon 2020 målt mot de 7 siste sesonger

Martin Andresen

Ja så har jeg sett litt på disse tallene igjen. Jeg liker å benevne det som statistikk, men skal være den første til å innrømme at jeg har et noe lett fotavtrykk innenfor det faglige innen statistikk.

2020 i tall

De to spillehelgene ga stor variasjon i prestasjonen til de enkelte lag. For å måle har jeg sammenstilt mine forhåndstips (Nils tips) med de faktiske oppnådde resultater.

Først kan vi se hva det enkelte lag vant i VP pr spillehelg målt mot mine tips

Kun BARTNES spilte bedre begge helger enn jeg hadde tippet. Det er spennende å se at seriemester CHARLSEN spilte en dårligere 2. helg enn tippet, men ledelsen etter første helg var så stor at det ble seier likevel.

I denne tabellen ser vi hvor mange vinnerpoeng hvert lag score i snitt pr kamp målt mot mine forhåndstips for hele sesongen.

Jeg undervurderte BARTNES og ELLINGSEN, mens GRØTHEIM fikk for mye pålegg påsmurt skiva fra meg.

Så kan vi se på det enkelte lag for siste spillehelg (kamp 7 til 11).

Her ser vi at KINDSBEKKEN vant flest VP på de siste 5 kampene. THORESEN var femte beste lag 2.helg, men hadde tapt for mye første helg til at de klarte å unngå nedrykk. ELLINGSEN løp rett inn i en stormfull spillehelg, men hadde et så sterkt resultat etter første helg at de tålte all den juling de fikk. Seriemesterne på lag CHARLSEN spilte bare en middels helg, men det var altså nok til å vinne.

2013 til 2020 i tall

4 av 27 lag har spilt alle 8 sesonger. Det er GRØTHEIM; CHARLSEN, HAUGE og KINDSBEKKEN. Alle disse fire lagene har vunnet flere medaljer, herunder gull.

Først tok jeg en titt på kampresultatene for 2020 målt mot tidligere års resultater. Denne tabellen er interessant

Her ser vi gjennomsnittlig scoret imp totalt pr kamp for 2020 målt mot tilsvarende kamp nummer tidligere år. De blå søylene er 2020 og streken viser snitt for alle sesongene under ett.

Vi ser at første spillehelg (kamp 1-6) ga større utslag på antall imp pr kamp enn siste spillehelg. Men kamp nr. 11 ga et unaturlig stort utfall i imp-protokollen. Det er vel ikke så unaturlig når noen jakter medalje og andre prøver å unngå nedrykk er risikovilligheten større og antall imp ut og inn blir større.

Fordeler vi dette pr lag ser tabellen slik ut

Så har jeg sett på hvert lags andel av seire og tap i perioden 2013 til og med 2020. Det viser følgende tabell som er rangert etter prosentandel.

Her ser vi at de «beste» lagene i løpet av disse sesongene er HAUGE og CHARLSEN. Det stemmer da også med at disse lagene har vært gjenganger i medaljekampen.

Ser vi nærmere på plasseringene får vi følgende oppsummering

Også her ser vi at medaljene i perioden er fordelt mellom få lag. HAUGE og CHARLSEN har begge vunnet medaljer i 6 av 8 sesonger. GRØTHEIM, THORSEN og KINDSBEKKEN har alle vunnet medaljer i 3 av de 8 sesongene.

Hvis vi så tar en liten analyse av totalt antall VP for gull og sikker plass ser det slik ut

Her ser vi at de to siste sesonger er vunnet med markant lavere score. Tilsvarende har det vært en ganske høy score for å unngå nedrykk. Det tyder på jevnspilt serie og at ingen lag har vært klart bedre enn de andre i sine prestasjoner. Kanskje har det vært mye jevnere nivå blant lagene disse to sesongene.