Norge-Nederland | Utgang på 5-2 var ikke medisin

Av og til er det en stor fordel å vite makkers fordeling, men av og til kan det være rett så dumt. Fra landskampen mot Nederland kommer dette spillet hvor fantasien førte meg til en dårlig utgang på 5-2 i stedet for 3 NT som «alle» andre melder.

Mine meldinger i nord var spørremeldinger og Ulf i syd fortalte om 14-16 poeng, 4-kort hjerter og 4-kort kløver. Det betyr at han enten har 2-3 eller 3-2 i de to andre fargene.

Med kongen doubleton i ruter så vet du makker maksimalt har 3-kort ruter og at motparten kan ha et naturlig utspill i ruter. Det føles vel ikke som 3 NT er meldingen?

Jeg prøvde meg på en lur løsning og valgte i stedet for å melde 4 spar som jeg viste kunne være på 5-2 tilpasning.

I praksis ville overføring til spar fulgt av hopp til 3 NT gitt enkel hjemgang når vest har et naturlig kløver utspill mot grand. Men jeg ble altså som nord spillefører i 4 spar.

Som vi ser kan motparten ta for ruter ess, konge og ess i hjerter fult av hjerter til stjeling. Men det er ikke så lett å spille motspill. Ruter 3 i utspill gikk via damen til esset hos vest.

Vest vurderte lenge før han fortsatte i ruter til min konge. Spar til esset ble så fulgt av spar til knekten.

Basert på utspillet av ruter 3 som norsk fordeling var jeg sikker på fordelingen i ruter. Men hvordan kunne resten av kortene sitte? Hvis vest har 4-3-3-3 kan jeg vinne kontrakten ved en trumfreduksjon, alternativt kan jeg ta for spar konge og håpe at damen faller tredje.

Jeg valgte den kompliserte løsningen og spilte hjerter 8 fra hånden. Øst tittet mistenksom på hjerter 8 før han hoppet opp på hjerter ess og fortsatte med ruter til knekten hos blindemann, jeg kastet en hjerter fra hånden.

Det er enda litt trangspilt, men jeg fortsatte med hjerter dame fra blindemann som vest vant med kongen. Han fortsatte med kløver som løp til knekten hos blindemann,

Posisjonen var blitt denne

Da jeg hadde spilte meg sånn til måtte jeg vel spille på 4-kort trumf hos vest. Jeg spilte derfor hjerter fra blindemann, vest kastet kløver og jeg trumfet på hånden. Kløver konge og kløver til ess gikk fint og nå var det 2-kort igjen med K kn i trumf på hånden. Stakkars vest så ned på D 9 i trumf og var fanget i klemma da blindemann kunne spille et kort.

Som dere ser kunne øst lagt liten hjerter og på den måten beitet kontrakten, men han trodde selvsagt det var større sjansen for at spillefører hadde 3-kort ruter enn makker og dermed sto kontrakten.