2-divisjon | Melding utenfor trau – en morsom historie

Kjetil Krogh og Tommy Skodje tillot «melding utenfor TRAU», stakkars Kjell O Helmersen til høyre skjønte sammen med Petter Haram svært lite da 1 kløver plutselig dukket opp i annen melderunde!

Ja det kan faktisk forekomme. I 1- og 2-divisjon spilles kampene med skjermer slik at syd og vest sitter på en side mens øst og nord er skjermkamerater på den andre siden. Dette gir noen ekstra utfordringer knyttet til den tekniske avviklingen av meldingsforløpet. Spillerne benytter et «trau» som sendes under skjermen. Det er viktig å trekke dette godt frem slik at begge spillere ser alle meldingene.

Fra sesongens divisjonsspilling kommer dette spillet hvor Petter Haram har sendt meg en riktig så morsom historie, her får du spillet fortalt av Petter:

Syd er giver og syd og vest sitter på samme side av skjermen. Kjetil Krogh starter med å melde 1 kløver, ved å legge denne på bordet(!). Nestemann, Tommy Skodje, melder 2 kløver og alerterer dette som begge major, før trauet blir sendt over til andre siden hvor Helmersen sitter nord og Petter Haram sitter øst.

Petter alerterer 2 kløver som sterk (husk at Krogh meldte 1 kløver som lå igjen på hans side av skjermen på bordet), Helmersen passer og Petter melder 2 ruter som «ventende» melding.

Nå hører vi noe latter på andre siden før trauet kommer tilbake med 3NT fra Kjetil og pass fra Tommy. Tommy har da tipset Kjetil om at det er en fordel å legge meldingen i trauet og ikke på bordet. Så da legger han både 1 kløver og 3NT i trauet. Det de ikke tenker over er at verken Helmersen eller Haram har sett 1 kløver forrige gang trauet var over på deres side. Tommy forklarer i tillegg at 2 ruter fra Petter betyr velg major og at han er like lang i majorfargene!

Så kommer trauet tilbake til gutta på andre siden, og nå er det utfordrende å finne en fornuftig melding i Øst. Petter forklarer til Helmersen at siden det nå også ligger 1 kløver i trauet viste 2 kløver begge major. Petter melder 4 hjerter, Kjetil 5 kløver og nå går det pass rundt…. Tommy som «vet» at Petter er like lang i major drar spar dame ut. Og da er 11 blir det 11 enkle stikk ved å spille sparfargen uten taper. 

Helmersen og Petter som satt på samme side mente begge at de ikke hadde dratt over trauet tilstrekkelig, ingen hadde sett 1 kløver før i andre runde trauet kom tilbake. Derfor ble det ikke bedt om TL, vi fikk ta skylden selv mente vi. Tommy og Kjetil tenkte ikke over at 1kløver aldri ble vist, de reagerte ikke selv før Kjetil hadde meldt 3NT på bordet over 1Kløver som allerede lå der. Ikke før Tommy holdt på å leite fram nattlua slo dette han. Dagen etter spurte han Kjetil om dette, og han hadde jo heller ikke tenkt over det.

For moro skyld spurte vi Turneringsleder Svein Jarle Ludviksen om hva han hadde dømt ved bordet. Etter litt fundering kom han til at spillet måtte være å anse som ødelagt og han ville dømt det i 60/40 favør øst-vest, hvilket betyr 3 imps til øst-vest. Det faktiske resultatet ble også 3 imp. 5 kløver hjem på vårt bord til 400, og 500 i 5Hjerter X på andre bordet til 500 ut, som ble 100 og 3 imps. Så alt var i grunnen greit. 

Svein Jarle bekreftet også at det er ikke første gang det er melding utenfor trau, men han spurte oss om vi hadde vært bort i utspill fra feil bord noen gang!. Det skjedde faktisk i en NM-finale, der en spiller på et bord ble så irritert på makker at når han klasket alle korta sine i bordet så spratt det er kort i en fin bue over til nabobordet der man satt i spenning og ventet på utspillet…..