Lyngdalturneringen 2018 – noen spill

Kåre Bogø og Christian Bakke - vinnere av Lyngdalturneringen 2018

Christian Bakke sendte meg en artikkel med et par spill fra Lyngdalturneringen 2018. At han og Kåre Bogø vant overrasket ingen, det har vært en flott sommer for Christian med EM- og NM-gull. Det var stas at mesteren kunne skrive om noen spill, selv om han forteller om fru fortuna tipper jeg det var noen fine innspill og skvis han unngår å fortelle om.  

Etter å ha hørt deltagerens dom var Lyngdalturneringen 2018 en flott turnering, alle lesere anbefales å ta turen i 2019.

Resultat Lyngdalturneringen 2018

 Her følger Christians artikkel

Her er et interessant spill fra et tidlig toppoppgjør mot en av forhåndsfavorittene, Gjermund Rekstad og Are Nesdal, som viste hvilken enorm flyt vi hadde i turneringen.

2 ruter fra meg var søppelmulti (0-7 med en major eller 24+ NT), og i 1. hånd gunstig kunne det være 5 kort. 2 spar var pass eller korriger, og videre meldte de seg opp i 6nt.

Kåre spilte ut kløver knekt til esset i bordet. Ruter knekt gikk til liten i øst og esset fra Are, etterfulgt av spar til 6’ern, kongen og 2’ern. Hva nå?

Ideelt sett skulle man fortsatt med en ny spar mot bordet, men man har ikke noen direkte overgang til hånden igjen, uten å sette opp noe stikk for motparten, mens de ennå har spar ess i behold.

Alternativ 1 er å fortsette med spar fra bordet, og håpe at den fargen sitter 2-2.

Alternativ 2 er å ta finessen i hjerter (eller evt. ruter) og spille ny spar mot bordet.

Are gikk for alternativ 2 og spilte hjerter til damen, men det ble takras da hele spillet var slik:

 

Kåre stakk med kongen og spilte kløver, slik at bordet var uten inntak til sparfargen, og det hele endte med 5 beit og en ren topp for oss. Hadde han i stedet spilt på alternativ 1, hadde det blitt samme score med motsatt fortegn.

Det var ikke unaturlig å spille som Are gjorde, med tanke på at jeg med søppelmultiåpning var favoritt til å ha både kortest spar og hjerter konge. Et godt argument for alternativ 1 er derimot at Kåre svarte 2 spar og ikke 2 (eller 3) hjerter, så da er det kanskje mindre sannsynlig at han har AJx i spar og xx(x) i hjerter.

Uansett ble det et heldig spill for oss som svingte mye poeng. Kåre var selvsagt flink som unngikk å spille ut hjerter fra kongen, da det var mye som tydet på at syd hadde AQ, da han la kontrakten i 6nt.

kommentar fra redaktøren: hadde det vært bedre av spillefører å spille spar konge i annet stikk?

Så var jeg litt kreativ i meldingene – igjen:

Vi hadde avtalt 5533 i åpning, men 1 ruter var normalt kun 3 kort med 4432 fordeling. Med så mye bedre ruter enn kløver, tok jeg likevel sjansen på å åpne i 1 ruter, og vi endte opp i en hardmeldt utgang.

Ann Karin spilte ut kløver konge til bordets ess, og kløver 10 fra Torild.

Jeg fortsatte med ruter til 9’eren og kongen hos Ann Karin, som innkasserte et kløverstikk.

For å beite kontrakten, måtte hun nå ha fortsatt med kløver knekt, som jeg kan stjele med spar ess, der øst får hevet en ruter. Dermed har jeg ikke lenger inntak til den 13. ruteren, som gir det 10. stikket med ruteren 3-3.

Ann Karin var usikker på hvem som hadde den siste kløveren, og ville ikke risikere kløver til dobbeltrenons og fortsatte derfor med en passiv ruter. Det var ikke så usannsynlig at det var Torild som hadde den siste kløveren, ettersom jeg hadde åpnet med 1 ruter og vist frem 4 spar, og Torild ikke hadde åpnet med svake 2 hjerter.

Dermed kunne jeg ta ut trumfen, og etterpå hive en hjerter på den siste ruteren for 10 stikk og +16 av 17 mulige. Nok et heldig spill, mens en beit hadde gitt så vidt under middels, da det var mange som spilte ruter til damen og gikk beit i 3 spar eller 2 beit i 4.

Redaktør: En anonym lasjerer

PS! Paret som delte toppen med oss hadde spilt ruter til damen i stikk 2, men der hadde en kreativ vest dukket ruter dame!

Det ryktes at vedkommende var litt misfornøyd med å ikke bli nevnt blant redaktørens forhåndsfavoritter, så et genialt motspill kunne kanskje få han på andre tanker i fremtidens tips. Det ble derimot ingen innertier, så han skal få forbli anonym for denne gang… 🙂