Flekkefjords tredje lagfinale – av Boye Brogeland

Flekkefjord BK spilte lagfinale i Kristiansand i 2006 og på Sortland i 2011. I år hadde vi håp om å kvalifisere oss til Mo i Rana med bortimot det samme laget (bare Knut Erik Ljung, som har flyttet tilbake til Sauda, manglet fra de tidligere finalelagene). Eneste hinder som gjensto, var sjetterundekampen mot Sogndal BK.

Vi hadde fått hjemmekamp, og Sogndal reiste sporty ned torsdag 5. april (store deler av onsdagen gikk med til reising) for at både de og vi kunne stille med fulltallig mannskap. Det ble en jevnspilt kamp med stor IMP-omsetning, og seks spill før slutt i den 40-spill lange kampen stod det 77–69 i favør Sogndal.

I de tre neste spillene scoret Flekkefjord 4 IMP på en delkontrakt da det gikk pass rundt ved det andre bordet, 10 IMP da 3 grand gikk i hus i åpent rom, mens sogndølene stoppet i 3 kløver i lukket rom (3 grand er bet med sparutspill) og ett IMP på et overstikk i 3 grand. Så kom spill 38:

 

Vest                       Nord                   Øst                        Syd

Gunnar                  Tonje                  Tor Henning          Boye
Røstadbotten        Brogeland          Mardal                   Brogeland

pass                       1 kl1)

pass                       1 sp2)                 pass                       1 gr
pass                       2 sp3)                 pass                       3 ru

pass                       3 gr                     pass                       4 ru

pass                       5 kl4)                  pass                       6 ru

pass                       pass                    pass

 

  1. Kan være dobbelton
  2. Overføring (to 1 grand)
  3. Utgangskrav med minst 5-korts ruter og minst 4-korts spar
  4. Cuebid (benekter cuebid i spar og hjerter)

 

Ved det andre bordet hadde Øyvind Barsnes og Willy Myhre stoppet i 3 grand. Etter hjerterutspill må man treffe ruteren (fem kløverstikk gir bare åtte totalt). Man bør uansett teste kløveren først i tilfelle en motstander har kort kløver og dermed flere ”ledige plasser” til ruter dame. Kløveren satt 4–2, men Willy Myhre traff ruteren og noterte pluss 600. Hjemgang (+13 IMP) eller bet (-12 IMP) ville dermed svinge 25 IMP og trolig være avgjørende for kamputfallet.

Gunnar Røstadbotten spilte ut spar ess, øst fulgte med nieren og syd med kongen, og fortsatte med en ny spar til bordet. Hva er din spilleplan?


Isolert sett er det riktig å toppe trumffargen (”eight ever, nine never” når det kommer til finesse). Det gir 52,5 % vinnersjanse (40 % for alle 2–2-sitser og 12,5 % for singel ruter dame).

Utspill av et ess uten kongen kan noen ganger tyde på at man forsøker å sikre seg et stikk fordi man har godt håp om et trumfstikk (kanskje typisk Dxx i trumf). Hvis dette er årsaken til utspillet av spar ess, bør man ta finesse på ruter knekt etter å ha innkassert ruter konge først.

På den annen side kan spar ess ut være et godt gjennomtenkt utspill fra esset femte. Blindemann er markert med 4-korts spar, og syd har vist en balansert hånd, så med 3-korts spar i syd vil beten være i boks med en sparstjeling.

Jeg trodde at det var 5-korts spar i vest som lå til grunn for sparfortsettelsen i stikk to. Med fem spar i vest mot to i øst var det åtte–elleve i ledige plasser til ruter dame. Derfor innkasserte jeg ruter ess og var spent på om vest ville følge med tieren. I så fall hadde jeg forsøkt en ny spar fra bordet, i håp om at øst ville ofret en ”uvesentlig” trumf fra 8-2 i ruter, mens jeg ville trodd at han hadde D82 om han saket et kort, og dermed tatt finessen.

Verken ruter 10 eller ruter dame kom på under esset, så da var det bare å håpe på 2–2- sits i trumf, og slik satt det:

 

Pluss 1370 ga 13 IMP til Flekkefjord. Også i nest siste spill var det en mulig slemsving da Sogndal meldte enn bedre slem enn flekkefjæringene, men det endte med 3 IMP til hjemmelaget da Sogndal gikk en æresbeit i 6 hjerter. 1 IMP til Sogndal i siste spill ga sluttresultatet 100–78 til Flekkefjord.

Vi takker Sogndal for en hyggelig og spennende sjetterundekamp, og gleder oss stort til NM-finalen i Mo i Rana. I tillegg til fruen og meg utgjør Geir Austad, Jostein Austad, Kjetil Myhre og Svein Skarpenes Flekkefjord BKs finalelag.

Flekkefjord – klar for lagfinale 2018. Fra Venstre: Jostein Austad, Boye Brogeland, Tonje Aasand Brogeland, Svein Skarpenes. Bak står Geir Austad og Kjetil Myhre.