Spiller du skarpere enn den amerikanske proffen?

Fra sluttspillet i lagturneringen for seniorer kommer dette spillet hvor en svært meritert amerikansk spiller ikke traff spilleføringen.

Etter et innholdsrikt meldingsforløp ble SYD spillefører i 6♦. En kontrakt med muligheter, men kanskje ikke med best odds for hjemgang.

Utspillet fra vest var spar knekt, det ga syd sitt første valg. Hva er det best å spille på her?

For å vinne kontrakten må vel en av følgende muligheter inntreffe

  1. finessene i spar og kløver går bra, du kaster en hjerter på spar.
  2. Hjerterfargen løser seg med en taper med K D hos vest, dette gir avkast for håndens kløver
  3. Øst har singleton honnør i hjerter, og finessen i kløver ordner seg (tar for spar ess, legger ned hjerter ess og spiller hjerter fra syd i etterkant
  4. Finessen i spar ordner seg og hjerteren sitter 3-2, nå kan du kaste en hjerter på spar, gi bort ett stikk i hjerter for så å godspillet hjerterfargen via en stjeling. Du må beholde trumf ess som inntak til å hente hjerterstikkene hvor du kaster håndens kløver. Skulle trumfen være fordelt 3-1 må hjerteren være fordelt slik at den kan godspilles uten høyning i trumf.

Den aktuelle spillefører valgte sparfinessen i første stikk, da den gikk fint var fortsettelsen konge, dame og ny trumf. Nå var dessverre blindemann uten inntak til en godspilt hjerterfarge så spillefører måtte ta finessen i kløver og noterte en beit. Uheldig, men ikke usannsynlig da oddsen for at to finesser ordner seg er 25 %.

Jeg tror det er skarpere å spille hjerter til knekten etter en runde trumf. Hvis øst kommer inn og vrir kløver må du da ta stilling til om du har troen på hjerteren 3-2 67 %) eller finessen i kløver (50 %).

Jeg tror det beste er å stikke med esset, ta for trumf konge. Hvis begge følger er du nå hjemme med å spille hjerter til ess, spar ess med avkast av hjerter og hjerter til stjeling. Ruter til ess er inntaket.

Skulle, det som nå, vise seg at trumfen sitter 3-1 må du håpe at 3-kort trumf sitter sammen med 3-kort hjerter! Aktuelt ville det ordnet seg slik kortene satt her.

Alternativt så lar du det være med den ene trumfrunden. Etter kløver ess spiller du hjerter til ess, spar ess med avkast av hjerter og hjerter fra blindemann. Skulle øst være fri i hjerter er du sikker på hjemgang, men skulle hjerteren vært fordelt motsatt med 3-kort hos øst må du da trumf den tredje med kongen og håpe trumfen er fordelt 2-2. Dette blir kun feil når vest har 2-kort hjerter og trumfen er fordelt 3-1.