Det første kortet Geir Helgemo spilte i ett VM satte standarden

Geir ble i 2017 innlemmet i EBL Hall of Fame

Jeg kom over en artikkel fra ett engelsk bridgemagasin skrevet i 1993. Norge spilte sitt første VM (Norge var også med i 1970) og kom helt til finalen. Sølv i Bermuda Bowl var stort og dette var på mange måter starten på den norske dominans som skulle vare i nesten 15 år.

Helgemo-Helness var ankerpar oppnådde raskt status blant de andre nasjonene som ett av de mest fryktede makkerpar ved det grønne bord.  Plutselig hadde Norge tatt steget fra å være en outsider til å bli ett av de lagene man regnet med! Helgemo-Helness spilte 6 VM for Norge i perioden 93-07, fasit er imponerende 1 gull, 2 sølv, 1 bronse og 2 4. plasser!

I artikkelen er Geir Helgemos første VM spill referert. Ikke bare var det Geirs første spill, men det første «VM»kortet Geir spilte var en skikkelig innertier. Spillet ble referert i bulletinen av Arne Hofstad og er helt sikkert gjengitt i mange andre sammenhenger, men jeg synes det tåler ett gjensyn

Geir Helgemo satt i vest og spilte mot USA som var gull-favoritter, Geir hadde følgende kort:

Altså skulle Geir spille ut mot Bobby Levins 4♠. Geir var 23 år gammel og dette var hans første VM spill, hva ville du spilt ut?


Geir valgte RUTER 10.

Snakk om å ha hår på brøstkassa, her møter du favorittene i første kamp også starter du kampen med å underspille ett ess mot 4♠!

Men for ett utspill det var, kortene så slik ut

Nå hadde motspillet satt opp østs ruterstjeling og Levin var sjanseløs. Han vant utspillet på hånden og fortsatte med spar til kongen og esset. Tor Helness fortsatte selvsagt med ruter til Geir ess. Fortsettelsen var ruter 2 som Tor kunne stjele og nå fortsatte han med kløver slik ruter 2 indikerte.

I lukket rom spilte Grøtheim – Aa 3♠ med 10 stikk for 170.

Geir Helgemos utspill ble starten på noen fantastiske norske mesterskap og bidro til at verden for alvor ble oppmerksom på guttene som raskt skulle bli ansett for æ være verdens beste bridgespiller.