EM Junior 2017 | Hva koster det egentlig å redoble?

Etter å ha bakspilt noen kamper i JR EM ser jeg at det gjerne meldes litt røffere og at straffedoblinger og redoblinger synes å komme litt oftere på banen enn når de «voksne» møtes.

Underholdningsverdien er bra, men det får en til å lure på. Vet alle hva man hiver på av innsats når redoblingen hentes frem fra meldeboksen?

Som innledning har jeg satt opp et par tabeller som vel er kjent for de fleste:


La oss ta et eksperiment:

Du og makker har 9 stikk i 3NT og er i sonen. Altså er «toppscoren» 600.

Men så dobler motparten makkers stayman 2♣. Du har en god kløver og redobler. Nå har makker en vanskelig avgjørelse. Han har lite kløver, men nok poeng til utgang og velger å stå med.

Slik kortene er har 2♣ 50 % sjanse for hjemgang.

En liten oppsummering gir da følgende regnestykke:

2 ♣ redoblet = 760 poeng, sammenligner vi mot det forventete -600 i 3NT fra det andre bordet gir dette oss en gevinst på 160 poeng, eller 4 imps.

Men så går vi også beit 50 % av gangene, det gir da -400. Slår vi det sammen med -600 hos våre lagkamerater gir det en utbetaling på 1000 poeng, omregnet til 15 imps!

Så tar vi med at vi har 20 % sjanse for overstikk i 2♣, det gir 1160 i protokollen. Målt mot -600 gir det 560 poeng eller 11 imps i gevinst.

Altså forventer vi å vinne 4 imps halvpartene av gangene (av og til 11), men taper 15 resten………

I say no, den sjansen er ikke jeg villig til å ta!


Så ett annet eksempel

Et enda mer frekvent tilfelle er at vi blir doblet i utgang. La oss si vi melder 4♠ som motparten dobler, vi er «rimelig» sikker på hjemgang og redobler.

Men så er ikke alltid verden slik vi tror. Det er en mulighet for å gå beit i kontrakten.

For å krydre vurderingen er situasjonen denne

  • 10 % sjanse for 1 overstikk:         1480 (990 hvis doblet)
  • 40 % sjanse for hjemgang:           1080 (790 hvis doblet)
  • 30 % sjanse for 1 beit:                   – 400 (-200 hvis doblet)
  • 20 % sjanse for 2 beit:                   -1000 (-500 hvis doblet)

La oss anta at meldingene er roligere hos våre lagkamerater så vi kjemper mot en vanlig 4♠ u doblet.

For å gjøre dette enkelt sammenligner jeg derfor vår score med samme score u doblet:

Det er selvsagt litt komplisert å analysere slik, men den enkelte kan selv fullføre analysen om det er lurt å hente frem redobling hvis det ligger en viss usikkerhet.


Så til EM Junior hvor nok en redobling falt

I lukket rom ble det spilt 5♣ med 2 beit og 100 til Serbia. Men i åpen rom kom kruttet på bordet.

Vest tenkte han hadde gode kort og analyserte at han hadde gode muligheter for hjemgang, i alle fall ikke mange beiter. Derfor ble han risikovillig og redoblet for å kanskje hente flere poeng.

Men sånn var da altså ikke kortene fordelt (ofte er det en grunn til at motparten dobler en kontrakt, det sitter litt ugreit). Nord startet utspillet med hjerter, men sviktet da han ikke vridde trumf med fortsatte med spar!

Nå kunne vest tatt seg inn til 1 beit og spart seg noen imps, men han satte i gang en litt uheldig spilleføring og endte opp med 2 beit!

Det ga Frankrike 600 poeng og 11 imps. Uten redoblingen ville han tapt 5 imps (ved å gå 2 beit for 300).

Altså kom det et tilleggsmoment inn i spillet hvor spillefører roter seg vekk. Om det var av irritasjon når han så kontrakten ikke kunne vinnes skal jeg ikke påstå, men her tror jeg det var ett innslag av manglende rutine både i meldinger og spilleføring.

Han hadde egentlig vunnet spillet i meldingene ettersom motparten var i 5♣ i lukket rom, en kontrakt som alltid var beit. Hvis ruterfinessen går eller nord spiller ut spar blir det hjemgang i 5 ruter for 550 og 12 imps, en redobling ville gitt 800 og 14 imp. Altså jaktet vest på 2 imps ekstra ved hjemgang mens han nå i stedet tapte 6 ekstra da kontrakten gikk beit.

Er du villig til å ta denne sjansen?  Jeg vet hva jeg tenker, men du skal selvsagt få ta dine taktiske vurderinger selv!