Yeh Bros: Vanskelig spilleføring i avgjørende kamp

Joel Wooldridge

Vi må gratulere våre norske gutter med en fin turnering. Det var gøy å følge laget som neste spilte seg inn til semifinalen. Dessverre falt de akkurat utenfor premierekken, men prestasjonen blir stemplet med bestått.

Les mer på turneringens hjemmeside

Fra semifinalen i a-rekken har jeg stjålet dette spillet hvor jeg tror begge spilleførere fikk mer hjelp av sitsen enn de kanskje fortjente.

Jeg har satt inn meldingene fra ett av bordene, men essensen var vel at øst åpnet 1 og syd ble spillefører i 3NT.

Som vi ser fikk vest et vanskelig utspill da syd varslet om 4-kort hjerter i meldingene. Ved begge bord valgte vest å starte motspillet med ruter dame. Det ser ut som et hyggelig utspill for spillefører, men det skaper litt uro i overgangene mellom hendene.

Etter meldingene og utspillet er det fornuftig å plassere øst med 5-kort ruter og de to essene i major. Hvis du løser kløverfargen uten tapere ser dette bra ut for hjemgang. Utfordringen er at du ikke skal gi bort mer enn 4 stikk.

Kokish vant utspillet med kongen og fulgte opp med kløver til konge og kløver til knekt. Nå vant vest med damen og spilte nok en ruter. Dermed var Kokish i trøbbel. Han hadde ødelagt overgangene til blindemann samt satt opp 4 stikk til motparten.

Han måtte stikke med ruter ess og fortsatte med hjerter, knekten fra øst vant han med kongen.

En opptelling viste nå at Kokish så ned på 4 stikk i kløver, 2 i ruter og 2 i hjerter (kan spille hjerter til tieren). Men han kommer ikke inn hos blindemann for å spille spar mot hånden!

Nå var det «bare» å håpe på medvind og ta kløverstikkene. Ganske riktig var det akkurat den sitsen han trengte. Før han tok den siste kløveren var posisjonen blitt denne

Blindemann kastet en spar på kløver, men øst var nå «skvist».

  • Kaster han spar dame fortsetter syd med spar til esset og venter på sitt niende stikk som enten kommer i / eller i /.
  • Kaster han hjerter ess blir det også kleint
  • Kaster han ruter mister han trusselen om å sette opp beiten i ruter, nå blir han innspilt på hjerter ess og må enten gi nord stikk for ruter 10 eller spille spar fra E D som gir det niende der

 Øst valgte å kaste spar dame og ble da satt inn på spar ess. Han tok ruter konge og spilte ny ruter, men måtte da se Kokish hente sitt niende stikk på spar konge.

Heldig sits for Kokish som jeg synes la alle eggene i en kurv da han gikk direkte på kløveren.


Ved det andre bordet ble det også en litt rar posisjon da Wooldridge vant utspillet med ruter konge og fortsatte med spar knekt til damen hos øst som nå var litt innspilt. Han prøvde seg med hjerter knekt som syd vant med kongen og spilte spar konge til esset hos øst.

Nok en gang satt han innspilt og valgte nå å spille kløver, dermed ble det en enkel seilas for Woolridge til 10 stikk og 1 imps gevinst.


Jeg likte Wooldridge sin plan bedre enn Kokish, men det kan være man i stikk 2 skal la kløver knekt seile. Skulle øst komme inn på kløver dame må han spille major tilbake og nå tror jeg du er rimelig sikker på hjemgang og vinner 3 stikk i major + 4 i kløver og 2 i ruter.