Motspill – Fordeling, styrke eller andre signaler – Del 1

Motspill er vanskelig. Hvilke typer signaler faller i de enkelte posisjoner og hva gjør vi i de litt spesielle tilfellene.

Dette er et omfattende tema, men jeg prøver å belyse med eksempler når sjansen byr seg.

I dag skal vi se nærmere på det første problemet motspillessignalene byr på, nemlig hvilket kort skal du følge med i første stikk?

I Norge er det vanlig å bruke styrke/svakhetskast på makkers utspill av honnør. Dette kan oppsummeres slik

Ved utspill av ess mot fargekontrakt

  • lite kort = styrke, ber om fortsettelse – kan være fra to små når man ønsker stjeling, evt fra damen ettersom utspillet lover kongen.

  • Høyt kort = svakhet, ofte fra tre eller fire små. Vil normalt legge svakhet fra knekten.

  • Påspill av honnør lover tilhørende honnør

      • Kongen lover Konge- Dame

      • Damen lover Dame- knekt

      • Knekt lover knekt- 10

Ved utspill av honnør mot grand

  • Lite kort = styrke. Har normalt tilhørende honnør (dame hvis utspill lover ess-konge). Kan også legges fra lengde, evt hvis man absolutt ikke ønsker et skift
  • Høyt kort = svakhet. Indikerer at man «tåler» at makker snur annen farge i neste stikk
  • Påspill av honnør lover tilhørende honnør (samme som ovenfor)

Tilsvarende vil man legge styrkekast på utspill av konge hvis man har ess eller knekt. På utspill av dame legger vi styrke fra ess, konge eller 10 osv

Av og til kommer det situasjoner hvor man kan legge et unaturlig kort. For eksempel hvis makker vet du har lengde i fargen og du følger under esset med knekten vil det være et rart kort. Dette indikerer normalt at man ønsker skift til annen farge i neste stikk.

Temaet er omfattende og jeg presenterte dette veldig «lett», men la oss ta ett blikk inn i praktisk bridge.

Fra spilling i den lokale bridgeklubben kom dette spillet opp hvor signalene ikke ble riktig.

Vest starter motspillet med hjerter ess mot syds 2♠, blindemann følger lavt. Hvilket kort legger du fra østs hånd?

Den aktuelle øst valgte å spille hjerter dame i første stikk, men det ble uheldig da spillet så slik ut

Vest leste makkers dame som singleton eller at den lovte dame-knekt kombinasjon. Da var det en enkel løsning å spille liten hjerter i andre stikk. Enten trumfer makker eller så vinner han med knekten. Risikoen for å etablere blindemanns nier til stikk var absolutt tilstede hvis du fortsetter med hjerter konge og ny hjerter. Nå faller makkers knekt og nieren hos blindemann vokser til stikk.

Dermed vant spillefører på hjerter knekt og det hele endte med to overstikk i stedet for de 8 man kunne holdt spillefører nede på.

Følger øst med tieren i første stikk vil vest måtte vurdere om det kan være fra H 10 eller om det er fra lengde. Spillefører vil kunne hente 9 stikk, men det er mye bedre enn de 10 det nå ble.

Moralen får være at det er lurt å ta en prat med makker om hvordan dere håndterer disse posisjonene, men honnørene må du tenke igjennom før du tar i bruk!