Kampen om Nord – Sortland videre med 1 imps margin i NM LAG!

Gunnar Harr

Det ble noen spennende oppgjør i 5 runde av årets NM lag. Kampen om nord sto på Sortland da hjemmelaget Sortland tok imot Tromsø. Begge klubber med hyggelig historikk som tidligere vinnere i NM LAG.

Oppgjøret ble spennende med svært lav score, til slutt sto Sortland igjen som vinner med sifrene 58-57!

I kampens nest siste spill vant Sortland 12 imp da Gunnar Harr fant riktig trumfvariant for hjemgang på ett spill Tromsø gikk beit.

Begge spillere fikk prøve seg på kontrakten 4 hjerter med kløver 9 i utspill fra vest.

Hadde det vært nok av overganger mellom hendene er riktig spillemåte å starte med damen fra blindemann, det gir drøyt 70 % sjanse for hjemgang.

Men her er det  begrenset med overganger, vi kan være snill og si du har en overgang i spar du kan bruke til trumf, men det er vel ikke helt sikkert det er beste odds å bruke den til det?

Hvordan hadde du ført kortene om du fikk utfordringen?


Nå er det slik at beste spilleplan i trumffargen er den samme om du har ett eller ingen inntak hos blindemann.

Starter du med ess fulgt av liten til damen har du nesten 60 % sjanse for å slippe unna med 1 taper.

Starter du med liten til damen, for så å gå inn hos blindemann og spille liten til knekten har du satset på at øst har nøyaktig K kn x i trumf (du fanger ikke opp K kn x x)

Du har da ca. 10 % sjanse for hjemgang på den sitsen. Sitsen du taper for ved å gjøre dette kontra den «beste» planen hvor du starter med esset er

  • kn x (ca. 10 %) hos vest
  • kn x x x ( ca. 3 %) hos vest.

Altså er dette marginal dårligere all den tid du faktisk har ett inntak.

Spørsmålet er om spar ess skal brukes til noe annet enn å spille trumf?

Spar konge hos øst er en 50 % sjanse (du spiller spar til ess og spar mot damen). Ruteren 3-3 gir 35 % sjanse, så må vi også ta med singleton tier (2,5 %) eller T x i ruter som gir ytterligere 16 % sjanse. Altså gir ruteren rundt 55 % sjanse for bare en taper.


Beste spilleplan blir derfor å slippe utspillet til kongen (på en god dag kommer damen på fra øst). Nå spiller du trumf ess fulgt av liten trumf til damen.

Lykkes dette slipper du en spar i neste stikk. Når du nå tar for spar ess ser du om kongen faller. Hvis ikke kaster du spardame på kløver ess før du satser på at ruteren spilles for en taper!


I «vår» kamp fra NM lag fant Gunnar Harr riktig variant da han startet med hjerter ess fulgt av hjerter til damen (knekten falt fra vest).

I lukket rom startet Tromsøs spillefører med liten hjerter til damen og kongen, nå gikk han inn på spar ess, kastet spar på kløver ess, før en hjerter til tieren ga vest stikk for knekten og en beit da ruterfargen ordnet seg for en taper!

Statistisk sett ble det da en marginalt fortjent seier til Sortland, men det er vel et fåtall av oss som klarer å regne disse odds uten hjelpemidler ved bordet!