Kinakutt fra Vanderbilt!

Vi ser fra tid til annen at en motspiller «glemmer» å dekke honnør og kontrakter fyker hjem. Dette er populært omtalt som «Kinakutt», altså en finesse som egentlig ikke kan lykkes.

Det kan være du ser på

Nord:   E kn 5

Syd:       D 8 6.

Du spiller damen og nestemann legger liten fra kongen. Dermed vinner du tre i stedet for to stikk i fargen.

Den noe tøffere utgaven av samme versjon er når du IKKE har kortet som bygger under finessen.

Nord:    E 8

Syd:       D 4 3

Nå skjer det fra tid til annen at man lykkes ved å spille damen fra syd når vest «glemmer» å dekke med kongen.

I årets Vanderbilt fikk Espen Lindqvist til en «kinakutt» som siste utvei for hjemgang i 3NT. Dette kom i «round of 16» mot det sterke laget DIAMOND. Det betyr at dette kan lykkes også mot de beste!

Kløverdame var utspillet fra vest som løp til kongen hos Espen. Han fortsatte med hjerter til kongen, hjerter til damen og hjerter til esset hos øst. Ruter derfra måtte Espen bestemme seg for om han skulle ta finessen eller spille på en umulig løsning.

Ettersom vest hadde åpnet var det nesten ikke mulig at finessen i ruter skulle lykkes, Espen grep derfor sitt siste håp om suksess og stakk med ESSET. I neste stikk spilte han SPAR 10.

Vest la sløvt liten og da ba Espen frekt om liten fra blindemann. Tieren var stikket og dermed ble det 9 stikk til Espen for hjemgang. Det ble 12 imp da samme kontrakt gikk en beit i lukket rom.

Ser du litt nærmere på kortene var det «gratis» for Espen å prøve denne frekkisen. Har øst ruter konge går fortsatt kontrakten hjem da det var rimelig opplagt hvordan kløveren var fordelt etter at øst vridde ruter da han kom inn. Nedsiden er selvsagt om øst har spar knekt og dermed får spilt på en ekstra beit når de får et stikk i spar.