Var det Stayman som sto bak Stayman?

Stayman

Staymans 2♣ er kanskje den mest brukte konvensjonen i bridge.  Opprinnelsen finner vi rett før krigen og det er allment kjent at den første som lanserte 2♣ som majorsøk etter 1 NT åpning var den engelske spilleren John C. H. Marx.  Historien sier at krigen stoppet de britiske bridgemagasinene på grunn av papirmangel, derfor ble det ikke trykket noen artikkel om Marx og den nye konvensjonen.

I mellomtiden, nærmere bestemt i det amerikanske magasinet, The Bridge World i juni 1945, hadde Samuel Stayman fått med sin artikkel om «A New Notrump Convention».

Bakgrunnen for artikkelen var den nye konvensjonen Stayman og hans faste makker, George Rapee, hadde tatt i bruk og hatt stor nytte av. Selv om det var Rapee som hadde introdusert og utviklet konvensjonen var Stayman den penneføre som fikk æren av å introdusere konvensjonen for bridgeverdenen.

I noen år fortsatte mange i England i benevne konvensjonen som Marx Two Clubs, men Stayman har etterhvert blitt det annerkjente navnet på konvensjonen over hele verden.

Som om ikke dette var nok ble også Stayman benyttet til å gi navn på en annen konvensjon funnet opp av en av Staymans faste makkere, Victor Mitchell. Michell var den første som benyttet åpningene 4♣/♦ til å vise en «god» 4♥/♠ åpning. Mitchell tok like greit å snudde makkers navn baklengs og Stayman baklengs blir Namyats.

Selv om Samuel Stayman var en suksessrik forretningsmann, ble han verdensmester og vant 20 amerikanske mesterskap i sin bridgekarriere.

Man pleier å omtale Stayman som verdens mest kjente bridgespiller. Hverken Belladonna, Helgemo eller Hamman kan hamle opp med Staymans 2 ♣, han blir husket så lenge mennesker spiller bridge. Men det er vel en annen som kanskje kan vise til samme berømmelse, vet du hvem jeg tenker på?