Det avgjørende spillet i WBT juli

Med 3 spill igjen å spille i finalen av World Bridge Tour Juli event ledet team Black med 9 imp over team Scorway.

Så kom dette spillet på bordet, det skulle vise seg å være match avgjørende i favør Scorway.

Ved vårt bord spilte jeg som vest ut spar 2, 4, 9 og knekt. Ruter 9, dame, 3 og 8.

Hvordan ville du fortsatt motspillet herfra?

Jeg satset på at Syd hadde et kløverproblem og fortsatte med spar ess og ny spar for å ta vekk muligheten for å sette opp ruterfargen. Det skulle vise seg å gi muligheter for beit når kortene så ut som dette.

Gunnar Hallberg i syd er en verdensklasse spiller, men nå kom han i en vanskelig problemstilling. Vest har balansert med 2NT som viser begge minor og har så langt fulgt 3-runder spar! Vest har passet over åpningen, men hvor mye honnørpoeng kan han ha, foreløpig tyder det jo på spar ess og konge dame i ruter, er det plass for kløver knekt?

Hallberg vurderte en god stund før han fortsatte med hjerter 8, 4, 3 og knekt. Nå fortsatte jeg med en liten ruter og tok vekk Hallbergs overganger. Hallberg spilte ruter til trumf for å se om ruteren kunne være 3-3, tok en høy trumf fulgt av hjerter til ess og satset på på kløver mot kongen. Men da ble det to tapere i kløver sammen med en i hjerter, en i spar og en i ruter for en beit.

Ser du hvordan Hallberg kunne vunnet sin kontrakt?

Etter meldingene har han fått den hjelpen han trenger. Vest hadde sladret i meldingsforløpet om begge minor og etter spillingen så langt måtte det være 5-4 eller 4-4. Med 5-5 kunne antall honnørpoeng vært noe lavere, men med 4-4 har vest noe mer styrke. Det er vel heller ikke sannsynlig at vest har spilt ut trumf hvis han hadde KDknxx i ruter. Mye tyder derfor på at ruter er 4-2 hos motparten.

Dette kunne syd sett og spilt hjem kontrakten ved eliminasjon og innspill.

Hallberg skulle latt trumfen løpe frem til følgende posisjon

Herfra er det flere løsninger, men den enkleste er kanskje å fortsette med ruter til ess, ruter til stjeling, hjerter til ess og ruter med avkast av hjerter fra hånden. Vest kommer inn på ruter konge men må spille tilbake fra E 9 i kløver som gir syd stikk på kløver konge og kontrakt.

Ved det andre bordet meldte Bakke-Grude seg helt opp i 4spar. Ruter konge i utspill ble vunnet med ess fulgt av kløver knekt, dame, konge og ess. Spar i vri ble vunnet på hånden fulgt av kløver til stjeling. En ruter fra blindemann satte øst inn på knekten.

Øst hadde ikke lyst til å spille tilbake fra D 10 i hjerter og satset heller på kløver. Men da kunne spillefører kaste hjerter fra hånden og trumfe hos nord. Det var det tiende stikket og sikret en heldig hjemgang. 10 imp var belønningen til team Scorway som vant finalen med 3 imp!