22 hp bak 15-17 grand!

Zia

Det høres nesten utrolig ut, men dette spillet dukket opp da jeg spilte Åpent EM Par i 2013. Spillet er hentet fra parfinalen og motspillere var Zia – Jan Jansma.

Her er hva jeg tittet ned på:

Zia har altså til å åpne 1 NT som viser 15-17 poeng. Jansma er raskt frempå og forteller at det har hendt at disse grandåpningene ikke helt følger avtalt system, særlig i 3-hånd.

Du og makker benytter DONT i forsvar mot sterk grand, dvs at dobling viser en langfarge og melder du en farge direkte lover du den + en høyere. 2 NT er begge minor og hopp til 3-trinnet er sperr.

Trist, du har altså ingen god melding. Hva velger du å gjøre?

Jeg tenker det absolutt må meldes. Du ser på dine kort at Zia med rimelig sannsynlighet har tulle-åpnet. Og går det passrundt vet du det kan bli få poeng hvis du har utgang eller slem i kortene din vei.

Alternativene er å starte med en dobling som viser enseter, makker «alltid» ut i minor og nå må du velge om du skal hoppe til utgang i grand eller hjerter. Evt kan du bare hoppe til utgang på direkten.

Det er hva jeg gjorde, jeg bare hoppe til 3 NT. Det gikk pass rundt og kortene så ut som dette

Makker hadde akkurat litt for mye, vi spilte 12 stikk uten særlig problemer. Faktisk var det 12 stikk i hjerter, spar og grand.

Selvsagt hadde de fleste komme i slem med våre kort, vi fikk rundt 20 % score på spillet.

I etterkant dukket det opp et interessant spørsmål. Zia, som sitter i 3-hånd, visste fra vårt systemkort at vi benyttet en konvensjonell dobling mot sterk grand. Altså var hans psyke-melding nesten gratis. Faktisk så ble det et mektig våpen da han vet at vi ikke vil ha noe godt forsvar ettersom meldingen viser en sterk grand.

Er det fair eller burde vi fått lov til å avtale et annet forsvar mot en slik åpning hvor makkeren til og med forklarer at det ofte er en psykemelding.

Og er det forskjell på par- og lagturnering. Dette var siste av 2 spill mot Zia og vi satt over tiden. Det var stress og spillet ble pakket vekk. Jeg burde selvsagt tilkalt Turneringsleder, men tenkte ikke den gang på at dette kanskje ikke var helt fair.

6 Comments

  1. Å utnytte motpartens forsvarmeldinger (som her) i tredjehånd må være lov. At gode bridgespillere ikke følger boka hver gang i tredjehånd er også godt kjent. Likevel fint å opplyse om det av Jansma.

    Men klart, problemet her er at hvis det oftere er psykemeldinger enn hva meldingen viser, så skjønner jeg man stiller spørsmålstegn til hva som er lov eller ikke. Og det er såklart stor forskjell på fargeåpninger og NT-åpninger i 3-hånd.

    Åpninger på svakere hender i tredjehånd gjøres primært for å hjelpe makker med utspillet, men 1 NT derimot høres ut som et desperat forsøk på å skaffe et svingspill.

    Er det ikke slik at i Norge kan man gjøre en slik bluff tilsvarende denne maks 1 gang på en viss tidsperiode?

    • I parturnering blir dette et urettferdig våpen, har dere avtale om å spille annet forsvar mot 1N i tredje hånd gunstig mot gitte spillere?

  2. Nei… Men hadde blitt betydelig vanskeligere å nå toppkontrakten uansett forsvar. Får man melde i fred her er det rett frem å melde 6 hj, og bortimot rett frem å melde 6 NT.

    Om du velger å endre forsvar mot Zia kan du spille følgende:

    DBL= 16-19
    2kl= BM-sterk
    2ru= 1M
    2hj= BM-svak
    2sp= Jeg tror det er åpnet på en tulle-grand
    2NT= Bm 10-12 eller 23+

    Hvis du ikke har kort til noen av de meldingene, kan du innlede med pass og håpe at makker til NT-åpner ikke vet hva makker har, slik at han velger feil.

    • Hadde det vært ok om jeg ropte på TL og ba om anledning til å avtale forsvar? La oss si jeg i gunstig sone åpner 2 C , makker forteller deg at det har vært psyket i den possen tidligere, men ikke i denne turneringen. Må du da spille ditt vanlige system eller er dette nok til å gripe inn 🙂

  3. Du må i hvertfall rope på TL på et eller annet tidspunkt hvis du mener at noe urettmessig skjer/har skjedd.

    Du kan aldri bli straffa for å rope på TL for å spørre om det, med mindre spillet blir ødelagt fordi at makker nå skjønner hvorfor TL kommer til bordet.

    Du kan også tilkalle TL etter spillet hvis man er usikker, slik at du får et svar.

    Men rop TL først, så kan vi diskutere hvor vidt dette er regelbrudd eller ikke. Smart det? 🙂

    • Dette var en stresset situasjon med dårlig tid på rundens siste spill, jeg burde selvsagt ropt, men det ville ødelagt spillet. Ikke lett å håndtere 🙂

Kommentarer er lukket.