Meldeprøve fra 1932 | Culbertsons World Bridge Olympic

I 1932 arrangerte Ely Culbertson den første av sine mange verdensomspennende turneringer; World Bridge Olympic. Turneringen var en massemønstring med 16 forhåndsgitte kort. Dette ble en årlig hendelse og gikk fra 1932 til 1941. På det meste var den arrangert i over 70 land med over 90 000 makkerpar til start.

Det ble delt ut flotte pokaler til vinnerne i hvert land samt internasjonalt.  Turneringen var slik satt opp at man ble premiert i to puljer; Øst-Vest og Nord-Syd.

Dette ble en stor pengemaskin for Culbertson, men også litt av et arrangement å håndtere. Resultatlistene ble ikke publisert før 3 måneder etter at turneringen var spilt.

I 1932 bel det sågar en aldri så liten skandale da en utro tjener hadde solgt kopier av spillstensilene i forkant av turneringen. På svartebørsen kunne man kjøpe en kopi for 10 USD, omregner vi til dagens pengeverdi tilsvarer det ca. 4000 NOK!

Det ble selvsagt omtalt i avisene, men som kjent er all omtalte god omtale. Culbertson var en luring så han kontret med følgende uttalelse

De fleste bridgespillere vil ikke kunne ta nytte av disse spillstensilene, de husker hverken kort eller ser hva de skal gjøre. Jeg er derfor helt ubekymret.

På den tiden var det rivalisering mellom Culbertson og noen klubbeiere som ikke hadde oppnådd samme suksess. En av disse gikk hardt ut i media med kritikk av Culbertsons turnering som han nå mente var ødelagt

Culbertson kontret nok en gang med det tilbakelente svaret «jeg vedder 1000 mot 1! USD på at du ikke oppnår 60% score i turneringen selv om du får spillstensilene på forhånd».

Rivalen aksepterte selvsagt veddemålet, men Culbertson visste hva han gjorde. Rivalen nådde ikke 60% selv om han hadde sett kortene på forhånd!

Skal vi tro Culbertson deltok 50 000 spillere fra 27 forskjellige land i 1000 puljer. Da ryktene om at en utro tjener hadde gitt fra seg spillstensilene engasjerte Culbertson privat detektiv og advokater for å saksøke de skyldige.

Vel, la oss heller se på en av de 16 spillene fra 1932, hva sier du til denne meldeprøven?

Makker åpner med 1 kløver hvorpå vest, i rød mot hvit sone, hopper direkte til 7hjerter!

Har du et mottrekk klart?

Culbertson hadde selvsagt hatt det litt moro da han «delte» spillene. Hvert spill hadde sitt spesielle poeng.  I dette spillet hadde vest fått utdelt alle 13 hjertere. Det var dårlig taktikk av vest å hoppe direkte til 7 hjerter i rød sone, nå burde nord skjønne hva som hadde skjedd. Det var jo en fair sjanse å melde 7 NT selv med renons i motpartens farge, for øst kunne vel ikke ha hjerter å spille ut?

Kortene så ut som dette

Ganske riktig, 7 NT spilt av nord var ubetelig. Storeslem begge veier røsket selvsagt godt i scoringsprotokollen også i 1932!