Litt mer EM statistikk

Jeg har tittet nærmere på EM PAR. Det ble en litt rar finale hvor Bessis-Volcker stakk av fra første runde og ledet med stor margin. Men vel halvspilt begynte det å butte imot og de falt ned til bronse.

For vinnerparet, Bulgarske Stamatov-Danailov, ble det stikk motsatt. De startet turneringen forsiktig men spilte seg opp og med en solid avslutning spurtet de inn og vant EM Gull

Her ser vi de to parenes utvikling i totalscore i løpet av turneringen, jeg er ikke i tvil om hvilken kurve jeg hadde likt best.

Videre har jeg sett nærmere på hvor tøft gutta spiller. Andel spilleføringer kan gi en pekepinn på hvor aggressive de er i meldingene, det er sjelden vi ser at noen har større avvik enn +/- 5%.

Det er ganske oppsiktsvekkende at vinnerparet nesten spilte 60 % motspill. I en vanlig turnering ville det nesten ikke vært mulig å vinne med så stor andel motspill, men i EM PAR er nivået høyt og da får du skikkelig godt betalt når motspillene er tette.

Videre ligger andel doblete kontrakter på ca. 15 % for begge makkerpar, normalen er mellom 8 og 12 % så det har ikke vært spilt forsiktig bridge.

Bessis-Volcker gikk beit på 38,5 % av sine spilleføringer, mens motparten gikk beit på 45 % når gutta var i motspill.

For Stamatov-Danailov var tallene 31,5 % beit som spillefører og 36,7 % i motspill.

Vinnerparet henter masse poeng som spillefører i utgang, men mindre i delkontrakter. For bronseparet er det stikk motsatt. Det er ofte i delkontrakter turneringene avgjøres, så jeg er overrasket over disse tallene.

Nok engang ser vi vinnerparet med ulogiske tall. De har stor score på å spille motspill mot slem. Riktignok er det bare 4 spill her, men de fikk pluss på alle. Dette tyder på at vinnerparet virkelig har sittet i medvind.

102 spill er kanskje ikke nok til å være et representativt utvalg. Men selv om vi spiller forskjellige typer bridge kan jeg ikke la være å være overrasket over vinnerparets statistikk.

Men bridge handler vel i bunn og grunn om å melde riktig og hente flest mulig stikk, og det gjorde da disse Bulgarske proffene i årets EM PAR.