IMSA | kan du oddsen?

maten ble spist opp, men kontrakten gikk beit

Det å finne riktig løsning på aktuelle fargekombinasjoner er den viktig del av det å være spillefører. Av og til tror jeg løsningen er funnet, men beitene tar meg igjen og igjen.

Dette spillet fra IMSA trodde jeg ble riktig, men der tok jeg altså feil.

Se bare her

Jeg ble som SYD spillefører i 3NT uten at motparten har meldt annet enn pass.

Utspillet fra vest er hjerter 6 (4. høyeste), nieren fra blindemann vinner øst med damen idet jeg lasjerer. Øst tenker seg godt om før han vrir en liten ruter som går via liten til knekt og ess.

Kløver til kongen vinner neste stikk, nå kan du overta. For å vinne kontrakten må du løse kløverfargen for tre stikk, hva er beste odds for det mon tro?

Du kan enten spille hjerter til konge fulgt av ny kløver mot knekten. Da vinner du hver gang øst har Ex eller kløveren er fordelt 3-3.

Alternativt kan du spille liten til damen som øst stikker med ess. Når du så spiller neste kløver fra blindemann kan du ta finessen igjennom øst hvis vest fulgte med 10 eller 9 i andre kløverrunde. Da vinner du hver gang øst har E10xx, E9xx eller kløveren er fordelt 3-3 (men ikke 109x hos vest).

Dette er marginale avgjørelser så da tar jeg et teknisk hjelpemiddel frem og sjekker de kalde matematiske tall.

Den forteller meg at oddsen for å spille på alternativ 1 er

 • Kløveren 3-3  =  35,53%
 • 10 9 doubleton  = 3,22 %
 • Øst har Ex i kløver = 4,84
 • Øst har ET eller E9 i kløver = 3,22 %
 • Singleton Ess hos øst = 1,21

Samlet gir dette 48 %

Hvis jeg derimot hadde valgt plan 2 ville den gitt

 • Kløvere 3-3 = 35,53 %
 • Tapt med 109x hos vest = 5,33 %
 • Tapt med E109 hos vest = 1,78 %
 • Vunnet med ET eller E9 hos vest = 3,22 %
 • 10 9 doubleton = 3,22 %
 • ETxx hos øst = 4,84 %
 • E9xx hos øst = 4,84 %
 • 10 9 doubleton = 3,22 %
 • Singleton Ess hos øst = 1,21
 • Singleton 9 eller 10 hos vest = 2,42

Samlet gir dette 51,43 %            

Dere har vel gjettet hvilken variant jeg valgte?

Jada, jeg gikk beit da jeg spilte kløver to ganger mot hånden og kortene så ut som dette

Oddsen sier jeg var 3 % dårligere enn beste spilleføring, heldigvis var den kinesiske spilleføreren like dårlig som meg og buttet spillet til uavgjort.

3 Comments

 1. Hei Nils!
  Du spilte helt riktig, men regneferdighetene står det litt dårligere til med. Du har jo inkludert mange fordelinger som ikke er relevante i oppstillingen. Esset singel i Øst har du allerede eliminert, og når Kongen beholder stikket kan du da ikke gå bet med 109 dobbel eller E109 hos Vest uansett hvordan du fortsetter?

  De eneste fordelingene som er relevante er 10x eller 9x hos Vest (da må du fortsette med liten mot Damen) og 109x eller 109xx hos Vest (da er du i mål ved å spille som du gjorde).

  Som du ganske riktig påpeker er oddsen for de tre spesifikke 4-2 fordelingene 4.84%, mens oddsen for den spesifikke 3-3 fordelingen er 5.33%. Så din (og kineserens) spilleplan var 0.49% bedre enn å fortsette med liten mot Damen.

  Det interessante spørsmålet er så: Endrer denne oddsen seg hvis Vest legger 9 eller 10 under Kongen?

  Vest kan i teorien ha dukket med E10 eller E9 dobbel, men det er et nokså søkt motspill, siden han ikke kan vite hvem som har de andre mellomkortene. Men det er jo stor fare for at Vest har singel nier eller tier, og det kan du bare få med deg ved å fortsette med liten mot Damen. Skal du derfor skifte fot og gjøre det?

  Det kommer egentlig an på hvor våken du tror at Vest er. Hvis han er våken, legger han nieren eller tieren fra 109x eller 109xx for å gi deg en sjanse til å velge feil variant. Hvis han rutinemessig (dvs. minst 1 av 2 ganger) gjør det, er du like langt og bør sikkert holde deg til den opprinnelige spilleplanen. Men hvis Vest er litt søvnig og sannsynligvis bare legger nieren eller tieren fordi han må (eller fordi han alltid legger fordeling), bør du skifte fot og fortsette med liten mot Damen.

 2. Det riktige er å spille en liten til damen først og
  i stikk 2 liten til K.
  Som vist i boken til Roudinesco er hovedregelen å
  bevare finessen mot 9/10 så lenge som mulig. I
  stikk 3 tas finessen med 8’eren hvis Vest legger 9 eller 10
  i stikk 2. Dette gir 48.95 % sjanse for 3 stikk.

  http://bridge.esmarkkappel.dk/

  gir også dette svaret

 3. det er fint å se at disse utregningene ikke er så enkle likevel.
  et viktig poeng i denne debatten er NÅR oddsen skal regnes ut. Skal den endre seg for hvert kort som spilles blir det komplisert. JEg er vant til at man forholder seg til oddsen slik den i utgangspunktet var, og ikke gradere den hvis noen utfall ikke er aktuelle. Men slik jeg forstår dere så regnes odds etter hvert som kortene faller?

Kommentarer er lukket.