Tar du ut eller ikke?

Det er en kjent problemstilling ved det grønne bord når motparten dobler og du kan velge om det er beste stoppested eller om du skal prøve å finne en ny havn.

La oss se hva du tenker om denne

Du sitter VEST og makker åpnet i 1-hånd med alle i sonen på 1 NT. Det forteller om 14-16 poeng. Syd dobler som betyr like sterk eller en hånd med mange stikk.

Systemet ditt er ganske enkelt. Du kan si pass som ikke betyr annet enn at du tror 1NTx er beste løsning. Redobling ber makker ta ut i 2 kløver hvorpå du kan få spilt 2 i minor. Utover dette er ditt vanlige grand-system på, det vil si stayman hvis du vil fortelle om svak hånd med begge major.

Lar du makker prøve seg på 1NT doblet eller prøver du å finne en annen løsning?

Det er liten tvil om at du kan gjøre det lurt i å søke etter en majorfarge hos makker hvis du skulle være så heldig at makker har minst 4-kort. Men skulle makker være 3-2 eller i verste fall 2-2 i major får du kanskje enda større trøbbel i å jakte 8 stikk i major enn 7 i grand.

Jeg vet ikke, men kanskje er det greie odds for å hente opp en stayman. Har makker 4-kort major må det være rett, og skulle det ikke være slik er det ikke sikkert motparten får hengt på en dobling.

Vel, aktuelt ville et uttak pyntet på bruden. Ved bordet gikk det pass rundt og da traff katastrofen veldig hardt når kortene så ut som dette:

En liten ruter i utspill vant spillefører med knekten. Da syd kastet en spar på den andre hjerteren valgte spillefører å fri seg i spar. Sitsen var ikke som planlagt, motspillet tok resten av stikkene og 4 beit for -1100 måtte noteres. Spillefører kunne berget seg for -800 ved å ta sine tre stikk i hjerter, men likevel en tung score på et spill hvor de fleste spilte delkontrakt i ruter!

2 hjerter gir heller ikke mange stikk med beste motspill. Men det spørs om ikke syd ville meldt 3 ruter og da ville vel sluttkontrakten blitt 3 NT hos NS. Uansett for stor gevinst.

Det var virkelig ikke et spill for 14-16 grand!