Camrose | En gyllen mulighet

Hvordan går det an, tenkte jeg i mitt stille sinn etter at denne muligheten for storspill ble sløst vekk av en landslagsspiller i turneringen The Camrose Trophy. Dette er turneringen hvor de britiske nasjoner gjør opp seg imellom, altså er det nok av prestisje og turneringen ble overført på BBO for oss nysgjerrige bakspillere.

La oss se om du hadde funnet ut av denne spilleføringen.

Meldingene fulgte en «naturlig» sekvens hvor vest fortalte om store kort og øst benytte «minor-stayman». Jeg har forståelse for at vest løftet til slem med sin toppkort sterke hånd. Makker måtte være ganske så ubalansert med begge minor for sin melding, og selv mot en minimumshånd (slik han nå fikk) måtte det være muligheter.

Nord var ikke i det snille hjørnet og servet en trumf, hvordan ville du spilt denne kontrakten?

Den aktuelle spilleføreren tok ut trumfen i tre runder fulgt av spar til kongen. Nord vant med esset og fridde seg med ruter. Det ga spillefører enda en mulighet og hjerter til damen var neste trekk, dessverre dukket nord opp med kongen og da kom det spar tilbake som ga den andre beiten.

Spillet så ut som dette

Uheldig, men var det en annen mulighet spillefører kunne valgt?

Ja så absolutt. Hvis spillefører hadde tatt sine 10 stikk i minor ville det kommet frem til en spennende posisjon.

Kortene ville sett ut som følger

Øst tar for kløver dame og vest kaster en spar, hva skal nord gjøre?

Kaster han en spar følger spar til konge og ess hvorpå nord må spille tilbake fra hjerter konge til spilleførers finesse.

Kaster nord en hjerter kan spillefører fortsette med hjerter til ess som tar med seg kongen og kontrakten vinnes med hjerter dame.

En skvis fulgt av innspill, men posisjonen må leses av spillefører.

Oddsen er kanskje ikke den beste, men rent teknisk vil man ikke tape noe på å ta sine 10 stikk i minor. Man vil alltid kunne spille hjerter til finesse hvis man ikke ønsker å gå for innspillet i sluttposisjonen, det gir teoretisk den samme oddsen som å spille spar til kongen tidlig. Det er 50 % sjanse for at syd har nøkkelkortet.

Fordelen ved å ta sine stikk er at man kan se litt på motpartens fordeling og avkast. Ofte vil det komme noe informasjon i den prosessen som kan påvirke deg til å ta den riktige avgjørelsen i spilleplanen.