Statistisk skråblikk på 1-divisjon

Jeg liker å se på statistikken etter en turnering. Det har jeg også gjort etter sesongens 1- og 2-divisjon. Det ga noen spennende svar som gir grunn til ettertanke.

Først ser jeg at 1-divisjon 2019 var den «jevneste» på den tiden vi har benyttet den nye VP-skala, dvs siden 2013.

Her kan dere se tabellen som bekrefter dette:

Vinnerscoren i 2019 var den laveste vi har hatt, og utgjør bare 90 % prosent av gjennomsnittet de siste årene.

Videre ser vi at den viktige niende plassen (siste lag som unngår nedrykk) lå vesentlig høyere i totalscore enn tidligere år.

Betyr det at 2019 holdt et svært høyt nivå, altså var lagene bedre enn de har vært tidligere sesonger. Eller kan vi tolke det i motsatt retning, at det generelt var en sesong med svakere nivå hvor «alle slår alle»?

Videre har jeg tatt en titt på kampresultatene. Her ser vi også en spennende utvikling sammenlignet med tidligere sesonger.

2019 ga mindre utslag både i seiersmargin pr kamp og totalt antall imp i omsetning pr kamp.

 Lavt antall imp i omsetning betyr normalt bedre nivå, hva tenker du?

Jeg har også tatt en titt på fordeling av sluttkontrakter. Hvilke kontrakter var mest populære og hvor stor andel av disse ble doblet?

Grafen viser et forventet bilde hvor 3NT, 4H/S og 1NT er de mest populære stoppestedene.

Så ser vi nærmere på hvordan spilleføringene har gått. Har vi vunnet kontraktene eller har vi gått beit?

I denne grafen ser vi fordelingen av sluttresultat målt mot antall stikk meldt. Det går altså fra 5 overstikk til 8 beit.

Videre har jeg sammenstilt dataene i en noe enklere oversikt som viser overstikk, nøyaktig vunnet eller beitet kontrakt.

Her ser vi også andelen av de doblete kontraktene som har gått beit eller blitt vunnet.

Forklart ser vi at 75 % av de kontrakten som blir doblet går beit.

De «vanlige» kontraktene som ikke er doblet fordeler seg ganske likt mellom overstikk, nøyaktig vunnet eller beitet.

Jeg skal være forsiktig med å konkludere rundt nivå i sesongens seriemesterskap. Men vi kan i alle fall benytte disse tallene til å si at 2019 sesongens 1-divisjon var en svært jevn affære med små utslag og liten avstand mellom lagene.

Jeg tror vi ser resultatet av at lag i 1-divisjon trekker sammen spillere fra hele landet uavhengig av bosted og at vi i langt større grad ser at de antatt beste spillerne fordeler seg på et gitt antall lag.

For nivået i Norge burde dette være positivt. Spiller du i 1-divisjon får du møtt de beste, men er det sånn det faktisk er?