Orlando | De beste gjør også feil

Lengy og Bareket

Israel har en stor bredde i bridge. Svært mange dyktige bridgespillere med god internasjonal erfaring har gitt Israel flere fine resultater de senere år.

Fra Orlando har jeg hentet dette spillet i 64-dels finalen hvor det Israelske laget EMERALD møtte FROGS som består av de beste Franske toppspillerne.

Du skal få prøve deg i motspill, se på dette

 

Du spiller ut spar 4 (fjerde høyeste) som makker stikker med esset, spillefører følger med treeren. Makker spiller tilbake spar 5, spillefører følger med åtteren også er det din tur.

Hvordan sitter dette, stikker du eller lar du blindemanns knekt vinne stikket?


Personlig må jeg si dette ble en veldig rar posisjon. Hva er det skjer når makker spiller tilbake femmeren har han enten bare den igjen eller laveste fra 3-kort, altså D 7 5. Det betyr i såfall at spillefører har kommet i 3NT på 2-2 sits i spar.

Men med E D 7 5 skulle vel makker brukt damen i første stikk?

Den israelske syd håpet makker hadde spilt femmeren fra 7 5 og la liten, men da ble det fransk jubel når kortene så ut som dette

 

Nord på sin side fryktet at makker hadde spilt ut spar fra K x x og ville ikke blokkere fargen ved å spille damen tilbake. Dessverre lurte han makkeren når han ikke la damen i første stikk som er normalt spill.

Det er slikt som skiller de aller beste fra de nest beste, signalene og motspillene gjøres så enkelt man kan for makker, slike varianter kan rett og slett ikke rotes til skal du kjempe om edelt metall i de store mesterskap.

2 Comments

 1. Årsaken til det som skjedde ligger nok i meldingene. Her har Thomas Bessis løyet på seg 4k Spar etter puppet stayman, og nord kan ikke bruke damen i fall Thomas har K983 f.eks.

  Fra syd sitt ståsted må han gjette på om Thomas har bluffet eller ikke når spar 5 spilles tilbake. Dette er som vi ser den minste sparen, og er enten fra AQxx eller A5. Det er på ingen måte gratis å stikke og spille mer spar, da dette blir opp i saksa (Q7).

  Hvis det er A5 dobbel hos makker, spiller det som regel ingen rolle om man stikker eller ikke, og jeg tror syd tok det for gitt at makker hadde kun A5.

  Han tenkte nok at han ikke hadde lyst å være inne på sparkonge, da det ikke fristet å spille noen av fargene etterpå. Det kunne også være han justerte tempo til en skvis om han stakk også.

  Men jeg tror jeg har lyst å gi Nord minst 50 % av skylda her. Etter meldingsforløpet, ser det jo veldig rart ut at makker plutselig skal spille en spar ut fra 3-kort? Kanskje han burde lukte lunta ved å stikke med Esset fulgt opp av dama, eller stikke med dama først for å gjøre det lett for makker?

  Husk også at spillefører kunne godt hatt K32 mot J10 dobbel, da må dama på i stikk 1 eller 2.

  Kristoffer

 2. Er du sikker på at de bruker puppet? Riski business å bløffe 4korts spar hvis svarhanden har 44 i major

Kommentarer er lukket.