Belladonna med leken spilleføring på 60-tallet

Giorgio Belladonna var den store mestere på den internasjonale bridgescenen. Han dominerte resultatlistene fra 50-tallet og godt utpå 80-tallet. Det ble et lass med EM og VM titler på The Blue Team hvor Belladonna var den store ledestjernen sammen med Garozzo.

Det er liten tvil om at den store mester førte kortene sine fantastisk. Det er en rekke spill som viser hvordan de mest krevende sluttposisjoner ble løst med skvis og innspill, han viste virkelig vei for de som ønsket å bli toppspillere. Det som også er verdt å merke seg at at disse gutta ledet an i utviklingen av nye meldesystemer. Blant annet ble Garozzo-Belladonna leid inn av CC Wei for å utvikle Presisjonskløversystemet, ut fra dette kom spørremeldingene som mange av oss har brukt med kontrollsvar osv. 

Dette spillet er hentet fra et internasjonalt mesterskap på 60-tallet og ble referert i The Bridge World, motstander var Thailand og Belladonna var i sentrum som spillefører i en krevende kontrakt.

 

Meldingene kan kreve litt forklaring. Systemet var etter canape prinsippet, dvs at man melder først sin NEST lengste farge så gjenmelder man sin lengste farge!

Belladonna fortalte derfor om en hånd med lengre hjerter enn ruter, og Garozzo en hånd med lengre kløver enn spar!

Hjerter i utspill passet Belladonna dårlig. Nå forsvant de to stjelingene i ruter som ville gitt kontrakten, altså måtte han finne andre muligheter.

Utspillet ble stukket på hånden fulgt av ruter 10, han håpet den skulle løpe til øst slik at Dkn i neste stikk kunne trumfekappe honnørene ut av vest. Men vest leste sitsen og stakk med kongen fulgt av nok en trumf.

Belladonna kunne telle to stikk i spar, seks i hjerter, en stjeling i ruter og to i kløver for 11 totalt, altså måtte det tolvte stikket løses.

Han kunne satse på at vest hadde både ess og konge i ruter ved å spille ruter dame og la den seile hvis ikke vest dekker. Men er det særlige odds for den sitsen?

Finessen i kløver ga 50 % sjanse, kanskje det var beste mulighet?

Neida, Belladonna fant en mulighet han likte bedre. Han stakk tilbakespillet i hjerter på hånden, tok for spar konge før han stjal en ruter hos blindemann. Spar ess ble fulgt av spar til stjeling før han spilte trumfen til buns.

Posisjonen før den siste trumfen ble spilt var blitt denne

 

Hjerter 6 ble spilt fra hånden, nord kastet en spar men hva skulle øst gjøre?

Ruter ess måtte han jo holde på så da kastet han en kløver. Belladonna smilte nok litt i barten da han fortsatte med kløver til kongen fult av kløver ess hvorpå øst måtte bekjenne med damen. Kløver knekt ga Belladonna det tolvte stikket og hjemgang i kontrakten.

Lekkert, et spill som ville vunnet sine priser også i dag.