Norske Legender | Jon Sveindal (1946-2018)

Jon Sveindal

Jon var født og oppvokst i Moss. Jon var barndomsvenn med kjente bridgespillere som Roy Kristiansen, Per Egil Westin, Jon Aabye og Egil Hansen.

Studiene brakte han til Bergen og her skulle han etablere seg og bli boende resten av livet. Vi kan anta studietiden inneholdt sin andel av bridgespilling, det var et svært godt og aktivt bridgemiljø blant studentene i Bergen. Det var i Bergen han fant sin plass og etablerte seg som en av våre absolutt beste bridgespillere.

Jon arbeidet sitt yrkesaktive liv som lærer og journalist.

Jon ble tidlig en av våre aller beste spillere og fast inventar på så vel Bergens førstelag som landslaget.

Jon vant 4 seriemesterskap (1978, 1979, 1989 og 1997), 6 NM klubblag (1978, 1980, 1982, 1985, 1993 og 1998) og 1 NM Par. Han er også den eneste bridgespiller som har vunnet kongepokal da han sammen med Jonny Rasmussen vant NM Par i 1992.

I perioden 1973 til 2003 spilte Jon 12 finaler i NM Par, høydepunktet var selvsagt gullet i 1992 og sølv i 1993.

Internasjonalt har Jon vært en gigant. Sølv fra VM i 1993 rangeres nok som høydepunktet. I EM spilte Jon for Norge i 1981 (fjerdeplass), 1993 (bronse) og i 1999 (bronse). Jon spilte også Nordisk mesterskap for Norge med to gull som resultat.

Jon gjorde i 2015 et usedvanlig solid comeback da han trosset kreftsykdommen og spilte seg frem til bronse i åpent EM LAG sammen med sin «gamle» landslagsmakker Arild Rasmussen. Denne bragden kopierte Jon i 2017 da han sammen med Tor Bakke leverte en forrykende parfinale. Bronsemedaljen i NM PAR 2017 er kanskje det mest imponerende jeg har sett ved bridgebordet, Jon var sterkt preget av sykdommen, medisinen og behandlingene. Applausen han fikk da han mottok sin medalje var spesiell, jeg og flere med meg kjente en tåre i øyekroken. Det var en tydelig stolt Jon som mottok hyllesten for sin medalje.

Snorre Aalberg intervjuet Jon i forbindelse med EM i Tromsø i 2015 etter at de hadde slått ut selveste Helgemo-Helness i cupspillet, se intervjuet på video,

Snorre lagde også et fint intervju med Jon Med livet på lån – Snorre intervjuer Jon Sveindal hvor han forteller om livet, bridgen og flere av de opplevelser han kunne se tilbake på.

Som bridgejournalist var Jon alltid en ener. Han bidro jevnlig med artikler i blad og magasiner samt han i en årrekke forfattet bridgespalten i Aftenposten og Bergens tidene. Jon var aktiv medlem av Norsk Bridgepresse. I forbindelse med at finalen i NM LAG ble arrangert i Bergen i 2017 skrev Jon en fast spalte i bulletinen. Jon vant Journalistprisen for et spill han omtalte i denne artikkelserien.

I 2011 ble Jon Sveindal tildelt Ranik Halles Pris som regnes som den mest prestisjefylte norske journalistprisen innen bridgefaget. Den blir delt ut for fremragende journalistisk virksomhet til fremme for bridgen

Foruten å oppnå sportslig suksess som spiller stilte Jon opp som Kaptein og Coach for norske lag ved flere anledninger. Jeg husker da jeg på slutten av 90-tallet kom inn som spiller på det norske juniorlandslaget. Jon var med på flere mesterskap som bridgejournalist og ble en viktig støttespiller for oss ferskinger. Han var erfaren og dyktig, det var et hav av råd og tips vi sugde til oss fra Jon.

Jon fulgte bridgen helt frem til det siste. Da Norge ble europamester i juni sendte Jon meg en hilsen fra sykesengen.  Han var glad, det var tydelig at det hadde varmet å følge landslaget frem til seier i den tunge perioden han opplevde med sykdommen.

Jon samlet mer enn 3 800 mesterpoeng og holdt NBFs høyeste grad som superstormester. Selv om han de siste årene nesten ikke deltok i turneringsbridge forsvarte han en plass blant de 10 høyest rangerte spillerne i Norge da han gikk bort.

Da Jon døde 13. juli 2018 mistet norsk bridge en gigant. Jon Sveindal skrev seg inn i vår historie og vil for alltid være en av de virkelig store.

Jeg er glad jeg ble kjent med deg Jon, minnene lever videre.