Klassikere | Grünewalds Coup fra 50-tallet!

Geza Ottlik - bridgeteoretiker fra Ungarn

Vi bridgespillere liker å lese om spesielle spill hvor meldinger og kortposisjon har skapt ekstra spenning. Robert Darvas  (1903-1957) fra Ungarn var en ledende skribent og spiller i etterkrigstiden. Dette spillet signert Darvas er referert i mange artikler tidligere, men det slo virkelig gnister og er vel verdt ett gjensyn. 

Som vi ser dro meldingene seg litt til og Darvas ble spillefører i 7! Ved første blikk ser jo dette ganske håpløst ut. Dame-knekt doubleton i trumf kan gi hjemgang, men det er ikke så ofte du får den sitsen (ca 7 %).

Darvas bestemte seg for å spille på trumfen 3-2 med splittet honnører (40 %).

Utspillet var kløver dame som han vant med esset. Nå fulgte hjerter konge til ESSET og hjerter til stjeling. Kløver konge ble så fulgt av hjerter til stjeling. Kløver til stjeling ble fulgt av nok en hjerter til stjeling. Nå hentet Darvas ess, konge og dame i ruter.

Posisjonen var nå blitt denne

Kløver 9 ble spilt fra Syd og dermed var vest bondefanget. Trumfer han lavt trumfer nord med tieren og tar de to siste på ess-konge i trumf. Trumfer vest med damen stikker nord med esset og lar tieren seile i neste stikk!

En morsom posisjon som sjelden dukker opp! Spiller du trumfen fra topp må motparten få ett stikk, men nå forsvant det ved å spille sidestikkene i riktig rekkefølge.