Nils dummer seg ut | Løfter du til storeslem?

Av og til spiller jeg en singleturnering på BBO bare for å holde vedlike bridgeforståelsen. Det å prøve å forstå hvordan ukjente makkere tenker og ikke minst gjøre det enkelt for disse kan av og til være en vanskelig øvelse, men jeg tror det kan være bra for de fleste av og til.

Slike spill har selvsagt ingen 100 % fasit, men det er alltid gøy å prøve å forstå og prøve å finne de mest logiske løsningene.

Hva har en spiller som hopper frivillig til slem i en slik posisjon er kanskje det viktigste spørsmålet.

  • Hva er sjansene for at makker har en taper i spar
  • Er kløverfargen gående
  • På en god dag har jeg fire stikk til makker (to stjelinger i ruter samt ess-konge i hjerter) – det kunne han vel ikke håpe på?

Jeg tror vi alle er enige om at hoppet til 6 kløver i denne posisjonen må være basert på ett reelt håp om hjemgang. Makker har helt sikkert en voldsom fordelingshånd. Det kan være han har sjanset på at jeg har en riktig honnør, men noe mer enn det burde han vel ikke ha kalkulert inn?

Det usikre momentet tenkte jeg var sparfargen. Makker har selvsagt ikke mer enn en taper i den fargen når han melder slik, men det kan godt være han er tildelt singleton spar.

Vel, dette var selvsagt på BBO og da slipper vi oss litt mer løs, jeg gikk for toppscoren og løftet til 7 kløver.

Men det var feil, kortene så ut som dette

 

Taperen kom faktisk i trumffargen!

Spar ess i utspill trumfet syd, nå trumfet han en ruter, spar til stjeling, ruter til stjeling og spar til stjeling.

Hvis trumfen ikke sitter verre enn 3-1 kan han nå ta ut trumfen og kaste den siste ruteren på hjerter (stikker over hjerter dame).

Men da trumfen var 4-0 måtte det blien trist beit.

Løfter vel neste gang også jeg.

Som en tilleggsoppgave kan du jo tenke litt på hvordan syd kunne vunnet sin kontrakt (uten å ta finessen i trumf)?

Når vi ser kortene kan vi «bare» stjele en ruter fulgt av spar til stjeling (øst kaster vel en hjerter), nå følger ess-konge i ruter og hjerter dame som vi stikker over med kongen. Hjerter ess blir så fulgt av hjerter til stjeling før vi stjeler den siste ruteren. Nå har spillefører kun E K D 10 i trumf og spiller ett kort fra nord, øst sitter igjen med kn x x x i trumf og er fanget!