Småtriksing fra Zia – Hva synes dere?

Zia er en spiller de fleste vet går sine egne veier. Ofte er dette sjarmerende, men blir det ikke ett våpen for han og makker når de møter motspillere som ikke er vant til dette.

Du sitter i gunstig sone, makker åpnet med pass og nestemann åpner 1♥. Hva er ditt bud?


Dette spillet er hentet fra Vilnius Cup som ble spilt i september og er omtalt i IBPA bulletinen, det viser nøyaktig hovedtrikset til Zia – 1NT som ikke er 1NT.

Spillet så slik ut og meldingene gikk som dette.

Vi kan selvsagt la oss blende av Zias fantasi og hvordan han når frem til toppkontrakten, men la oss heller ta på oss noen andre briller.

Zia meldte altså inn 1nt som viser 15-18 på sin ruterfarge, makkeren som da var godt innført i at disse sonene var fritt vilt meldte selvsagt pass uansett hva de andre gjorde. Altså var han 100 % sikker på at Zia bløffet, motparten hadde også mistanke, men de kan jo ikke helt vite hva han har. Selve resultatet på spillet er vanskelig å vurdere, det kan være motparten kunne gjort det bra i 3 hjerter, men her er vi mest ute etter om det er greit med slike varianter (ca. hver gang han er i gunstig sone og får mulighet). Dette gir vel også ekstra opplysninger til makker hver gang Zia passer i gunstig sone. Har han en grei 5-kort farge og 7-10 poeng melder han inn 1NT, altså vet du når han passer en del mer enn det vi gjør når vår makker passer.

Uansett er hovedproblemet at motparten ikke har fått anledning til å forberede seg til posisjonen. Når man møter en slik spiller burde man på forhånd bli varslet og få mulighet til å avtale forsvarssystem. Normalt vil man mot 1NT være noe destruktiv i konkurransemeldingene, men mot Zia burde man spille motsatt, altså at man for eksempel har invitt osv.

Personlig ble jeg lurt i EM par av Zias tulle grand, han åpnet 1NT i tredje hånd med 8 HP i parturnering. Mot sterk NT benyttet vi ett forsvarssystem som baserte seg på at granden faktisk var sterk. Dermed kunne ikke jeg vise en sterk hånd da jeg satt med 22 honnørpoeng, vi buklandet i utgang hvor vi skulle vært i slem. Sett i etterkant burde spillet vært stoppet da han åpnet 1NT, så burde vi fått lov til å avtale forsvar mot tullegrand, men det var parturnering og vi var seint ute så det var ikke så lett å tenke der og da.

Det store spørsmålet er om det skal være lov å holde på sånn. En psyk av og til er ok, men jeg synes det begynner å bli mange fra mr. Zia. Psykemeldinger satt i system på denne måten er vel ikke greit, det blir jo et kraftig våpen og særlig i parturnering henter han mange poeng på dette.

2 Comments

  1. Ja, her blir det i internasjonal bridge andre regler for kong Zia Salomo enn for oss hattemakere. Dette gjør Zia så ofte at det blir en etablert makkerskapsavtale. Og en grandåpning i 3. hånd i gunstig (eller innmelding mot naturlig system) gjør systemet sterkt kunstig (i det minste til «brown sticker») og ikke tillatt i de fleste turneringer. Var det ikke slik Nils Kåre at makkeren til Zia i EM til og med alerterte grandåpningen hans?

    • Det stemmer, jeg synes dette er systematisk og i beste fall på kanten. I lag hvor alt legges frem før start er det kanskje ok på høyt nivå

Kommentarer er lukket.