NM PAR 2017 | Håkon Bogen avsluttet turneringen med å skvise hjem 6NT!

Håkon Bogen er en skarp bridgespillere. Vi husker alle årets NM Mix par hvor Håkon og hans mor ledet hele turneringen, men det hele endte opp i en dramatisk sluttspurt hvor Håkon sikret norgesmesterskapet med en tøff 6NT i siste spill.

I NM Par kjempet han ikke om medaljer, men jaggumeg slengte han ikke inn en lilleslem også her. Denne gangen var det ikke utspillet som ga kontrakten, han måtte hente frem skvis.

Vi gir tastaturet over til makkeren, Alexander Flakstad:

Åpning multi 2♦ ville vist en 20-21 NT i vårt system, så derfor åpnet jeg med 2♣. Over makkers 2 ♦ skjønte jeg at jeg hadde meldt feil og måtte nå velge mellom å melde 3 ♦ r eller 2NT. Jeg valgte 3♦, noe jeg skulle få angre på når makker meldte 3♥.

Nå satt jeg der med Q x i spar og skulle meldt 3NT. Det likte jeg ikke… så jeg tok en lurevariant og meldte 3♠. Nå kan makker melde 3NT så slipper vi til og med spar ut.

God plan… Makker meldte selvsagt ikke 3NT, men 4NT. RKCB med spar som trumf. Æsj… jaja. 5♣ fortalte om 3 ess fra meg og 5♦ fra makker var spørsmål etter trumf dame.

Hadde den også jeg, så jeg meldte 6♣ for å vise kongen der. Burde vel meldt 5NT for å vise to konger, men herregud da… resten av meldingene tatt i betraktning så kan man vel neppe forvente at det skal skje noe korrekt nå.

Makker meldte 6♠ (nisse… den står jo ALDRI) og jeg tok ut i 6NT.

Altså ble Håkon som SYD spillefører i 6NT, utspillet var kløver ni.

En rask opptelling viser at han har to stikk i spar, to i hjerter, to i ruter og fem i kløver for 11 totalt. Altså må det komme ett stikk via snill sits eller skvis.

Håkon vant utspillet hos blindemann og fortsatte med spar damen som øst vant med esset.

Ny kløver vant Håkon med kongen og hentet sine stikk i kløver.

I utgangspunktet er dette en potensiell 2-sidig skvis, men da Håkon ikke har noen ruter på hånden blir overgangene ikke gode nok. Det han derimot får til er en skvis hvis en av spilleren sitter alene med hold i hjerter og ruter!

Håkon spilte videre spar til kongen og var kommet til denne posisjonen

Spar knekt ble spilt fra SYD , nord kastet ruter men hva med øst?

Ruter ville gi nord stikk på ruter 10 og hjerter ville gi syd det siste på hjerter 9!

Aktuelt kastet øst en hjerter, og da tok Håkon de siste stikkene med ess-konge i ruter, hjerter ess, hjerter til konge og hjerter 9 for hjemgang!

En pen skvis som absolutt tar seg ut når NM PAR 2017 skal oppsummeres.

Det kan se ut som Øst bryter skvisen ved å vri hjerter etter spar ess, men slik kortene sitter gir hjertervri spillefører en finesse mulighet for ett ekstrastikk i hjerter.