NM PAR | En spennende spilleføring

Ingenting er vel som en liten spilleprøve for oss bridgeentusiaster?

Du rykker rett inn i NM PAR, kontrakten er favoritten 3 NT der du er som best.

Vest starter utspillet med hjerter 5(norske), øst stikker med esset og fortsetter med hjerter dame som du lar beholde stikket, vest følger med hjerter 2. Hjerter knekt fra øst i neste stikk vinner du med kongen, vest følger med hjerter 3.

Nå kan du være rimelig sikker på at hjerterfargen er fordelt 4-4 hos motparten. Øst som har passet i åpning har nå vist frem E D kn i hjerter, det tyder derfor på at du finner ruter ess hos vest.

Hva er beste odds for hjemgang?

Du har vel to alternativer.

  1. kløver til kongen og spar knekt som du lar seile. Hvis spar kappen går vinner du 4 stikk i spar, 1 i hjerter, 1 i ruter og 3 i kløver for hjemgang.
  2. spille på ruterfargen, men da må du gjette hvor ruter knekt har satt seg.

Selv om øst har passet i åpning og vi har plassert ruter ess hos vest er det plass til både ruter knekt og spar dame hos øst. Vi vet at hjerterfargen er fordelt 4-4 så her har vi ingenting å bruke til å plassere antall kort rundt bordet.

Satser du på finessen i spar har den akkurat 50 % vinnersjanse.

Men hva med ruterfargen?

For å vinne kontrakten må du ordne 3 stikk i ruter, altså trenger du ikke å tenke på 4-1 fordelingene (du kan fange knekten fjerde hos vest, ikke øst).

Ettersom du «vet» ruter ess er hos vest får du kanskje økt sjansene dine ved å spille liten ruter til DAMEN. Nå får du med deg esset singleton eller doubleton hos vest, samt knekten double hos øst.

Jeg er usikker, men i NM PAR var det flere spilleførere som løste dette ved bordet og vant sine 9 stikk i grand da spillet så slik ut

Blant annet Thomas Charlsen spilte som skissert da han vant den tredje hjerteren og fortsatte med ruter til damen fulgt av ruter 10 til knekt, konge og ess.

Motspillet hentet sitt fjerde stikk med hjerter 10 men Thomas vant sin utgang for en hyggelig score i protokollen.


Så tar vi ett hopp til «mitt» bord hvor meldingene tok en litt annen vending og det hele ble litt morsomt.

Som dere ser ble vi litt utfordret da motparten meldte inn hjerter i vår sterk-kløver sekvens.

Selv om jeg hadde 8 poeng mot 16+ hos makker så det hele ganske trist ut nå etter disse meldingene. Jeg tok derfor sjansen på at 4-2 tilpass i spar kunne spilles greit. Og det skulle vise seg å være rett så bra.

Hjerter i utspill gikk til esset fulgt av hjerter dame til konge. Hjerter til stjeling ble fulgt av spar knekt som løp rundt til damen. Nok en hjerter måtte spillefører stjele. Han kunne nå ta for Ess-konge i trumf og da ruterfargen løse seg ble det hele 9 stikk.

Ettersom ruter knekt satt bak D 10 så det hele ut som en veldig godt spill med 140, men det viste seg at flere hadde klart prøven i grand og vunnet 9 stikk for 150. Spillet ble derfor rundt middels for oss, men en morsom variant var det likefult.

2 Comments

  1. Med 3-2 sits i ruter og 3-korts ruter i Vest, er det 50/50 hvem som har ruter knekt (siden ruter ess er markert hos Vest). Med dobbel ruter i Vest garanterer man fire ruterstikk ved å spille ruter til dama, så denne fargebehandlingen er indikert. Det som taler litt imot (men slettes ikke nok) er at det er med oddsen å finne ruterlengden i Vest siden Vest har spilt ut en 4-kortsfarge og trolig heller ville spilt ut fra en 5-kortsfarge eller fra damen fjerde i spar.

    Hilsen Boye

    • Det beste er vel å kombinere sjansene.
      Først prøve å finne rKn singel eller dobbel, og hvis det ikke går ta sparfinessen.
      Ulempen er at du kan gå to beter istedet for en, men tydeligvis var det de færreste som var i 3nt, så satse på å vinne kontrakten må være riktig.
      Så rK i stikk 4. Den blir vel alltid stukket. Blr den stukket av øst vet du hvor knekten er,hvis av vest sats på å toppe ut rKn og så prøve sparfinessen.

Kommentarer er lukket.