Skattesaken mot Helgemo-Helness – Påstand om 1,5 år i fengsel!

Dagens Næringsliv skriver i artikkel lørdag 9 september om skattesaken mot Helness og Helgemo. Saken gikk i Oslo Tingrett i perioden 4.-7. september.

Geir Helgemo – Tor Helness satt begge på tiltalebenken i Oslo Tingrett i uke 36. De er tiltalt for grovt skattesvik.

Helness erklærte seg ikke skyldig, Helgemo erklærte seg delvis skyldig.

Aktor la ned påstand om 1,5 års fengsel + kr 340 000 i bot på Tor Helness. For Geir Helgemo ble det lagt ned påstand om 14 måneder i fengsel + kr 280 000 i bot.

Slik saken fremstilles virker det som de har stolt på råd de har fått fra en bekjent innen bridgen som hevdet å ha kompetanse innen beskatning. Det kan synes som disse rådene ensidig har skissert et bilde om skattefrihet til Norge knyttet til det å bo i Monaco. Den bekjente har fremstått som kunnskapsrik og troverdig, Helness støttet seg derfor helt og fult til disse rådene.

Rådgiveren var involvert i første del av skattesaken og forfattet da brev til etaten samt deltok på møte, her ble han bedt om å forlate møte på grunn av sin opptreden! Brevene ble presentert i retten, innholdet blir referert til å ikke være av særlig kvalitet. Mye tyder derfor på at Geir og Tor kan ha vært for godtroende og blitt forledet av denne rådgiveren.

Sett i ettertid innser Helgemo at dette kanskje skulle vært undersøkt bedre, men når man står midt i det og får tydelige og klare råd kan selv den beste bli forledet.

Det ser ut som at Geir og Tor delvis har vært naive og kommet uheldig ut i denne saken. Nå håper vi retten evner å finne en riktig løsning som alle parter kan akseptere og at saken kan avsluttes uten at det skaper problemer for videre proffspill for verdens sterkeste makkerpar i bridge.

Da er det ikke annet å gjøre enn å avvente dom i saken. Det skal ikke forundre om en dom blir anket, slik at det blir en ny rettsprosess.  

Jeg kontaktet Geir Helgemo som ikke ønsket å si annet enn at han synes de er blitt svært urettferdig behandlet. Nå avventer han dom og eventuell anke.