Boye Brogeland vant prestisjefylt pris for Verdens Beste Spilleføring i 2017

IBPA (The International Bridge Press Association) hadde sin årlige kåring av Verdens Beste Spill i forbindelse med VM I Lyon.

Som vanlig var det mange fine spill som kjempet om de prestisjefylte prisene, spillene er nominert via IBPA av bridgejournalister fra hele verden. Her finner vi priser som

  • Årets Motspill
  • Årets beste meldingsforløp
  • Årets spilleføring
  • Årets beste spill av en juniorspiller
  • Årets Bridgebok

Det ble også delt ut en pris til årets bridgepersonlighet. Denne ble for 2017 tildelt Benito Garozzo som gjorde comeback på det Italienske landslaget i en alder av 89 år! Bridgenettstedet Bridgewinners fikk Alan Truscotts minnepris for deres viktige bidrag til å raskere formidle informasjon og skape ett nettsted for bridgedebatt.

Her er IBPAs egen artikkel om prisene

Boye Brogeland var en av kandidatene til årets spilleføring. I skarp konkurranse med blant andre Bob Hamman og Steve Weinstein ble det altså Boyes lekre spilleføring som vant frem. Spillet ble referert av Paul Linxwiler og ført i pennen i April utgaven av IBPA Bulletinen.

Dette er den mest prestisjefylte prisen man kan vinne for spill, jeg er helt sikker på at Boye finner en fin plass til prisen på skrytehyllen.

Spillet er hentet fra 8-delsfinalen i VANDERBILT hvor Boyes lag avanserte videre med liten margin, dette spillet var da også det siste og ble i så måte ekstra viktig.

Som vi ser av meldingene ble Boye spillefører i en krevende sluttkontrakt – 5♦ som vest påskjønnet med en dobling.

Spar 2 i utspill var norsk fordeling og gikk til esset hos øst og stjeling hos syd. Nå fulgte hjerter til ess og ruter til kongen.

I neste stikk fulgte hjerter dame som fikk løpe til kongen hos øst da vest og nord kastet spar. Øst vridde kløver som Boye vant med kongen fulgt av ruter knekt til damen og esset.

Nå kunne Boye telle opp fordelingen vest var markert med 5-1-4-3. Boye fortsatte derfor med kløver til ess, spar til stjeling og kløver dame.

Posisjonen var nå blitt denne med SYD til å spille:

Nå spilte Boye hjerter knekt og vest var fortapt.

  • Trumfer vest lavt overtrumfer syd og spiller stående kløver
  • Trumfer vest høyt fulgt av trumf får nord resten av stikkene i trumf og kløver
  • Kaster vest spar kaster nord kløver (evt. spar) hvorpå syd fortsetter med hjerter 10

Ved det andre bordet vant NS 5♣, dermed vant Boye 4 IMP på sin doblete kontrakt i stedet for å tape 11 hvis han hadde gått beit. Kampen ble vunnet med 8 IMP i margin og dette var altså kampens siste spill.

Hvis øst hadde vridd spar i stedet for kløver når han kom inn på hjerter konge vinnes kontrakten på samme posisjonsspill.

Det er et aktuelt poeng at vest kanskje skulle kastet en kløver på hjerter dame, men kontrakten kan fortsatt vinnes.

Hvis vest kaster kløver må nord også kaste kløver. Syd stjeler spar i retur og tar for Konge-dame i kløver før han spiller hjerter knekt. Nå blir det en veldig spennende posisjon. Det er mange varianter og litt for mye å skrive om her, men kontrakten vinnes ved å lese kortene riktig.

Men det å spekulere i eventualiteter skal vi ikke gjøre, her kan vi bare nyte Boyes spilleføring og gratulere med vel fortjent pris.

Av andre kandidater finner vi Liv Marit Grude - Bodil Øygarden som var kåret til årets meldingsforløp, men dessverre ikke vant frem.