Bermuda Bowl | Hva er beste odds på dette spillet?

For å bli en bedre spillefører kan det for mange være nyttig å lære seg oddsberegningen for de mest vanlige posisjonen ved bridgebordet.

Skal du spille på 2-2 eller 3-1 sits? Hva er mest sannsynlig av 4-1 og 3-2? Tar du finessen eller spiller du kortene fra topp?

I dag skal du prøve deg som spillefører på høyt nivå. Meldingene trakk deg helt opp til 6♥ og dette er hva du disponerer.

Utspillet fra vest er kløver. Hvordan spiller du denne kontrakten?


Ett raskt blikk viser at vi er helt uten tapere bortsett fra i trumffargen (vi kaster en ruter på kløver ess og en på spar ess). Her må vi gjøre en jobb og hvordan kan vi da løse denne fargen best?

Stikker vi utspillet med esset vil vi ha to inntak hos nord, samtidig kan vi kaste to ruter på de to essene.

Det er 4 kort i trumf hos motparten. Skal vi starte med ESSET eller vil en finesse være best. Hvis vi velger å ta finessen skal vi i så fall ta en ny finesse eller toppe neste gang?

Når blir det feil å legge ned hjerter ess?

  • Når Øst har K D x (ca. 12 %) eller K D x x (ca. 5 %), altså ca. 17 % sjanse for å feile

Når blir det feil å ta finessen to ganger?

  • Når Vest har nøyaktig K D, dette gir ca. 7 % sjanse for å feile.

Det betyr at her (når vi har to inntak hos nord) skal velge å spille liten hjerter til kapp to ganger.

Det hadde ikke vært så dumt da hele spillet så slik ut:

Men det var vel en enkel oppgave for deg?

1 Comment

  1. Det er riktig at dobbelfinessen er riktig hvis en ser hjerterfargen isolert. Her er det imidlertid flere ting å tenke på. Hvis en stikker med kløver ess og spiller hjerter til finesse som ryker, og deretter får rutervri så er du plutselig avhengig av ruteren 3-2 for å rekke å avblokkere spar K før du går inn i bordet på ruter ess (må slippe rutervrien til handa). Hvis en tenker praktisk odds, så har vest neppe singel ruter siden han ikke spilte den ut, så da kan vi ta med kun singel ruter i øst i regnestykket. Det er 16% sjanse. I tillegg så er planen med dobbelfinesse avhengig av at ruteren ikke sitter 5-0, som er 4% sjanse. Dermed gir planen med å stikke med kløver ess og dobbelfinesse 0.76*0.8 60,8%, mens å legge ned hjerter ess og hj J gir 65% (halvparten av 3-1-sitsene = 25%+ 2-2=40%). Dette under forutsetning av at vest finner rutervrien hver gang han har 4-kort ruter.

    Det er imidlertid en tredje mulighet her, og det er å prøve kløver dame i stikk 1. Hvis den holder, som her, så har en nemlig råd til å stikke over spar konge for å få inntak til finesse nummer 2, og da er det kun 5-kort ruter hos vest som kan velte oss, noe som gir oss 74,5% sjanse for å lykkes når kløverfinessen holder. Hvis den ryker så må vi falle tilbake på å legge ned hjerter ess og hjerter. Totalt gir dette oss en vinnersjanse på ca 70%, og er dermed bedre enn å stikke med kløver ess i stikk 1.

Kommentarer er lukket.