Bridgefestivalen | Meldeprøve fra Veteran NM

Selv om Monrad Par får mest oppmerksomhet er det Veteran og Damer som er de «skikkelige» Norgesmesterskapene på onsdag og torsdag formiddag i festivalen.

Veteranklassen ledes av Rasmussen-Bjellånes tett fulgt av mine forhåndsfavoritter brødrene Mæsel. Men bak jager det er sterkt felt og makkerpar som Westin-Lindqvist vil helt sikkert prøve seg nå i innspurten av turneringen.

Følg resultatene HER

Fra veteran har jeg hentet denne meldeprøven som ingen klarte å løse

Meldingsforløpet vi ser her var ganske normalt i ett naturlig system. Nord viste frem en ok hånd med sparstøtte og syd meldte slem via blackwood og spørsmål etter trumfdame.  Kontrakten var dessverre ikke spillbar denne gangen og beit måtte noteres.

Spørsmålet er om du og din faste makker har varianter som fører til 4-4 i ruter for i 6 spiller du greit 12 stikk!

En dyktig spiller mente nord skulle meldt 2NT i stedet for 3, nå kunne syd gjenmeldt 3 som nord ville løftet til 4.

Det er helt riktig på den aktuelle hånden ville dette ført frem, men er det vinnende meldinger i lengden. Hva om Syd gjenmelder noe annet, for eksempel 3. Vil ikke 3 fra nord nå typisk vise 2-kort spar og prøve å finne beste utgang?

Ett annet forslag var at man over 3 kunne brukt 4 i minor som «naturlig» sleminvitt mens 3nt blir sleminvitt med spar. Også en mulig løsning, men kanskje vanskelig i praksis.

Det var tross alt parturnering og det er ikke alltid så lett å vite om 4- eller 5-3 spiller best. Aktuelt var det uheldig at kortene ga to tapere i sparkontrakt. Men gi nord doubleton i hjerter så ville dette vært suksess. Har nord 3-kort spar og 5-kort ruter vil du heller spille 6 enn 6. Det er små marginer og vanskelig å finne ut av.

Har noen forslag til hvordan dette kan løses?

 

4 Comments

 1. Dette meldingsforløpet ser kanskje «pent» ut. I alle fall meldes det mange ganger og da tror en at det er kontroll. Jeg tipper de aller fleste av oss ville meldt omtrent likedan og ofte ville 6sp gått hjem, bare på farten. Da ville vi slått oss på brystet.

  Syd går i Blackwood uten egentlig å vite noe særlig om makkers hånd, annet enn at han har sparstøtte og ruterkontroll. Ruteren kan like godt være singelton som kongen og da er hånda hans ikke sterkere enn den må være for å åpne med 2kl. Bør ikke syd melde 4hj for å spille ballen over til makker? Syd har fire tapere i sparkontrakt og kan makker dekke opp tre av dem, går han på.

  Det er kanskje ikke mulig å komme i ruterkontrakt i slike spill? Jeg husker Geir Helgemo en gang meldte 2NT med 5-kortstøtte etter en lignende start. Poenget var å få vite om makker hadde ekstra trumflengde eller hvor en eventuell sidefarge var. For nord kan det være nyttig å vite om makker har en minorfarge. Han har honnører både i kløver og ruter som kan dekke hull der. Har makker hjerter som sidefarge, synker hånda i verdi fordi minorhonnørene kan være bortkastet.

  Det er selvsagt en ulempe at makker ikke forventer 3-kortstøtte når en melder 2NT, men det er jo mulig å avtale at det kan være slik?

  Jeg tror det kan være lurt å undersøke makkers fordeling før en bestemmer seg for trumf, så jeg er ikke fremmed for at 2NT er beste melding. Om det hjelper for å komme til 6ru, er ikke sikkert. Kanskje lettere i lagkamp, selv om jeg tror det kan være lure å jakte den beste slemmen også i par, selv om 6M og 6NT kan stå på gode dager. En slem er oftest en fin pluss i par uansett.

  Når vi åpner på 1-trinnet, prøver vi ofte å undersøke makkers håndtype. Det tror jeg er lurt også på de sterke hendene, selv om plassen er trang. Redaktøren vil nok si at vi bør begynne å spille sterk kløver i stedet, aller helst med tusen releer.

  En konvensjon som Stenberg tror jeg også blir misbrukt. Noen ganger tror jeg det kan være lurt å melde naturlig framfor i bruke opp all plassen med et hopp til 2NT, i alle fall der en har tenkt å ta kontrollen uansett. 2NT er greit hvis det er en eller to opplysninger en trenger, men på hender der en trenger tilpass til egen farge tror jeg det kan være lurt å starte naturlig. Et par som Hoffa og Charlsen har bytta om 2kl og 2NT, med begrunnelsen at en har fire flere meldinger tilgjengelig over 1M-2kl enn over 1M-2NT. Sikkert ikke så dumt det, selv om det er uheldig de gangene en har en naturlig 2kl-melding over makker åpning.

  Andre som har meninger om dette? Kom igjen folkens og vær med å skap en levende side. Diskusjoner og kommentarer synes i alle fall jeg det er moro å lese.

 2. 4 kløver bør vel være singleton. Syd har benektet 5332 med 2 spar og 3NT bør jo da være 6-kort uten single. 4 ruter er opplagt ekte kontroll. Men jeg synes ikke at Syd har gode nok kort til å gå forbi 4 spar. Så han burde kontrollmelde 4 hjerter og nord har vel da tømt hånden med 4 spar. Å finne 6 ruter krever vel at avtalen er at man må melde 2Nt uten 3-kort sparstøtte for deretter å måtte underslå sparstøtten? Lettere med sterk kløver her.

 3. Sverre understreker det viktige poenget med å skille mellom cubid av singelton og honnør. Når major er meldt og støttet under 3NT viser direkte cuebid singel i fargen. 3NT viser tillegg uten singelton.
  Jeg er enig i alt Sverre sier og nord vet at kløverdamen er bortkastet så han bør gå ned over 4kl-4ru-4hj. En annen honnør vil være aktiv. DKnx-Dxx-Kxxx-xxx vil altså være en mye bedre hånd.

  Jeg mener fremdeles at 2NT over 2sp er beste melding. (må avtales) Ikke minst, som jeg sa tidligere, vil 3kl/3ru fra makker gjøre hånda bedre. Sidefarge i hjerter er ikke noe pluss.

Kommentarer er lukket.