Spiller du med oddsen eller går du også beit i EM?

Johan Upmark - ektemann og bridgemakker regner litt på oddsen til Michielsens spilleføring

Marion Michielsen har fått skryt tidligere for bra spill og solide resultat. Hun er i ferd med å ta steget inn i verdenseliten også i åpen klasse, ikke bare for damer. Det blir spennende å følge henne som svensk landslagspiller i de kommende mesterskap.

I EM MIX lag spiller hun for ROSENTHAL og ser ut til å kvalifisere seg greit for sluttspillet. På dette spillet mot ett av de sterkeste amerikanske lagene mener jeg hun senket guarden og valgte en spilleføring med lavere odds enn beste mulighet.

Michielsen ble spillefører i 6♠ som SYD og vest startet motspillet med trumf. Hvordan ville du spilt kortene for 12 stikk?

Hun vant utspillet, tok ut trumfen med en runde til før hun spilte liten kløver fra blindemann. Øst fulgte lavt og da gikk hun opp på damen som tapte til kongen.

Ruter i vri gikk til esset på hånden før kløver til tiren tapte til knekten hos øst. Dermed ble det en beit da hele spillet så slik ut.

Men la oss se litt på dette spillet. Det er kløverfargen som må løses for en taper. Klarer du det kaster du håndens to hjerter på de to siste kløveren hos blindemann. Alternativt kan du også berge deg på hjerterfinessen hvis kløverfargen gir en taper, men ikke avkast (sitter 4-1 eller 5-0).

Men hvordan spiller du denne kløverfargen best for 4 stikk?

Marion Michielsen valgte liten til damen fulgt av liten til tieren. Det er en slags «dobbelfinesse» og gir sånn ca 25 % sjanse for 4 stikk, men 75 % sjanse for å unngå 2 tapere. Hun får også med seg singleton honnør hos øst så varianten ligger på rundt 30 % sjanse for hjemgang.

Med denne kombinasjonen i kløver mellom nord-syd er den teknisk korrekte spilleføringen å starte med KLØVER ESS fulgt av liten kløver fra nord. Følger øst lavt må du velge om du går på med damen eller legger liten. Her får du med noen psykologiske varianter hvor øst kan gå opp fra K x x osv.

Det var da også denne spilleføringen som ble valgt ved det andre bordet slik at det ble hjemgang og 14 imp i sving.

Sammenlignet med den valgte varianten taper denne når vest har Konge-knekt tredje eller fjerde (ca. 10 %), men vinner når kongen eller knekten faller hos vest (5 %) og K x x hos vest (ca. 10%).

Analyseprogrammet Suit-play gir kløver ess nesten 60 % sjanse for 4-stikk og i underkant av 30 % til varianten hvor du starter med liten mot damen.

Når det er sagt så skal selvsagt jeg være forsiktig med å være for kritisk til en av verdens sterkeste spilleres spilleføring!