Vanskelig å lure Terje Lie som spillefører!

Terje Lie er en av de sterkeste bridgespillere vi har her i Norge. Skrytehyllen er full av medaljer fra nasjonale og internasjonale mesterskap.

Som tidligere makkere er det gjerne slik at man kjenner hverandre godt og da blir de interne oppgjørene ekstra spennende. Dette spillet er hentet fra en treningskamp hvor vi kjempet mot hverandre.

Som vi ser av meldingene ble Terje spillefører i 1NT som SYD. Spar åtte i utspill fra vest løp til liten, konge og ess. Ruter til kongen vant neste stikk, men neste ruter til knekten vant vest med esset (øst følger ruter med 7-6.

Vest fortsatte nå med spar 3, hvordan tror du dette sitter fordelt og hvilket kort ville du spilt hos blindemann når jeg forteller at utspillene er «norsk fordeling» og signalene ellers er lav smith og styrke?


Terje er en rutinert spiller og tok seg god tid til å tenke igjennom posisjonen. Hvis motparten kunne hente fire stikk i spar ville kontrakten stå i fare. Så da er spørsmålet hvordan kan kortene være fordelt?

Hvis utspillet er ærlig ser det ut som vest har spilt fra 4-kort farge. Men det var samtidig merkelig at øst gikk opp på kongen! Kan det være øst har konge-knekt blokk og vest har vært lur i utspillet, eller kan det være at vest har dame-knekt og prøver å lure deg nå i andre sparspill?

Terje valgte den mest sannsynlige varianten, at vest var plassert med både dame og knekt. Derfor ba han om TIEREN hos blindemann.

Det skulle vise seg å være svært så viktig da kortene så slik ut

Tieren vant stikket og nå ble det ett overstikk på Terje.

Hvis han hadde lagt liten ville øst vunnet med nieren og spilt kløver tilbake som må slippes til damen hos vest. Han tar nå sparstikkene og spiller kløver som øst legger liten på. Nå er overgangene mellom nord og syd ødelagt og kontrakten må gå en beit da øst får stikk på hjerter konge til slutt. I praksis ville spillefører kanskje stukket med kløver ess og spilt på finessen i hjerter med to beit som resultat.

Spiller vest hjerter etter sparstikkene går spillefører opp på esset og skviser øst når nord tar sine to ruterstikk. Da blir det bare 2 kort igjen og øst kan ikke holde både hjerter konge og kløver konge dobbel!

Slik kortene var fordelt kunne øst beitet kontrakten med å spille spar 9 i første stikk. Men det virker naturlig å gå på med kongen hvis makker har esset for å unngå blokkering og klargjøre fargen for makker.