Falsecarding som spillefører ?

Det er viktig å være på alerten som spillefører. Det innbefatter å gjøre det vanskelig for motparten å lese signalene. Det kan være du skjuler din laveste i fargen for å gjøre det vanskelig for motspiller å lese om makkers signal er styrkekast, eller du legger et unødvendig høyt kort for å skape en illusjon av at du ikke har så mange i fargen.

Fra klubbspilling kommer dette spillet hvor spillefører ikke traff med sin strategi.

Du sitter vest og starter motspillet med kløver 5 som løper til makkers ess, syd følger med nieren. Nå kommer kløver 7 fra makker som går til 8 fra spillefører og stjeling hos deg.

Her ser det ut som makker har spilt tilbake sin høyeste kløver for å signalisere at han ønsker spar i retur. Alternativt hadde han ikke noen andre kløver å spille!

Det virker uansett rimelig å angripe i spar så vi spiller en liten spar som invitt slik at makker kan gå ned på tieren fra K 10. Spillefører går opp på damen og makkers konge vinner syd med esset.

Ruter dame i neste stikk tar vi med esset før vi spiller en liten spar, og ganske riktig makker vinner med tieren og spiller tilbake kløver dame til konge og stjeling hos oss.

Makker har også trumf ess så da ble det en beit. Spillet så slik ut

Som vi ser var syd uheldig med sin falsecarding. Nå kunne vest se at øst ikke ønsket ruter (hvis han kunne gi signaler) og motspillet ga seg selv. Det var langt fra opplagt for syd hvilken farge han skulle lede vest til å spille, men slik det nå satt fordelt ble det feil. Hadde ruter ess og spar konge byttet plass kunne kanskje vest spilt fra spar konge og syd vunnet frem med sin taktikk.

Moralen får være at du må passe på også hvilke mellomkort du følger på med!