Motspill – Fordeling, styrke eller andre signaler – Del 2

Det er parturnering og syd blir spillefører i 3NT.

Vest starter motspillet med kløver 6 – Fordelingsutspill som ser ut å være høy-lav, altså fra 4-kort farge. Liten fra blindemann og din tier trekker damen fra syd.

Hjerter følger i neste stikk til blindemanns ess, makker følger med toeren. Liten spar fra blindemann vinner du med kongen, syd følger med åtteren og makker med nieren.

Hvordan går videre motspill?


Hvis du kun benytter fordelingsutspill og lave styrkekast vil dette være et vanskelig motspillsproblem. Syd har normalt en 4333 fordeling og 13-15 poeng for sitt hopp til 3NT. Hvis vi legger i sammen poeng gir dette vår makker fra 4 til 6 poeng.

Det betyr at makker har en honnør eller to. Det kan være esset i kløver. Ess, konge eller dame i ruter og kanskje kombinert med damen i hjerter eller spar.

Har makker kløver ess kan det haste å hente stikkene før spillefører tar sine. Har makker honnør i ruter skal vi heller vri den fargen.

Aktuelt gikk øst for at makker hadde spilt ut fra honnør i kløver og fortsatte med kløver konge, men det ble feil da spillet så slik ut

Spillefører vant med esset, fortsatte med hjerter til knekt og spar til tieren. Spar dame ble så fulgt av kløver til knekten og spar ess. Ruter til damen vant vest med kongen. Han kunne nå ta for kløver, men nå vant spillefører de to siste på hjerter konge og ruter ess for 10 stikk.

Kunne motspillet funnet ut av dette da tro?

Ja, her ville smith-signalet ordnet opp. Dette er et motspillsignal hvor påspill i stikk 2 forteller makker om du er fornøyd med utspillet eller ikke. Høyt kort = fornøyd med utspillet, lavt kort = ikke fornøyd med utspillet!

På det aktuelle spillet ville vest fulgt med hjerter 2 i andre stikk. Altså et lavt kort som betyr at vest IKKE var fornøyd med utspillet. Nå hadde øst sluppet problemet da han vet at utspillet er fra fire små kløver og vridd ruter. Selvsagt kunne syd fortsatt funnet ut av sitsen, men i praksis styrer det vel nå mot en beit da man i praksis prøver seg på ruterkutt. Øst vil være moden for innspill for oppspill fra kongen i kløver, men det er avansert spilleføring.