Spill fra Nordisk for juniorer

Fra Nordisk mesterskap har jeg hentet dette spillet i kampen mellom de to norske lagene U26 og U21. Jeg forventer at begge lag kjemper om tittelen nordisk mester så dette kan bli en avgjørende kamp.

Første runde var ganske rolig, men dette spillet synes jeg hadde flere spennende poeng.

Som vi ser av meldingene vurderte Joakim Sæther kortene litt annerledes enn Agnethe Kjensli. Jeg synes hånden er for god for 1NT og liker Sæthers vurdering i å åpne 1♠, som gir større sjanser for å både treffe spar tilpasningen, men også å komme i utgang (oppvurderer hånden til 18-19).

Kjensli fikk ruter i utspill fra vest som gikk til syveren på hånden. Sparfargen satt 5-3 og hun hentet sine 10 stikk for 180 i score før motparten fikk sving på kløverfargen.

Sæther oppnådde sitt mål og kom i en sjanserik 4♠.

Vest startet motspillet med kløver ess fulgt av spar til knekt fra øst og esset på hånden. Sæther spilte nå kløver som vest vant med kongen og spilte ny spar, øst fulgte også med spar. Sæther tok nå også for spar dame slik at motpartens trumf var trukket ut.

Oppgaven er da å løse ruterfargen for 1 taper, hvordan vill du løst den?

  • Du kan ta «dobbeltkappen» dvs først spille ruter til nieren, så spille for eksempel ruter dame fra blindemann neste gang. På den måten ordner dette seg om øst har minst en av ruterhonnørene (ikke K x x x).
  • Du kan starte med esset fulgt av nieren fra hånden hvorpå du må velge om du skal kappe eller spille damen fra blindemann. Her er det litt tipping, og gir gode muligheter, men gir litt mindre odds enn det første alternativet.
  • Du kan starte med DAMEN fra blindemann – tar med seg singleton  knekt hos vest, men taper når vest har begge honnørene eller vest har singleton konge. Denne sjansen er litt lavere enn å starte med liten.

Jeg synes Sæther valgte riktig da han gikk for første løsning (som gir best odds) og spilte ruter til nieren.

Men denne gangen var det feil da hele spillet så slik ut

Nå ga dobbeltfinessen to stikk til vest og beit. Sammen med 180 fra det andre bordet ble det 6 litt heldige imp til jentene på U21.

I løpet av runden var U26 laget litt uheldige, men også litt uryddige i ett par spill og jentelaget fikk en god start på Nordisk med ledelse 20-16 i IMPs.