Fila finter i motspill!

"Fila" Baumann

Fra Kristiansand Bridgeklubb kom denne spilleføringen med skumle motspillere. Det er parturnering så hvert stikk er viktig.

I gunstig sone åpnet Snorre Aalberg i øst med 2. 2NT fra Karl Christian «Fila» Baumann var spørremelding, men nå overtok vi styringen da Atle Stray naturlig meldte inn 3 og jeg noe tøft la kontrakten i 3NT.

Fila startet motspillet med ess-konge i ruter (øst fulgte med høy-lav) og fortsatte i tredje stikk med hjerter dame som fikk løpe til min konge.

Mulighetene for hjemgang er absolutt til stedet. Gir kløverfargen 5 stikk er det nok med 2 i spar, 1 i hjerter, 1 i ruter og 5 i kløver. Tilsvarende er det nok stikk hvis vest har spar dame å ta finessen ved å la knekten seile om sparen sitter 3-3 eller øst har nieren dobbel.

Oddsen er vel best for at kløveren ordner seg, men er det noen andre muligheter enn 3-2 sits?

Meldingene er det alltid lurt å ta en titt på. Øst har åpnet med svake 2 i gunstig sone og vest har prøvd å bløffe oss ut av spillet med 2NT. Det er nærliggende å anta at vest har en viss tilpasning til hjerter for sin bløff, kan åpningen være på E10xxx i hjerter slik at den som meldte 2NT har damen dobbel?

Når øst lar hjerter dame seile til vår konge er det også et signal på at han kanskje har spar dame. Uten den ville han kanskje ikke risikert dette i parturnering?

Jeg fortsatte med spar knekt for å se om damen kom på, men vest fulgte lavt. Da ga jeg opp sparfargen og stakk med esset.

For så holde mulighetene åpne for at øst har åpnet med 2-5-2-4 fordeling la jeg ned kløver ess (damen hadde vært bedre), øst fulgte med fireren og vest med tieren.

I neste stikk fulgte liten kløver fra nord, øst fulgte med toeren.

Tar du finessen eller går du opp på kongen?

Jeg, mitt nek, tok finessen og fikk teppefall da hele fordelingen så slik ut

Fila var flink og la inn på tieren for å gi meg et mulighet til å tråkke feil. Nå ble belønningen to sonebeiter og full score til motspillet i stedet for hjemgang og full score til spillefører!

Det var selvsagt for tøft av meg å spille på denne varianten og straffen var som fortjent, men all ære til Fila som skapte posisjonen og lurte meg inn i beiteland. En liten i ruter i utspill hadde denne gangen tatt vekk alt håp for hjemgang, men det var vel langt fra opplagt hva som var beste utspill etter disse meldingene.