Utspillet kostet noen stikk…

Syd ble på dette spillet spillefører i 3NT. Når vi teller antall honnørpoeng ser det helt normalt ut, men når vi titter litt på kortene kan det være en utfordring.

Spillet er et godt eksempel på hvordan et utspill kan svinge noen stikk.

Ved bordet startet vest (som hadde meldt inn 1♠) med ruter som løp til tieren og esset. Nå skal syd ta for kløver dame fulgt av spar mot damen som gir inntak til å hente kløverstikkene.  Kløveren gir aktuelt 6 stikk og spillefører vil ende på 1+1+2+6 for 10 stikk, ja det er nesten så det blir 11 med denne innledningen.

Ved bordet fant syd ut at han skulle spille på at kløveren ikke var fint fordelt, men at nieren satt dobbelton. Derfor spilte han i stikk 2 kløver dame som han satt med kongen og fulgte opp med klvøer ess og ny kløver. Dette gikk også greit da motspillet bare fikk 2 stikk i ruter, 1 i kløver og 1 i spar.

Hva var feil med syds argument?

Oddsen for at knekten faller dobbelton er like stor som at nieren sitter dobbel. I tillegg vil du ved å starte med damen så spille liten til spar dame få med deg 3-3 fordelingen. Det er kun nøyaktig 9x du vinner ved å stikke over. Det er også gode muligheter for at det niende stikket kommer din vei om selv om kløveren ikke gir mer enn 3 stikk da du kan få det niende i en av de røde fargene hvis sitsen er kamerat.

Ser du hva som skjer hvis vest starter motspillet med spar?

Det ser ut som syd «får» ett esktra stikk i spar, men nå forsvinner samtidig nords inntak til kløverfargen! Du gir vekk ett men får noen tilbake. Nå kan spillefører fortsatt vinne 8 stikk, men det spiller seg ikke selv. Bare prøv!

1 Comment

Kommentarer er lukket.