Var det Blackwood som sto bak Blackwood-konvensjonen?

Easley Blackwood Sr

Easley Blackwood (1903 -1992) var mannen som introduserte bridgeverdenen for spørremeldingen etter ess – 4 NT. Dette gjorde han i 1933.

Easley var en stor ressurs for ACBL. Han var en svært aktiv skribent som forfattet mange artikler og bøker. Videre var han ansett som en av de dyktigste kursholdere og bridgelærere. Da han trakk seg tilbake fra sin «vanlige» jobb som leder i et forsikringsselskap ble han hentet inn til å snu ACBL som på den tiden hadde dårlig økonomi. Blackwood snudde organisasjonen til å få en sunn økonomi med fornøyde medlemmer.

Frem til Blackwood introduserte sin konvensjon hadde tankegangen i meldeteorien vært at man ved å melde 4NT viste et gitt antall ess. For eksempel i det mest populære meldesystemet utviklet av Culbertson var 4NT benyttet til enten å vise 3 ess eller 2 ess + en konge.

Historien forteller at Blackwood kontaktet det ledende bridgemagasinet The Bridge World og fortalte om sin nye konvensjon. Men Culbertson, som eide magasinet, ønsket ikke å skrive om en slik konvensjon som ikke passet til hans eget meldesystem. Dermed fikk Blackwoods 4NT avslag og beskrevet som ikke god nok. 

Det viste seg at Blackwoods konvensjon var så genial at den spredde seg i hele USA og etter hvert verden selv uten å få redaksjonell omtale. Noen år senere måtte selv Culbertson innrømme at Blackwoods 4NT var en naturlig del også av hans eget meldesystem!

I 1936 lanserte to Sveitsiske spillere en alternativ løsning hvor 4♣ ble benyttet som spørsmål etter ess, denne ble introdusert til USA av John Gerber i 1938 og siden har konvensjonen bare blitt benevnt som Gerber. Det har vist seg litt komplisert med 4♣ slik at de fleste har holdt seg til 4 NT som spørsmål etter ess.

I moderne meldeteori er Blackwood-konvensjonen utvidet gjentatte ganger.

Da Italia revolusjonerte verden med nye meldesystemer på 60-tallet dukket Roman Blackwood opp og senere Roman Key Card Blackwood. Her tok man med seg kongen og damen i trumffargen og endret svarskalaen noe.

Senere har det kommet flere varianter med blant annet Kickback som ble introdusert av Jeff Rubens (redaktøren i The Bridge World). Her bruker man trinnet over trumffargen som spørremelding (for eksempel hvis ruter er trumf blir 4♥ spørremelding etter ess!). Avarten av Kickback er Minorwood hvor man kun benytter kickback i minorfargene (de to røde fargene blir spørsmål etter ess).

Så kom Minorwood hvor man benytter 4 i minorfargen som spørremelding etter ess når den aktuelle minorfargen er avtalt som trumf. For eksempel 1♣ – 2♣, 4♣ = spørsmål etter ess.

Litt senere i bridgens livsløp introduserte den Amerikanske verdensmesteren Bobby Goldmann Exclusion Blackwood, også benevnt som Voidwood. Teorien her er at man ved å hoppe unaturlig høyt i en farge tar vekk dette esset fra makkers svar (man er renons i fargen). For eksempel kan meldingene etter denne konvensjonen være 1♠ – 3♠, 5♦ = hvor mange ess har du, men ikke tell ruter ess!

I dagens meldeteori ser vi toppspillere ofte benytte 4♠ som «Blackwood» når de andre fargene er trumf. Dette sparer ett trinn og har opplagt noen fordeler hvor man for eksempel vil kunne stoppe i 5♣ med 1 ess hos makker.

Det finnes enda flere varianter av denne kjente og kjære konvensjonen enn jeg har skrevet om her. Men det som er helt sikkert er at navnet Blackwood har stått seg igjennom alle disse endringene. Det er all grunn til å tro at Blackwood vil leve videre så lenge bridgespillere skal melde slem og må avstemme antall ess!

Som en liten morsomhet til slutt kan det nevnes at Easley Blakcwoods sønn – Easley Blackwood jr – er en anerkjent komponist og konsertpianist med betydelig suksess innenfor sin sjanger av populær – klassisk musikk.