Tor Helness briljerer i VM

Helness-Helgemo har slått gnister siden 90-tallet på den internasjonale bridgescenen. Etter en periode som leiesoldater for Monaco er gutta tilbake og spiller for Norge. De gjør sine saker riktig så bra og har etter solid spilling dratt Norge inn til sluttspillet i VM.

Fra kvartfinalen mot USA2 kommer dette spillet hvor Tor Helness fikk vist frem god teknikk og teft.

Meldingene gikk som de ville hos de fleste med 15-17 nt i åpning fulgt av stayman og 3NT.

Ruter 10 i utspill stakk Tor med ess. Han fortsatte med en liten kløver til 8, vest vant med nieren og spilte kløver tilbake til dame fra øst og ess hos Tor. Ruter konge fulgte, men øst kastet en hjerter.

Det som kunne se ut som en grei hjemgang ble plutselig litt mer vanskelig. Hvordan ville du spilt herfra?

Tor tok det onde med roten, han spilte kløver 10!

Det skulle vise seg å være en god strategi, kortene så ut som dette

Vest kom inn på kløver konge, men hadde nå ikke lengre et motspill. Vrir han hjerter blir øst skvist/innspilt, og bedre gikk det ikke når vest tok med seg kløverstikket før han vridde hjerter.

Tor vant med ess, spilt spar til kongen og kom frem til denne posisjonen

På ruter dame kastet han en hjerter fra nord, men hva skulle øst gjøre?

Kaster han en spar gir den fargen det niende stikket, øst måtte kaste en av de godspilte hjerterne. Tor leste posisjonen perfekt, han tok for spar dame fulgt av hjerter. Øst kom inn i hjerter og måtte spille tilbake fra kn 7 i spar til nords E 10 kombinasjon.

Akkurat hjemgang ga uavgjort spill da samme kontrakt ble vunnet ved det andre bordet.

Vest kunne beitet kontrakten ved å vri hjerter når han var inne på kløver 9. Men når ikke den som spiller kvartfinale i VM får det til er det vel lov å si at det ikke var helt opplagt. Uansett fikk Tor sjansen og grep den med begge hender, fint spilt.