Kehela – Murray, bedre blir det ikke!

Sami Kehela (1934) utgjorde sammen med Eric Murray (1928) det sterkeste Canadiske makkerpar fra 1960 til 1980. Gutta kjempet med de sterkeste Amerikanske spillerene og var utvilsomt ett av verdens mest respekterte par. Murray har skrevet en spennende bok om deres makkerskap – Canada’s Bridge Warriors, den kan absolutt anbefales.

Begge var karakterer i sin tid. Blant annet var Murray kjent for å åpne på alle mulige hender. Det var så galt at makkeren tvang frem en egen konvensjon for å spørre om Murray hadde åpning eller ikke!

Makkeren het Dough Drury (makkeren før Kehela). De brukte 2 ♣ etter åpning 1 i major som spørsmål om åpningens styrke. Murray kunne «slå av» med 2♦ for å si at han hadde åpnet uten åpning. Senere har denne konvensjonen blitt utviklet til å bli det vi idag kjenner som Drury, litt tilbake i tid het konvensjonen Toronto her i Norge.

Kehela vant 9 ACBL mesterskap og vant sølv tre ganger i Bermuda Bowl (VM for lag). Murray vant 14 ACBL mesterskap og vant sølv fire ganger i Bermuda Bowl!

Ifølge gutta selv var det kombinasjonen av sjakkspilleren (Kehela) og pokerspilleren (Murray) samt en gjensidig respekt som dannet grunnlaget for suksess.

Både Murray og Kehela ble innlemmet I ACBL Hall of Fame i 2001.

Her kan dere se Videointervju med gutta:

Kehela

Murray

Disse gutta opplevde mye på sin vei. Kehela var med som lagleder for USA under VM skandalen hvor Reese-Schapiro ble tatt i juks og vitnet senere i saken. Selv om det sikkert var tungt å tape for Italias Blueteam når de følte de var på høyde, så tok guttene det med godt humør.

Da to av spillerene på det italienske laget under VM i 1975 ble tatt for juks, de sparket hverandre på føttene som signal under spillet, så Murray sitt snitt til å trekke litt på smilebåndet. Han sendte et telegram til ACBL hvor han bekreftet at han kunne stille som ekspert spiller, han tilførte at han brukte skostørrelse 45……

Så til kortspillerne. Her får vi se Kehela i aksjon tilbake på 60-tallet.

Som vi ser ble Kehela som syd spillefører i 4♥ og vest startet motspillet med ruter ess fulgt av ruter til kongen hos syd. Fortsettelsen ble hjerter ess og konge, kløver til konge fulgt av hjerter til damen hos vest. Ruter i retur gikk til damen på hånden.

Kehela spilte nå spar til esset, spar til damen og posisjonen er følgende.

Nå spilte Kehela som om kortene var åpne da han hentet håndens siste trumf med avkast av kløver 10 fra blindemann.

Øst var skvist, en klassisk criss-cross skvis.

  • Kaster øst kløver følger kløver til kongen, spar til kongen og syds kløver vinner stikket.
  • Kaster øst spar tar Kehela for håndens spar konge, før kløver til kongen blir fulgt av den siste sparen som nå er godspilt!