Video-intervju med ett av de store favorittparene i årets NM PAR er nå publisert.

 

Se intervjuet HER

 

Det er bare å følge med, flere intervjuet kommer...

Espen Kvam - Terje Lie vant i '98

NM PAR arrangeres i Kristiansand og begynner å ta form og nå er hjemmesiden oppdatert med deltagere og rangering.

 

Det vil komme nye drypp fremover så følg med HER

 

For de av dere som ønsker å oppleve NM FINALEN men ikke er kvalifisert håper jeg lørdagsturneringen PER OVE SCHEI MINNETURNERING kan være av interesse. Alle er invitert til å delta på NM BANKETT lørdag kveld og alle kan benytte seg av tilbudet til NM FINALISTENE for overnatting på finalehotellet Clarion Ernst Hotell. Kontakt redaktøren for bestilling.

 

Om litt kommer det et video-intervju med de største favorittene til å vinne årets finale.

 

Dette spillet er hentet fra Hordalands Bridgekrets sin nyttårsturnering i 1975. Turneringen ble vunnet av et lovende damepar. Og dette spillet ga meg en god latter.

 

Den lovende damen i vest hadde nok lært av sin ABC at man ikke lar motparten sitte rolig når soneforholdene tillater litt ekstra innsats (hun var i gunstig sone). At øst passet kan vi vel heller ikke si så mye på, men hverdagskost er det ikke at man lar motparten spille 1nt x når de disponerer 26 poeng!

 

Spar i utspill gikk til kongen hos syd. For oss som ser alle kortene er det nå selvsagt bare å spille kløver så triller stikkene inn, men syd trodde doblingen hadde det som var av poeng og spilte hjerter til tiren og knekten hos øst.

 

Ny spar vant syd med esset før hjerter til damen tapte til kongen hos øst! Neste spar løp til damen hos nord som nå var litt innspilt. Ruter konge ble lasjert, det samme med ruter knekt. Neste ruter vant vest med esset før hun tok den trettende ruteren, spar 10 og fridde seg i hjerter. Nord var dermed innspilt og måtte spille kløver fra kongen slik at vest også fikk for ED i kløver! Dermed ble det 1 beit!

 

En kuriositet er at 9 stikk heller ikke ville vært nok for NS da parscoren var 3nt 9, altså 600. 1nt x 9 ville gitt 580!

 

Spillet er hentet fra Bergens Tidende, skrevet av Reidar Lien og Helge Sjo

 

Presidenten i trøbbel

 

President i Norsk Bridgeforbund, Kari-Anne Opsal, gjorde en god figur på sin første bridgefestival med kjedet rundt halsen. Men skal vi tro HT.no kom hun ut i hardt vær da Elgen skulle over veien!

 

Heldigvis var det bare meldeboksen det gikk utover (bilen).

 

Her ser vi Presidenten hedre Boye Brogeland

 

I dette spillet kom vi opp i en fin sluttposisjon.

 

Vest startet motspillet mot 3♦ med spar 8 til blindemanns ess. Med kun ett inntak i bordet var det naturlig å spille ruter til damen , men desverre kom kongen på fra vest.

 

Ny spar gikk til liten og stjeling på hånden. E kn i trumf tok seg av motpartens trumf før en liten hjerter ble spilt fra hånden. Vest gikk opp med esset og spilte ny hjerter til kongen hos øst som fridde seg med spar konge til stjeling på hånden.

Posisjonen ser dere nå til høyre.

 

En opptelling viser nå at øst har 4-3-3-3 fordeling. Foreløpig har han bare vist ♠ Konge og ♥ konge. For å ha til åpningsmeldingen måtte han nesten ha K D i kløver!

 

Derfor spilte jeg bare KLØVER 10 til kongen hos øst.

 

Han måtte spille liten kløver tilbake, men den var det bare å legge liten på slik at den løp til blindemann for hjemgang i 3 ♦!

 

Til helgen spilles den flotte LYNGDALSTURNERINGEN, har du glemt å melde deg på er det bare å kaste deg rundt, turneringen er snart fulltegnet!

 

Jeg får desverre ikke spilt i år, men at bridgespillere har det greit å Rosfjord vet alle. Påmelding i menyen.

 

Jeg håper dere også blir med oss da vi parallelt med NM PAR arrangerer POS Minneturnering i Kristiansand 24 september.

 

Her kan alle være med på bankett lørdag kveld sammen med finalistene. Påmelding i menyen.

 

Ta kontakt med meg for å benytte NM tilbudet på overnatting!

Motspill kan være det gøyeste når det flyter godt. På dette spillet fra en treningskamp mot dyktige spillere kom dette fine motspillet opp.

 

Ruter i utspill gikk til kongen og esset. Nå fulgte spar ess og spar til knekt før en liten hjerter ble spilt fra blindemann.

 

Som øst var det nå ganske opplagt at vi trengte 3 stikk i hjerter samt 2 i kløver for å beite. Hvis makker har 2-kort hjerter kan vi gå opp på ess og gi makker stjeling, men da forsvinner kanskje kløverstikket . størst sjanse var å legge liten og da valgte spillefører tieren slik at makker vant på knekten. Makker fridde seg i trumf til blindemanns konge.

 

Neste hjerter gikk til mitt ess før kløver 9 kom i vri. Nok en gang skulle spillefører gjette. Han vet jo enda ikke om vi har EK i hjerter eller bare Ex. Han valgte uansett størst odds da han gikk opp på kongen. Makker vant med esset, spilte kløver tilbake til min dame før hjerter ess satte spikeren i kista!

 

Bronse til de norske jentene i jr VM!

 

Sofie Græsholt Sjødal, Thea Indrebø, Katarina Ekren, Thea Hove Hauge og Agnete Hansen Kjensli, kaptein Sven-Olai Høyland og coach Elisabeth Græsholt Sjødal skulle vise seg å være krutt i årets jr VM. Jentelaget spilte en solid kvalifisering og gikk inn i sluttspillet med selvtillitt.

 

Selv om det sterke Nederlandske laget ble for tøff i semifinalen slo de norske tilbake og vant bronsefinalen.

 

Svært gledelig å se det flotte arbeidet fra juniorleiren og med Sven Olai som kaptein har gitt resultater. Kanskje det er i dameklassen norge skal vise muskler fremover?

 

GRATULERER , imponerende.

 

Les mer om mesterskapet HER

 

Jeg har stjålet dette spillet fra jentelagets kvartfinale mot USA. De norske jentene Sofie Sjødal og Thea Indrebø meldte seg ganske kontrollert opp i 6♥. Fordelingen og nøkkelkortene vil det slik at kontrakten trenger en hyggelig fordeling av kortene hos motparten, men det blir mange slike kontrakter i løpet av et mesterskap!

 

USA meldte seg opp i samme kontrakt ved det andre bordet, men de gikk beit.

 

Kløver 10 i utspill fra vest løp til damen hos øst og kongen hos syd. Thea tok nå ut trumfen i 3 runder , spar konge og ruter 9 fra blindemann. Dette er en god sjanse da hun nå kan vinne kontrakten om øst har K 10 eller D 10. Det vil da generere en Intrafinesse.

 

Denne gangen var kortene slik at det ikke var spill for kontrakten, men vest som nå kom inn på tieren begynte å tenke. Det endte med at vest fortsatte med spar i neste stikk! Og dermed var kontrakten hjemme. Blindemann kastet en ruter og øst kunne nå velge. Legger hun i damen vinner Thea med esset og følger opp med en liten spar til trumf hvorpå knekten faller fra vest slik at tieren bygger til stikk.

Eller øst kan gjøre som hun aktuelt gjorde og legger liten slik at Thea vant med sin tier.

 

Dermed ble det hjemgang og noen viktige imps til norge i kampen om avansement i VM.

 

Thea dro i land 6hj da muligheten bydde seg. Det er gøy jentene trår til når eldste-laget sviktet. Jeg tror vi får mye fine resultater signert denen jenta i årene som kommer.

 

EM ble i 1969 arrangert i Oslo og Norge vant sølv. I følge referatene var det en fantastisk siste halvdel av mesterskapet som trakk laget opp fra middels til medalje. For å avansere slik må selvsagt kortene sitte slik man melder at de skal sitte og det meste ordne seg.

 

Fra kampen mot Tyskland har jeg lånt en storeslem hvor både flaks og dyktighet slo til.

 

Som vi ser av meldingene førte en meldemisforståelse til at det norske makkerpar kom i en storeslem hvor det manglet noen nøkkelkort, blant annet trumf konge!

 

Heldigvis for Norge startet vest motspillet med hjerter og damen hos blindemann vant stikket. Spar til knekt gikk fint før spar ess tok med seg kongen.

 

Nå stoppet referatet her med kommentaren «alt ordnet seg og norge noterte hjemgang». Men spillet er ganske interessant. Jeg vil tro ruter til damen ble fulgt av syds siste trum, posisjonen ser vi til høyre.

 

På den siste trumfen kaster blindemann en ruter, men øst er skvist i minor og må avse en ruter (evt hjerter fulgt av ruter på ♥ ess).

 

Nå følger kløver ess, kløver til kongen og hjerter ess med avkast av håndens siste kløver. Ruter til knekt sikrer nå kontrakt da kongen faller under esset og nieren gir det 13 stikket!

 

Med bridgefestivalen vel overstått retter vi nå blikket til VM for junior.

 

Mesterskapet foregår i Italia og Norge har lag for både junior og jenter. De 8 beste lagene fra round-robin går til sluttspillet. Foreløpig er begge våre lag inne med en spilledag igjen.

 

Følg resultatene HER

 

Fredrik Helness fikk sin revansj etter å ha tapt gullet i NM mix på siste spill vant han like greit Marit Sveaas IBT sammen med sin far Tor Helness.

 

Drøyt 70 % score på siste spilledag smaker det kvalitet av, men kanskje også litt drag? Gratulerer til gutta med en fortjent seier.

 

Michael Askgaard - Kasper Konow leder Marit Sveaas IBT etter 42 spill. Det er allerede store utslag i poengfordelingen, men det er enda mange spill igjen!

 

Følg turneringen HER

 

Geo Tislevoll og Erlend Skjetne er to spillere som få finne seg i å bære favorittstempel i Marit Sweaas IBT.

Fra første dag av Marit Sveaas IBT har jeg hentet en spennende spilleføring.

 

SYD ble spillefører i 6♠ og vest starter motspillet med hjerter til blindemanns ess. En hjerter stjeles på hånden før E K D kn tas i trumf. Nå ser det ut som kontrakten henger på finessen i kløver da det ble en taper i trumf! Men vent litt, er det andre muligheter her?

Hva hvis syd spiller trumf til østs tier. Øst frir seg med hjerter til trumf på hånden.

 

Posisjonen ser vi til høyre da syd tar sin siste trumf.

 

Vest er ganske enkelt skvist i minor. I praksis vil vest kaste en kløver. Men da følger E K i ruter før kløver konge og kløver ess tar med seg damen og knekt vinner det 12 stikket for hjemgang.

 

Ikke vanskelig? Desverre valgte mange spilleførere å fa finessen i kløver med beit som resultat.

 

Erichsen vant NM LAG

 

Simonsen,Berg, Erichsen og Liggins var i det umulige hjørnet og leverte to fine cupkamper. Jeg ble personlig overkjørt i semifinalen før brødrene Stabell og Marstrander-Anderssen ble rundspilt i finalen.

 

I Patton spurtet Johnny Holmbakkens mannskap inn til gull

 

Gratulerer til alle mann !

 

Følg NM resultatene HER

 

Simonsen og Erichsen må finne seg i å være to av favorittene i den avsluttende Marit Sveaas turneringen etter solid spilling i sluttspillet i nm lag.

 

Fra finalen i NM Lag har jeg hentet denne kjekke spilleføringen av Erik Berg.

 

Etter et fint meldingsforløp ble han spillefører som SYD i 6♥.

 

Ruter 2 i utspill vant blindemanns konge før hjerter til ess ble fulgt av kløver som vest stakk med esset.

 

Ruter i neste stikk løp til håndens ess fulgt av kløver konge med avkast av blindemanns ruter.

 

Hjerter til kongen og spar ess ble så fulgt av trumfen til bunns.

 

Posisjonen før nords siste trumf spilles ser vi til høyre.

 

Berg i syd kaster kløver, men vest må velge mellom å kaste ruter som gir Berg det 12 stikket på ruter 9 eller å kaste fra seg spar som gir blindemann det siste stikket på spar 9.

 

Aktuelt valgte vest å kaste ruter damen, men Berg hadde selvsagt full kontroll og hentet de 3 siste stikkene med spar dame, spar konge og ruter 9!

 

Vel gjennomført spilleføring og godt meldt av årets norgesmestere.

 

Vi spiller presisjonskløver, derfor ble det litt «rare» meldinger på dette spillet fra dagens 8-delsfinale i NM Lag. 5 ♣ var en fin kontrakt og motspillet startet med spar ess fulgt av hjerter knekt som løp til håndens ess.

 

Spar til stjeling ble så fulgt av kløver knekt og kløver til håndens ess, på kløver konge kastet vest en spar. For å utforste sitsen spilte jeg i neste stikk hjerter til nords konge og vest saket nok en spar.

 

Nå begynner kortenes fordeling å bli tydelig. Vest har enten 6-1-4-2 eller 7-1-3-2 utfra slik meldingene har gått og motspillet så langt. Hvis vest har 4-kort ruter må vi prøve å finne en «safe» variant for å slippe med 1 taper i fargen.

 

Vi har ikke råd til å ta for esset hvis vest har D 10 8 x, da blir det 2 tapere i fargen så løsninge er å spille LITEN RUTER fra blindemann mot håndens kn 9 x x.

 

Som tenkt så gjort. Liten ruter gikk til åtteren hos øst, nieren på hånden og tieren hos vest. Spar i neste stikk ble så trumfet før ruter knekt ble spilt fra hånden. Aktuelt så la vest damen og fargen var løst. Men legger han lavt stikker vi med esset, Trumfer oss hjem i hjerter før ruter mot K 7 hos blindemann fanger vests D 6.

 

Det kom en god kommentar i en av dagens cupkamper i NM Lag på festivalen.

 

Far og Sønn, som forøvrig er to svært hyggelige karer, spillte sammen og ledet klart etter første halvrunde. Men i andre halvrunde buttet det litt imot. Mot slutten av halvrunden kom sønnen i skade for å hoppe til 4♠ på en hånd uten honnørpoeng etter at far hadde åpnet 1♠.

 

Faren hadde 19 honnørpoeng og endte opp i 5♠ doblet etter at motparten var med til 5♦, en kontrakt han selvsagt trodde det skulle være godt spill for.

 

Etter at utspillet og blindemann kom for en dag utbrøt en noe skuffet far

 

« det ser ut som je må dra hematt i kveld alikavell

 

John Ivar passer vel på å ha et par honnørpoeng neste gang han støtter makker

Ja så er du i hardt vær igjen. Dette spillet dukket opp i dagens NM LAG og du har som SYD blitt spillefører i 1NT uten meldinger fra motparten (1♦-1♠, 1NT).

 

Vest starter motspillet med kløver 5 (norske). Liten fra blindemann, 2 fra øst og din nier på hånden.

 

I neste stikk spiller du kløver 3, vest følger med knekten og hva gjør du?

 

Jeg har stor sympati for den aktuelle SYD som ba om damen fra blindemann. Men da ble det teppefall ettersom øst tryllet frem KONGEN!

Som dere ser av hele spillet til høyre hadde Ulf Tundal lagt liten fra K 2 og ble rikelig belønnet da spillefører tok finessen en gang til!

 

Skal vi være litt nøyaktig i analysen så er det noe som ikke stemmer med utspillet og kortene som har blitt lagt. Femmeren fulgt av knekten fra vest er litt rar. Vi mangler syveren, det betyr at øst har lagt 2 fra 7 2. Men det er mye som ikke alltid stemmer ved bridgebordet, at utspillet var fra K kn 5 var det mest sansynlige.

 

Jeg er så heldig å få spille med Ulf Tundal i NM på lag med Bjørn Olav Ekren og Kjell Gaute Fyrun. På dette spillet var det Ulf Tundal som leverte en flott spilleføring.

 

Ulf ble som SYD spillefører i 3NT.

 

Vest startet motspillet med kløver til esset hos øst. Han fortsatte ganske naturlig med E K kn i ruter fulgt av ruter åtte til Ulfs nier. Nord saket hjerter og spar.

 

Nå fulgte spar ess og E K D i hjerter som førte til posisjonen vi ser til høyre.

 

Da Ulf tok for hjerter knekt ble øst skvist og kunne velge hvilken farge Ulf skulle få sitt niende stikk for hjemgang.

 

Selv om motspillet kunne truffet bedre var det fint å motstå fristelsen av å ta finessen i spar samt å kaste hjerter hos blindemann slik at overgangen til skvis ble opprettholdt (kaster han kløver på ruter kan skvisen bryes med å vri kløver).

 

Kanskje ikke veldig vanskelig, men fortsatt bra å ta sjansen når den bydde seg.

Flere norgesmestere

 

NM Veteran ble vunnet av LARS EIDE – THORVALD TANDE, mens i NM DAMER var det Pernille Lindaas - Maja Rom Anjer som tok med seg bøtta hjem.

 

I NM LAG er det 16 sterke lag som nå starter cup-spillet. Det avvikles med 32-spill i 8-delsfinale, kvartfinale og semifinale. I finalen er det 48 spill.

 

I morgendagens 8-delsfinale er det kampene mellom OBK/Kløverknekt – Viego og Hauge-Høyland som utpeker seg som de med mest trøkk i.

 

Følg cupspillet HER

 

Lars Eide har hatt en fin sommer med landslagsuttak, norgesmesterskap og NBFs hederstegn.

I løpet av en ukes bridgefestival blir det mange spill med morsomme posisjoner og meldinger. Dette spillet fra NM Lag var i utgangspunktet overmeldt, men endte opp med litt latter og smil rundt bordet.

 

Jeg ble som SYD spillefører i 4♠ , som aktuelt var rimelig håpløst å få til. Men det var ikke så lett for vest etter kortfargeinvitt. Kløver i utspill løp hjem til håndens knekt. Uten direkte inntak hos blindemann var det ikke så mye annet å gjøre enn å fortsette med liten ruter fra hånden, den løp til knekt hos øst.

 

Øst trodde utspillet var singleton og fortsatte i kløver til håndens konge. Ruter ess ble så fuglt av ruter, vest kastet hjerter og nord trumfet. På kløver ess forsvant håndens hjerter før en hjerter ble stjålet hos syd. Nok en ruter kastet vest hjerter på og nord vant stikket med en trumf.

 

Posisjonen ser dere til høyre idet spar 9 ble spilt til 10, knekt og dame. Vest fridde seg med hjerter ess til stjeling hos syd. Men nå fulgte «bare» liten spar til esset hos vest. Med 2 kort igjen måtte han spille hjerter til nords konge. Øst kunne velge om han ville stjele og bli overstjålet eller kaste kløver.

 

En morsom posisjon som ga alle rundt bordet en god latter.

 

Det er liten tvil om at både øst og vest kunne truffet bedre i motspillet, men det er ikke alltid så lett når man bare ser sine egne kort som når vi ser alle kortene i diagrammet

Nå er du inne som vest i NM LAG som motspiller til den fargerike Øyvind Saur som ble spillefører i 4♥.

 

Spar konge var et naturlig utspill og Saur ber om 3 fra blindemann, makker følger med åtteren og Syd med 5.

Hvordan kan det sitte her for at vi skal klare å hente 4 stikk i motspill?

 

Vi kan anta syd har 7-kort hjerter og minst 2 spar ettersom han lasjerte utspillet. Det betyr at vi må hente 2 stikk til i minorene.

 

Eller hva om syd har 3-kort spar, da kan vi spille ny spar til blindemanns knekt, men når vi kommer inn på trumf ess kan vi spille nok en spar som makker kan stjele.

 

Vest tenkte nok dette ved bordet og spilte ny spar til knekt , 6 og ruter fra syd!

 

Nå fulgte trumf fra blindemann til vårt ess, men som dere ser av hele spillet til høyre hadde Saur nå fått sine 10 stikk.

 

Kreativt av Saur å lasjere utspillet med singleton på hånden!

 

I NM Mix-lag kom dette fine spillet som inneholdt mange poeng, både i motspill og som spillefører.

 

Som SYD ble du spillefører i 4♥. Vest starter motspillet med spar ess fulgt av spar til kongen hos øst og trumf på hånden.

Nå ser det ut som kontrakten ganske greit skal gå hjem hvis ikke sitsen er for krevende. Hva er så mulige hinder på veien?

Vi kan gå inn hos blindemann i kløver og ruter for å spille hjerter mot KD to ganger. Men hjerter ess sitter neppe hos øst etter disse meldingene (3♠ er en svak melding). Altså spiller vi bare hjerter konge?

 

Nei, her må vi tenke litt lengre. Hva om vest har Eknxx i trumf. Da lasjerer han første hjerter, stikker neste og presser oss i spar. Det vil føre til beit. Er det så noen mulighet til å forsikre seg mot det?

 

Løsningen er igrunnen veldig enkel. Syd spilte bare liten hjerter i stikk 3!

 

Vest vant med knekt, men nå hadde blindemann en trumf igjen slik at han ikke kunne spille spar for å korte oss i trumf.

 

Som vi ser av hele spillet til høyre ble dette blink da trumfen faktisk satt E kn x x hos vest!

 

Det var et motspill som førte til beit. Hvis vest starter med kløver 8 vinnes denne med blindemanns ess. Nå kan vest spille LITEN spar når han kommer inn i trumf til kongen hos øst. Dermed kan øst spille kløver tilbake som gir vest stjeling på lav trumf.

 

Beste løsning er å lasjere første trumf for å se om makker legger styrke i spar.

Bridgefestivalen er godt igang og i går ble de første norgesmestere kåret.

 

Espen og Helen Erichsen spurtet pent inn til seier etter en dramatisk avslutning i NM Mix par. Fredrik Helness- Anne Lill Hellemann ledet hele dagen, men med noen grove minusrunder mot slutten ble det bronse. Vi gratulerer også Iwona Larssen –Johan Wedeen som overaskende vant sølv.

 

I Junior ble det nm tittel til Christian Bakke – Anders Gundersen.

 

Følg festivalen HER

 

I Bridge er det mange variabler som slår inn. Først skal vi melde riktig, så skal vi spille optimalt for å kombinere flest mulig alternative kortfordelinger. På dette spillet var jeg vel mest heldig, men et unøyaktig motspill ga en morsom posisjon hvor blinket ble prikket inn.

 

Meldingene bar nok preg av poengjakt , men 4♠ doblet ble oppgaven som SYD. Vest startet motspillet med hjerter 9. En rask opptelling viser minst 1 taper i spar 1 i ruter og 1 i hjerter (vi kan nok anta at øst har kongen etter meldinger og utspill).

 

Vi må også unngå å gi vest stjeling i hjerter så da ble det hjerter ess i første stikk. Spar til esset og spar til kongen hos vest og knekten fra øst. Vest forstatte med hjerter til kongen hos øst.

 

Nå kom kløver i neste stikk fra øst, til trumf på hånden. Kan dere se mulighet for hjemgang ?

 

Vi kan ta for D 10 i hjeter og kaste blindemanns ruter, men hjelper det oss noe? Vi får så stjålet 2 ruter hos blindemann, men får likevel 2 tapere. Vi har også for få inntak til å både spille god ruteren (hvis det er mulig) og hente den etterpå.

Ut fra meldingene tror vi vest har god ruter, og slik motspillet har gått er det neppe EKD for da ville man vel spilt den fargen tidligere i motspillet? Ser vi nøyere på ruterfargen kan vi jobbe den god, men det er viktig være «lur».

Jeg spilte derfor RUTER 8 fra hånden, vest fulgte lavt og øst vant med damen. Kløver i neste stikk trumfet jeg på hånden før ruter knekt dro kongen fra vest og trumf hos blindemann. Nå gikk hjem tilbake til hånden i hjerter før ruter 10 krevde esset fra vest og trumf hos blindemann. Dermed var håndens ruter 9 etablert som det tiende stikket for hjemgang.

 

Vinner vest første ruter med ess eller konge er det ikke lengre mulig å godspille den fjerde uten å gi bort enda ett stikk i ruter. Det var kanskje ikke et motspill som slo gnister, men posisjonen og rutervarianten ble morsom.

Jan Magnus Nyborg fikk til en fin spilleføring på dette spillet.

 

Som vi ser av meldingene var det en grisk parturneringsavgjørelse som førte nord som spillefører i 6 NT. 6♥ ville vært en enklere øvelse, men hva gjør man ikke for litt ekstra poeng?

 

Kløver i utspill fra øst løp til håndens tier. Nå fulgte hjerter til knekt før ruter dame løp rundt. Ruter knekt i neste stikk gikk til konge og ess (en liten ville nok vært bedre i tilfellet øst har lasjert med kongen). Nå var det ikke rett frem til hjemgang, men Jan Magnus fortsatte med kløver dame og kløver til esset. Nå tok han for K D i hjerter og posisjonen ser vi til høyre.

 

Hjerter til esset ga vest et umulig valg.

 

Kaster han spar følger spar til finesse med knekt. Spar ess tar med seg kongen og spar dame sikrer hjemgang.

 

Kaster vest ruter følger spar til knekt før vest blir satt inn i ruter og må avslutte fra Kx opp i ED i spar for hjemgang.

 

Det Amerikanske forbundet (ACBL) satte virkelig skapet på plass for Fantoni-Nunes og kastet de like greit ut på livstid for juksingen de har holdt på med. Alle resultater, mesterpoeng og titler de har oppnådd i USA blir strøket.

 

Lagkamerater mister også sine titler vunnet på lag med juksemakerne de 4 siste år regnet fra 2015 og tilbake.

 

I følge informasjonen som har kommet frem så langt er det ikke mulig å søke benådning, noe som betyr game-over for å spille bridge i USA for FN. Om og hvordan de evt kan appelere utestengelsen vet jeg ikke, men det får vi helt sikkert høre mer om i dagene som kommer.

 

Les mer på Bridgewinners HER

 

Midt i solar plexus, og takk for det!

 

Bridgefestilvalen nærmer seg

 

NM Mix par og NM Junior er første turneringer ut og vil helt sikkert gi både overraskelser og spenning knyttet til medaljer og premier. Se mine tips lengre nede på denne siden.

 

Men det mest spennende så langt er å se hvem som står på startstreken i Marit Sveaas IBT. Førstepremien utgjør nesten en norsk årslønn. Blant mange storheter finner vi selveste Benito Garozzo på startstreken. Den italienske storspilleren vant et to-sifret antall VM titler på 60- og 70-tallet. At han har passert 80 år er intet hinder for en norgestur, vi gleder oss til å se den gamle mester i Fredrikstad.

Melde deg på eller ta en titt i deltagerlistene til festivalen HER

 

Nils tipsene kommer vi ikke utenom i forkant av årets NM turneringer.

 

I NM Junior har vi en kombinasjon av spillere som hevder seg i åpen klasse og noen som kanskje bare så vidt har begynt sin karriere. Dette vil gi litt tilfeldige utfall og det kan bli en åpning for en overrakelse på pallen. Jeg tror HAGEN-SCHEIE vinner gull i år.

 

I NM Mix er det mange toppspillere som helt sikkert ser medaljen på peishylla. Jeg har til høyre satt opp de jeg tror vil være i medaljekampen, samt de som i god driv kan spille seg inn i medaljekampen. Jeg tror BOGEN-BOGEN vinner gull tett fulgt av GRUDE-BERSET og HØILAND-SIVERTSVIK.

 

Summer Nationals er igang i USA

 

Resultat, bulletiner og informasjon finnes HER

 

Hovedturneringen er Spingold hvor proffene spiller på lag med sine sponsorer og store penger er på spill.

 

Den store parturneringen, Von Zedtwitz Life Master Pairs, ble spilt i helgen og der vant Mike Passell og Chris Compton. Den opplyste leser husker kanskje at Passell kom litt dårlig ut da han «jukset» med å bytte om 2 kort på et spill hvor han gikk beit i en utgang, slik at han var sikker på at de også ville gå beit på det andre bordet. Heldigvis er tilgivelse mulig i «the promised land» og Passell feiret like greit med seier!

 

Boye Brogeland mottok den prestisjefylte prisen « Sidney H. Lazard Jr. Sportsman of the Year « for sin oppofrende og uredde innsats i kampen mot juks. Vi feirer med trampeklapp, fortjent!

Sidney H. Lazard Jr. Sportsman of the Year Award deles årlig ut til en toppspiller som spiller hardt, vinner eller taper, men gjør det med ære og verdighet. Prisen ble satt opp av Sidney Lazard sr til minne om sønnen som døde av kreft i 1999.

 

Lazard var selv en av de største amerikanske spillere igjennom tidene, kjent for sin uredde meldestil. Lazard døde i 2015, her kan dere lese mer om den spennende Sidney Lazard sr.

Eddie Kantar har jeg nevnt tidligere her på kvangraven.no. foruten å være verdensmester er han en glimrende skribent. I bulletinen fra Nationals har jeg hentet dette flotte spillet som illustrerer hvordan man skal tenke i lagbridge når hjemgang er målsetningen i utgang.

 

SYD ble spillefører i 4♠ uten forstyrrelser fra ØV. Vest startet motspillet med ruter dame til esset hos øst. Fortsettelsen i ruter trumfet syd på hånden. Nå fulgte EK i trumf, den satt 2-1 hos motparten.

 

Så er det opp til deg kjære leser. Har du en god spilleplan som gir 100 % sikkerhet på hjemgang?

 

Vi har 6 stikk i spar og 3 i kløver. Det tiende kan komme med at vi får ett stikk til i kløver eller at hjerterkonge gir stikk. Men er det mulig å sikre seg at det lar seg ordne uansett sits?

 

Joda, vi tar for E D i kløver på hånden og spiller ny kløver.

 

Hvis vest ikke følger farge tredje gang stikker vi med kongen og spiller kløver 10 som vi bare kaster en hjerter fra hånden på. Nå er øst innspilt og kan velge mellom ruter til dobbeltrenons eller å spille hjerter som sikrer oss stikk på kongen for hjemgang.

 

Hvis vest følger kløver tredje gang legger vi «bare» tieren fra nord. Skulle denne tape til knekt hos øst vil det være samme posisjon som ovenfor. Øst nå da enten spille ruter til dobbeltrenons eller hjerter til kongen hos nord for hjemgang. Skulle knekten sitte fjerde hos vest så vinner tieren stikket og kløver konge gir oss avkast av en hjerter på hånden. Nå går vi hjem i trumf og avslutter med hjerter mot kongen for mulig overstikk.

 

Spiller du kløveren fra topp går du beit da vest hadde knxxx og hjerter ess sitter hos øst. Skal du vinne medaljer i Fredrikstad er det slike spill som skiller

Snorres artikkel om Norges prestasjon i EM

....skapte debatt og engasjement. Det tyder på at landslaget, tross noen svake mesterskap, fortsatt har en sterk posisjon blant medlemmene i NBF.

 

Jeg er ikke selv aktiv på facebook, men har sett debatten som har utspilt seg der i etterkant av Snorres artikkel som ble publisert her på kvangraven.no.

 

Jeg synes personlig artikkelen var en fin motvekt i et litt i overkant positivt journalist-korps. Jeg var selv skuffet da vi i forrige EM falt av mot slutten. Vi var i medaljekampen, men da både vi og et par til sviktet i innspurten mistet vi både medalje og VM plass.

 

I årets EM leverte ett par i verdenstoppen, men de fikk ikke nok hjelp fra sine lagkamerater. Ja det kunne gått fint med litt flaks, men denne gangen (også) var det akkurat ikke godt nok.

 

Det som er gledelig er å se at Boye og Espen leverte et EM helt i verdensklasse. Ser vi litt bak tallene burde dette holdt til både VM og medalje. 75 % av rundene fra Boye og Espen var pluss på butler selv om de spilte 90 % av kampene!

 

For å underbygge dette har jeg satt opp en oversikt over Norges EM samt det enkelte makkerpars prestasjon de siste mesterskapene. Laget har løftet seg fra 2012, men det er i all hovedsak på grunn av at vi i 2016 har ett av verdens beste par i våre rekker.

 

Til høyre ser vi hvert makkerpar de siste 3 EM + fra 08 (da Norge vant). Butlerscore pr par samt «prestasjon». På den måten kan man best vurdere hvert makkerpars leveranse.

 

Prestasjonen er ganske enkelt antall VP vunnet i snitt i de kampene man har spilt + antall VP i snitt på motstanderen. Dette deler vi så på 20 (30 for 2012 og 2008). På den måten ser vi hvordan man har prestert målt mot «middels».

 

Som vi feks ser på meg i 2014 ble en god butler redusert pga at vi spilte mot svakere motstand enn de to andre parene.

 

Ut fra tallene leverte Boye og Espen ca samme prestasjon i 2016 som da de ble mestere i 2008.

 

Hvis alle par spiller likt gir det 66 % av rundene. Som vi ser av tallene var årets EM spesielt da man ikke rullerte som tidligere.

 

 

 

Her følger en grafisk oversikt over Norges plassering hver runde i de siste EM samt gullåret 2008. De grønne punktene viser 2016, i grunnen ganske likt 2014 hvor man periodevis ligger bra an.

 

I 2012 og 2014 ble det spilt færre runder, derfor har 16 og 08 lengre kurve. Rød strek er limit for VM plass.

I dag kommer et lite spill hvor man «bare» skal ta en titt på meldinger og motspill for å se løsningen i en ganske enkel spilleføring.

DU ble som syd spillefører i 3NT og vest starter motspillet med spar 4. Øst stikker med esset og spiller spar 6 i neste stikk til din konge, vest følger med knekten.

 

En rask opptelling viser 1 stikk i spar, 1 i hjerter, 3 i ruter og 3 i kløver for 8 totalt. Det niende kan komme ved at ruterfargen gir 4 stikk eller at finessen i hjerter lykkes. Det kan også gå greit selv om hjerterfinessen mislykkes hvis motparten bare har to stikk å hente i spar.

 

Motparten har ikke avgitt andre meldinger enn pass, det er derfor lite å hente av informasjon der. Men utspillet av en liten spar etterfulgt av spar knekt fra vest er overraskende. Hvorfor har han valgt å spille ut blindemanns farge, og hvorfor kom knekten på i andre stikk?

 

Min første tanke er at man normalt velger utspill i den fargen man tror kan generere stikk. Når det kommer et lite kort ut er det fra lengde. For at vest skal kunne kaste knekten andre gang må han derfor ha kontroll på fargen, altså tyder dette veldig på D kn 10 femte. Det gir rødt lys med tanke på finessen i hjerter, slår den feil kan vest hente beiten med sine tre stikk i spar!

Men er det ikke en annen mulighet? Joda, hvis vest har hjerterkonge og 5-kort spar kan vi vinne kontrakten på et innspill om ikke ruterfargen gir det niende stikket.

 

For å kombinere dette så tar vi først K D i ruter, vest følger med tieren. Neste ruter til esset kaster vest kløver 2. Nå tar vi E K D i kløver hvorpå vest kaster hjerter 10 tredje gang.

 

Nå har vi kombinert sjansene våre. Ruterfargen kunne gitt det niende om vi hadde sjansen på finessen over østs knekt, men vi trengte ikke den. For vi er inne hos nord i posisjonen til høyre.

 

Nå spiller vi spar. Vest tar sine tre stikk i spar, men må avslutte fra K 4 i hjerter opp i blindemanns D kn mot E 9 på hånden for hjemgang.

 

 

 

I parturneringen kan det være aktuelt å ta finessen i ruter, for så å gjøre samme innspill mot vest for 10 stikk, men i lagspill er det nok å spille hjem kontraktene.

Maria Ursin Ingebrigtsen fikk god sving på kortene i dette spillet.

 

Hun ble som SYD spillefører i 2♠ etter å ha åpnet 1NT.

 

Vest startet motspillet med hjerter, Maria kastet da blindemanns kløver på E K D i hjerter. Nå fulgte kløver til stjeling før en spar til knekt tapte til vests konge. Vest skulle nå spilt kløver, men fortsatte med ruter ESS fulgt av ruter til blindemanns konge.

 

Ny ruter fulgte til trumf på hånden (øst kastet hjerter). Kløver gikk til stjeling og posisjonen ser vi til høyre.

 

Nå fulgte nok en ruter til stjeling med håndens ess og øst kastet kløver ess.

 

Maria leste posisjonen perfekt da hun spilte hjerter knekt og bare kastet blindemanns ruter. Øst kunne trumfe, men var nå innspilt og måtte avslutte fra 10 7 opp i blindemanns D 9 i trumf.

 

10 stikk ga velfortjente 60 % score etter en flott spilleføring.

 

Arendalsturneringen ble arrangert i helgen med hele 33 par på startstreken. Jeg skulle gjerne spilt denne flotte turneringen selv, men det krasjet med andre aktiviteter denne sommeren.

 

Jan Arild Olsen – Tom Høiland dominerte turneringen fra start til mål og vant med 2 % margin. Ikke overraskende når to av landsdelens beste bridgespillere setter seg ved samme bord.

 

Her ser vi et spill hvor bare to av 15 bord kom ut i storeslem. Jan Arild og Tom fant veien etter et fint meldingsforløp.

 

Jeg synes ØV skulle satt mer press, et hopp til 4♥ over 3♦ ville etter all sannsynlighet tatt vekk nok melderom til at gutta hadde stoppet i 6♠, men hvem vet. Kortene til Jan Arild vokste da Tom viste frem cue-bid i kløver. 5♥ ble oppfattet som Exclusion Blackwood (spørsmål etter ess uten hjerter ess) og da svaret 5nt viser ett ess hoppet Jan Arild noe aggressivt til storeslem. Han hadde ikke kontroll på at ruteren spilte seg uten taper. 6♥ var nok et bedre bud som må være en storeslems invitt og spørre om makker har noen verdier som ikke har kommet frem i meldingene. Da ville Tom med 3-kort trumf og ruter konge hoppet til 7♠.

 

Men en spiller i medvind trenger ikke tenke på alle detaljer. 7♠ var lettspilt og 2210 ga delt topp for vinnerparet.

 

Resultat Arendalsturneringen 2016

 

Snorre skriver om EM!

 

Jeg fikk en hyggelig mail mens jeg var på ferie fra Snorre. Han har skrevet en artikkel om EM hvor han med kritisk blikk stiller noen spørsmål. Denne ønsket han at jeg la ut her på siden. Så da får dere den her.

 

Det blir helt sikkert en debatt hvordan landslaget skal se ut i form og farge fremover. Jeg ser det allerede er mye engasjement og det blir spennende å se hvordan NBF legger løpet videre for å løfte det åpne laget tilbake til medaljestrid.

 

Jeg ser noen skriver at våre spillere har et enormt toppnivå og faktisk er bedre enn motstanderne. Min holdning er derimot at ALLE som spiller på feks 1 divisjonslag i norge har et "enormt toppnivå", er det noen som ikke kan hente frem flotte spilleføringer eller treffe noen lure utspill og meldinger der? I EM er det selvsagt på samme måte. Alle lag vil ha kamper og spill hvor de var «bedre» enn sine motspillere, men uflaks ødela en seier.

 

Det er desverre for Norge ikke dette som avgjør et EM, det er grunnspillet som skiller de beste fra de nest beste. Den som gjør færreste feil blir vinner. Jeg tror vi må satse på lagånd, struktur og en felles plan i større grad enn det kanskje har vært gjort i de siste mesterskapene.

 

 

Les Snorres artikkel HER

 

se HER for siste artikler eller ARKIV