Flakstad - Bogen leder butlern etter 1 helg!

Vel halvspilt i 1 divisjon er det KINDSBEKKEN som sammen med LILLEVIK og SMITH som leder feltet.

 

Det har vært en helg full av overraskende resultater hvor favoritter har falt og divisjonen har vist seg å være slik at alle kan slå alle!

 

Link til resultatene finner dere øverst i menyen.

 

Ekren-Berset er det sterkeste paret så langt i 1 divisjon – Lag Hauge diskuterer etter en svært skuffende start på SM – Kan Runar Lillevik lede sine tropper til medalje?

2 div avd A

 

Rogalandslaget SKIMMELAND har tatt ledelsen etter 1 spillehelg tett fulgt av Haugaland med lag TRÆET og Troms med JENSAAS.

 

Dette er en jevn pulje og det skulle ikke forundre meg om vi får se lag komme og gå i sluttspurten når medaljene skal fordeles neste spillehelg.

2 div avd B

 

FLAKSTAD fra Nord-Trøndelag har helgens høyeste snittscore og leder avdelingen med hele 24 VP ned til HØYLAND og SELFORS.

 

Favorittene Holmbakken har hatt en rolig start og toget for opprykk kan nesten se ut til å ha gått!

 

2 div avd C

 

Trønderne BÅRSETH har utfordret favorittene fra Skien på lag ØBERG tett fulgt av VESTVEIT fra Hamar.

 

En spennende pulje som kanskje vil gi oss den jevneste innspurten med mange lag i posisjone både for medalje og nedrykk!

 

Fra søndagens spilling har jeg hentet dette spillet som må sies å være en blanding av eventyr og komikk.

 

Sjur Arne Bøe - Mariusz Amerek spilte en god helg og er med i kampen om opprykk fra 2 div avd B. På dette spillet fikk de en spesialkonvensjon i sving som skapte et eventyr av et spill.

 

Syd åpnet på «halles» 2 ♣ som viste 20-21 NT eller en sterk ubalansert hånd. Makkerparet har da en konvensjonell svarstruktur hvor 3♣ er SPILLEMELDING mot 20-21 grand!

 

Selv om du har den avtalen tror jeg ikke det hadde vært mitt valg på den aktuelle hånden i syd, men vår venn i syd tenkte det og meldte 3♣! Da var vel 6♣ en veldig aktuell melding fra nord.

 

Øst startet motspillet med E K i spar som nord måtte trumfe med damen. Få fulgte E K i trumf hvorpå knekten svært hyggelig måtte bekjenne. Ruter ess ble så fuglt av ruter til trumf før kløver 10 tok med seg østs siste trumf.

 

Da var det bare å ta den siste trumfen før hjerter til ess var overgangen til håndens ruterstikk. 1370 var selvsagt en enorm score på det aktuelle spillet hvor nesten samtiige bord i 1 og 2 divisjon gikk beit i 3 NT

 

Sjur Arne Bøe med helgens mest spesielle meldingsforløp!

Sondre Hogstad fra Skien er en drivende dyktig bridgespiller. Så langt leder han 2 div avd C, noe gutta helt sikkert har tenkt skal bære helt inn til opprykk.

 

Denne spilleføringen er hentet fra eventyrland og går er kanskje det flotteste i SM så langt. Sondre ble spillefører i 6♥ som SYD og vest startet motspillet med ruter 2. Hvordan kommer du deg frem til 12 stikk her da mon tro?

 

Sondre ba om tieren fra blindemann og trumfet østs dame. Nå fulte spar til damen som vant stikket før en liten ruter ble spilt til trumf. Kløver ess og kløver til trumf ble så fulgt av nok en ruter til trumf. Neste trekk var kløver til trumf og posisjonen ser vi til høyre.

 

Nå tok Sondre E D 10 i trumf og fridde seg med spar til esset hos vest. Vest måtte nå avslutte fra K 7 opp i Sondres E kn i ruter for hjemgang!

 

Etter fire kamper er det KINDSBEKKEN som har startet best med imponerende 16,75 i snitt.

 

LILLEVIK og SMITH har levert solid spilling mens favorittene på GRØTHEIM er litt bak foreløpig.

På Nedrykk ser vi Mæsel, Hauge og Hornslien som alle har hatt en variabel og skuffende start på sesongens toppserie.

 

Men det er enda mange spill igjen, her vil det helt sikkert bli stokket om på rekkefølgen mange ganger enda!

 

Fra kamp 4 har jeg hentet denne kjekke spilleføringen av Fredrik Helness. Som vest startet meg motspillet med spar 3 som løp til sekseren hos syd. Kløver dame fikk nå seile til kongen hos øst som fortsatte med hjerter knekt til damen hos syd.

 

Kløver 9 seilte så rundt til knekten hos øst som fortsatte med hjerter konge som vant stikket. Hjerter 10 stakk Fredrik med esset. Nå fulgte spar til kongen og E 10 i kløver.

 

Posisjonen ser vi til høyre.

 

Fredrik spilte nå spar til håndens ess og Tundal i øst var skviset. Kaster han kløver blir han puttet inn i hjerter for ruter fra kongen og kaster han hjerter står håndens hjerter! Ulf kastet seg ned til singelton ruter konge, men da kontret Fredrik greit med ruter ess som felte kongen og ruter dame ga det niende stikket for hjemgang!

 

Samme spilleføring ble kopiert av Tone Torkelsen Svendsen! Well done til begge spilleførerne.

 

Til høyre kan dere se noen bilder fra helgens spilling

Det kommer alltid en katastrofe eller to i løpet av 3 dagers spilling. Her kommer det en fra to av norges beste bridgespillere, Terje Lie – Ole Kopstad.

Gutta meldte seg opp i 7♦ etter et litt uklart meldingsforløp. Selv med fin sits i trumf er det et sjanseløst prosjekt, mens 7♣ er spillbar med trumfen 3-2 og rund sits i ruter.

 

Slik jeg kjenner gutta var det neppe to fornøyde karer som noterte -150 etter å ha gått 3 beit i frivillig meldt slem!

 

Men så er det slik i lagkamp at man aldri skal gi opp...... se meldingene til lagkamerene i lukket rom.

 

De kjøpte kontrakten i 4♠ doblet og der var det 10 stikk for 590. Dermed vant lag Kopstad 10 imp på spillet.

Fra kamp 3 har jeg hentet dette instruktive spillet. Du har som SYD blitt spillefører i 4♥ etter at vest har meldt inn 1♠ og øst vært med til 3♠.

 

Motspillet starter med spar knekt fra vest. Hvordan kan du vinne denne kontrakten?

 

Det er lett å telle raske tapere, du må tape for EK i ruter og ett stikk i spar. Kløveren er vanskelig å løse uten taper. Spiller du knekt fra blindemann dekker øst med kongen og tieren hos vest vokser til stikk. Spiller du liten til damen blir det samme resultat.

Men finnes det en vei utenom mon tro?

 

Joda, du stikker utspillet med spar ess. Tar for hjerter konge og alle følger. Nå frir du deg bare med ruter. Motparten tar for EK i ruter og spar konge. Men nå er posisjonen som vi ser til høyre.

Spiller ØV ruter eller spar trumfer du hos nord og kaster håndens kløver ni for så å avslutte med kløver til damen for hjemgang.

 

Spiller øv kløver får du 3 stikk i den fargen. Et godt gammaldags innspill!

Roar Voll har fått mye skryt, men dette spillet synes jeg var så bra at han får tåle litt til!

 

Roar ble spillefører som SYD i 2♠ uten meldinger fra motparten. Vest startet motspillet med ruter konge, øst fulgte med tieren og Roar vant med esset. I utgangspunktet har du to tapere i ruter og en i kløver, klarer du deg med to i trumf blir det hjemgang.

 

Roar la i stikk 2 ned trumf ess, vest fulgte med kongen. Hvordan ser du for deg veien videre nå?

 

Trusselen er med å spille ny spar er at øst har D10xx, da vinner han trumfspillet, vest kommer inn i kløver og tar D kn i ruter hvor øst kaster hjerter før motspillet fortsetter i kløver som syd må trumfe. Nå kontrollerer øst spillet med den høyeste trumfen og lik lengde som spillefører, det leder til en beit.

 

Roar skiftet derfor fot og spilte fire ganger hjerter, den siste trumfet han med spar 7. Som vi ser av kortene til høyre var det blink. Øst fikk nå sine to trumfstikk, sammen med tre minorstikk var det ikke nok til å beite og Roar fikk sine 110 poeng.

 

Da er vi igang. Første kamp ble litt annerledes enn vi hadde trodd med mange potensielle svingspill ble det utslag i alle kamper.

 

BARTNES satte standaren med en solid seier over HORNSLIEN mens favorittene HAUGE fikk det tungt mot SMITH og berget en liten seier i siste spill.

 

Det kommer flere bilder og spill iløpet av helgen så bare følg med!

 

Roar Voll ble spillefører i 4♠ fra SYDS hånd etter meldingeforløpet nede til venstre.

 

Vest startet motspillet med kløver til østs konge, han tok også for kløver ess før hjerter ble spilt i stikk 3 til esset hos vest. Ruter fra vest i neste stikk vant Roar med blindemanns konge.

 

Hvordan planlegger du trumfspillet ditt etter denne innledningen?

Roar tenkte som så. Øst har vist EK i kløver, og høyst sansynlig hjerter konge. For om vest hadde EK i hjerter hadde han helt sikkert startet motspillet med en honnør i hjerter! Altså er 10 poeng talt opp hos øst.

 

Ettersom det var pass på 1♦ i første melderunde begynner det å se ut som vest er favoritt til å holde trumf damen.

 

Derfor spilte Roar spar ESS (for å se om tiren falt fra øst. Faller tieren var planen å ta finessen etter trumf dame igjennom vest. Aktuelt så fulgte begge lavt i trumf, men damen kom på da liten trumf ble spilt i neste runde.

 

Det ble et fint gevinstspill for Møre da syd ved det andre bordet valgte å ta finessen i trumf igjennom øst etter samme innledning for en beit.

 

Syd ble spillefører i 3NT etter at vest åpnet meldingene med «Ekrens» som viste under åpning og minst 4-4 i major. Øst passet 2♦ doblet og viste med det ruterfarge.

 

Vest startet motspillet med ruter dame fulgt av ruter til østs konge og han vrir kløver 2. Hvordan burde du som syd vurdere dine muligheter nå?

 

Det er gode odds for finessen i spar og der med har du 2 stikk i spar, 4 i hjerter og 2 i kløver for 8 totalt. Altså må du få ett stikk til. Det er vel nesten bare i kløver det kan dukke opp. Hvordan kan du optimalisere dine sjanser etter meldinger og motspill så langt?

 

Joda, du starter med kløver 9. kommer tieren fra vest stikker du med kongen hos blindemann og spiller liten kløver opp igjen mot kn 4. På den måten vil du alltid får 3 stikk i kløver og hjemgang hvis øst har tieren eller damen. Lett, men likevel vanskelig....

Dette spillet fra første kamp i divisjonen var et godt eksempel på hvordan man skal tenke i meldingene.

 

Ulf Tundal i nord overførte til hjerter og fikk 3♥ fra makker som viste en tilleggshånd med 4-kort hjerter uten dobbelton i sidefargene. Ulf gjorde en opptelling av potensielle stikk og kunne se med sin 3-kort ruter at det kunne være fare for stjeling i ruter hos motparten.

 

Med sin balanserte fordeling foreslo han pent 3nt. Den sto syd med på.

Som vi ser av kortene er det bare 9 stikk i 4♥ med beste motspill.

 

Spillefører må tape to stikk i ruter, ett i spar og ett i kløver. Om han da ikke klarer å sette opp en skvisposisjon mot øst i spar-ruter.

 

3 NT var det derimot ikke mulig å rokke og i praksis ble det 10 stikk.

Mange fikk hjem 4♥ etter spar i utspill, men det var likevel en god vurderin gå ende opp i 3NT selv med 5-4 tilpass i hjerter!

 

Ulf slik han er i 1 divisjon – konsentrert!

I dag kommer det en liten oppdatering på hva som «kanskje» må til om du er medaljekandidat eller prøver å unngå nedrykk.

 

De siste 3 årene i 1 divisjon har variert i fordeling av VP til medalje og nedrykk, men til høyre kan dere se en graf som viser både hvert år og snittverdier.

 

Nedenfor kan dere se samme oppsett i tabellform.

 

Det er gjennomsnittlig VP pr kamp

 

Helge Mæsel har sendt meg dette fantastiske spillet fra Farsund BK med Jan Hugo Lie som spillefører. Jeg håper dette kan sette standarden for de som spiller 1- og 2-divisjon i helgen. Jeg tørr påstå det ikke blir mange likeverdige spilleføringer med Jan Hugo i helgen.

 

Farsund er en koselig klubb i Vest Agder, det samles rundt 6 bord med spillere fra alle nivå og klubben har et godt miljø.

 

På dette spillet ble Jan Hugo Lie spillefører i 4♠ som SYD etter at vest hadde meldt inn 2 ♣.

 

Vest spilte ut ruter. Den gikk via tieren til esset Så fulgte en liten hjerter mot bordet. Den stakk vest med esset og spilte nok en hjerter. Neste trekk var en liten spar til tieren og vest fulgte med toeren.

 

Jan Hugo fortsatte med sparess og spar mot damen som vest vant med kongen.

 

Posisjonen ser vi til høyre når vest «fridde seg» med spar 9.

 

Det vil si han TRODDE han fridde seg, for det var nå Jan Hugo tok frem det geniale mottrekket. HAN LOT SPAR 9 VINNE STIKKET.

 

Dermed var vest innspilt og måtte spille kløver fra kongen slik at nords kløver dame med inntak for den godspilte hjerterfargen og hjemgang!

 

Trampeklapp fra redaktøren til Jan Hugo for en flott spilleføring, den beste så langt i 2016!

Det å tippe resultat i turneringene engasjerer. Jeg la selvsagt inn noen sleivspark og dype tips for å skape ekstra engasjement, noe som fungerte godt.

 

Mailboksen har fått sin andel av respons, og selv om noen tenker de skulle stått med uthevet skrift synes de å være mest innstilt på å knuse mine spådommer, og det er bra!

 

Særlig i 1 divisjon er det umulig å spå noe om utfallet. Hauge er reelt en favoritt, så kommer alle de andre med ganske like odds for medalje – og nedrykk!

 

En som IKKE kan klage på mine tips er Klukken. Han var raskt på telefonen og annonserte en skandale ettersom han ikke var satt med uthevet skrift i 2div avd B.

 

Mitt svar var ganske enkelt

 

«vær glad jeg ikke satte opp en liste med lag i kursiv også»

 

det gjorde jeg forrige gang

1 divisjon er i all hovedsak den sterkeste turneringen her på berget.

 

Opp-nedrykkssystemet er et nåløye som skiller og for å komme opp på øverste nivå må du rett og slett være en svært dyktig bridgespiller.

Jeg sitter på statistikk fra de siste 15 sesongene og tenkte det kunne være av interesse for leserne med en liten oppsummering.

 

Det er kun 1 person som har spilt alle 15 sesonger, Thomas Charlsen. Thomas har stort sett spilt på 4-mannslag og følgelig er han kongen av antall halvrunder med hele 233 halvrunder i toppserien!

 

Rangerer vi oversikten på antall gull – sølv – bronse – sesonger er det to trøndere som er konger med 14 sesonger og 8 gull! Går vi enda lengre tilbake har Terje Aa og Glenn Grøtheim 14 gull fra 1 divisjon.

 

Det er flere elementer som spiller inn på suksess i seriemesterskapet. Historien har mange sterke makkerpar som ikke har nådd helt opp på grunn av at de ikke har hatt et godt nok lag. Men vi har også fått outsidere som med målrettet trening og uredd spilling har slått antatt sterkere lag. Det er altså muligheter for de som klarer å holde hodet kaldt, spille sin egen bridge og redusere antall feil til et minimum.

 

Det høres enkelt ut, men jeg lover deg at det kommer til å blokke ut for de fleste ved minst en anledning når trøkket fester seg.

 

Her er statistikken for de siste 15 sesonger (2002-2016):

 

Thomas Charlsen : Har spilt 15 sesonger sammenhengende i 1 div!

 

Grøtheim-Aa: Trøndere som topper medaljestatistikken med 14 gull!

2 Divisjon avd A

 

Dette er en pulje med en god bredde. Det er likevel noen lag som utpeker seg som litt mer erfarne og litt flere meritter som gjør de til favoritter.

 

Jeg har satt opp mine favoritter i uthevet skrift på oversikten til høyre.

 

Kanskje det blir opprykk på norgesmesteren fra 2003 – Karl Christian Baumann?

 

2 Divisjon avd B

Også her ser vi mange erfarne og dyktige spillere. Men i år er nok turen kommet til Johnny Holmbakken og hans menn. Det er noen utfordrere, jeg har satt de sterkeste i uthevet skrift.

 

Arild Rasmussen tar med seg sine venner en divisjon opp - der han hører hjemme.

 

2 Divisjon avd C

Det er liten tvil om at dette er sesongens tøffeste pulje. Har har vi mange som vil slå godt ifra seg i vår øverste divisjon, men jeg har valgt ut tre lag det lukter 1 divisjon av!

 

Jeg tror Telemark blir sterke, men glem ikke Arendals store sønner!

 

Blir du rett bak også i år Grime?

 

Her blir det skriverier om det kommende seriemesterskapet. Først ut er en vurdering av 1 divisjon.

Seriemesterskapet 2016/2017 blåses i gang i Oslo nå til helgen.

 

For alle aktive bridgespillere i Norge er dette å regne for et høydepunkt i sesongen. Uansett hvilken divisjon man spiller i er dette GØY.

Personlig spiller jeg min sesong nr 15, men målt mot de store kanonene som Grøtheim med sine 25+ sesonger er jeg knapt som skolegutt å regne! Det er i 1. divisjon du virkelig får prøvd deg mot de beste.

Årets sesong er spennende av mange grunner. For det første har det i år vært større omrokkeringer enn vi normalt ser, videre var det 3 sterke lag som rykket opp fra fjorårets 2 divisjon. Hovedbildet er at årets toppserie holder et høyere nivå enn vi før har sett. Alle lag stiller med medaljeambisjoner!

 

Her følger en liten vurdering av lagene

 

Oslo 1 – Lillevik

Lillevik-Ludvigsen og Stokkeland-Johnsen er rutinerte spillere som har valgt å krydre toppserien med Tom Johansen – Lasse Aaseng som et skummelt par for de fleste motstandere. Selv om det alltid er utfordrende å være nyopprykket tror jeg disse gutta vil bite godt ifra seg. Lykkes Tom og Lasse blir det få VP til de andre lagene. Men det kan være en litt vel tøff og sjansebetont stil ikke betaler seg blant våre topplag. Mitt tips er nedrykk

 

Buskerud 1 – Smith

Ett av de lagene jeg er mest spent på. Smith-Evjen leverer alltid varene og i år ser det ut som Aaby-Saur er ustoppelige, i alle fall i parturneringer. Røren-Eide skal normalt holde nivået og da er gutta medaljekandidater. Jeg tror skuta blir å bølge litt med vinden, men at resultatet blir medaljekamp: Bronse!

 

Oslo 2 – Fodstad

Fodstad-Arebrot, Hagen-Rekstad og Sæterdal- Halderaker representerer normalt jevn og solid spilling. Det er den melodien som gir resultater mot de beste. Selv om merittene ikke skremmer vettet av de andre lagene tror jeg dette er et lag vi får se kjempe om medalje. Tips Middels

 

Gudbrandsdal – Bartnes

En blanding av inn- og utflytta «Døler» er skummelt. Selv om stammen må sies å representere den nye generasjonen trøndere var det flott å se Gudbrandsdalens førstelag berge plassen i fjor etter en solid andre helg. Det var av en eneste grunn, gutta er flinke! Jeg må innrømme at jeg passer litt ekstra på når Aasmund Forfot er spillefører, det anbefaler jeg alle å gjøre så de ikke blir imp-lause. Det spørs likevel om det ikke blir for tøft i år nå da nivået er enda høyere. Tips: Nedrykk.

 

Vest Agder 1 – Mæsel

Helge og Roald Mæsel gir seg aldri. Dette er gutter som alle har respekt for. Jevn og solid spilling har gitt plusslister i snart 50 år! Foruten Norges sterkeste damepar i Harding-Fuglestad finner vi i år Thomassen-Karlberg som et svært skummelt tredjepar. Jeg tror vi her får et lag som kjemper om medalje. Jeg håper de lykkes, men tror det akkurat blir for tøft. Tips Middels.

 

 

 

Midt Trøndelag 1 – Grøtheim

Sjefen har byttet ut Tundal med Tøndel, men ellers beholdt sine soldater. Jan Tore Berg har fortalt om treningsleir i bartebyen hvor siste finpuss ble satt. Gutta er selvsagt en av favorittene, men er avhengig at alle par lykkes. Det blir medaljekamp, men mitt tips er middels.

 

Hordaland 1 – Charlsen

Her kommer årets største endring hvor far og sønn Helness er hentet inn etter at Berg-Simonsen skilte lag. Som om ikke dette var nok sier ryktene at Hoftaniska skal spille med lille-Helness mens Charlsen tar seg av den store Helness! Det blir selvsagt skummelt, men jeg tror mest skummelt for de selv. En samling personligheter kan være vanskelig å samle. Det blir en kamp for tilværelsen. Tips Nedrykk!

 

Østfold og Follo 1 – Thoresen

Siv Thoresen har i år ryddet i rekkene og troppen består av makker Bogø, Ovesen- Sam Inge Høyland samt Marstrander-Anderssen. Dette er spillere vi vet vil ta godt for seg når impene skal fordeles. Jeg tror det vil svinge begge veier og at de i år blir å kjempe på nedre del av tabellen. Tips: Middels.

 

Vestfold 1 – Kopstad

Kaptein Ole Kopstad har hentet inn Terje Lie som makker samt komponert en ny bande med Lars Arthur Johansen-Tor E Grude samt Christian Bakke – Steffen Simonsen. Lagets suksess vil falle litt på hvordan de nye makkerparene presterer. Jeg har stor respekt for kaptein Kopstad og klarer han å drive «guttene» til plusslister blir dette skummelt. Det blir medaljekamp, men kanskje de trenger en sesongs oppvarming. Tips: Middels.

 

Midt Trøndelag 2 – Hornslien

Aksel Hornslien ønsket i år et sterkere innslag av trønderske krefter på laget og har byttet godt om på mannskapet. Hornslien-Høyem spiller stødig, så får vi se om nykomponerte Græsli-Paulsen og Stokkvik-Frøland kommer opp på toppnivå. Det kan se tøft ut, men ekte trøndere henter alltid frem superkrefter når det strammer seg til. Det blir en kamp for plassen. Tips: middels.

 

Møre 1 – Kindsbekken

Tundal har tatt med seg relepresisjon til hjembygda og har ambisjoner om å løfte barndomskameratene opp ett hakk. De siste sesongene har laget kjempet om medaljer, det blir de helt sikkert å gjøre også i år hvis Tundal lykkes som læremester. Tips: Sølv!

 

Rogaland 1 – Hauge

Rune Hauge har i år sikret seg Geir Helgemo som i makkerskap med Christer Christoffersen blir vanskelig å slå hull på. At Brogeland-Lindqvist blir å spille alle kampene gjør det ikke noe lettere å knekke dette laget. De er store favoritter og alt annet enn Gull er de helt sikkert misfornøyde med! Tips: Gull.