Mårra-skvis

Hva er vel ikke en helgemorgen uten kaffekopp og den faste Weekend survivor turneringen på BBO. Turneringen spilles hver lørdag og søndag og består av 2 x 12 spill. Kun den øvre delen av resultatlisten etter første dag får spille dag 2.

Denne helgen var scoringsformen Matchpoints. Jeg var heldig og hadde kvalifisert meg for dag 2, etter noen rolige spill kom dette spille opp.

Det var litt av en melding min venn Robot hentet frem, først en forsiktig 3 ruter for så å gruse på med 5NT som ble forklart som storeslemsinvitt. Det fikk være måte på hvor mye det kunne være i 3 ruter meldingen så jeg passet.

Men 11 stikk uten trumf ser da ikke så veldig enkelt ut det heller!

Vest spilte ut ruter 2, 3, 4 og 5. På ruter ess fulgte vest med 6 og øst med knekt! Ganske så typisk så har Robot spilt ut fra 3-kort farge (Robotene har det som foretrukket utspill).

Vel, hvordan tenker vi kortene kan være fordelt her da?

For å vinne 11 stikk må vi vel nesten håpe på 4 stikk i spar, 1 i hjerter, 4 i ruter og 2 i kløver.

Hvis vest ikke har kløver (de fleste ville vel spilt ut makkers farge i mangel på et klart valg), så har øst til nå vist 2-kort ruter og 8-kort kløver. Da har vest normalt 5-5-3-0 eller 6-4/4-6 i major. Vi kan også utelukke at vest har K D kn i hjerter ettersom det ikke ble spilt ut. Altså har øst minst 1 hjerter honnør. Det betyr at øst kan være 1-2-2-8 eller 2-1-2-8.

Men så spiller vi mot Robot og da må alle muligheter holdes åpne. Det kan faktisk være en kløver hos vest, men Robot har vurdert det til å være et dårlig utspill. Da har øst 2-2-2-7 evt 1-3-2-7 eller 3-1-2-7.

Så hva tenker du, hvilken fordeling satser du på og hvordan vinner du da din kontrakt?

Jeg tenkte oddsen var for at øst hadde lengde i begge major, og har han spar dame kan det bli en spennende sluttposisjon, men da må du spille forsiktig.

Jeg spilte derfor spar til tieren som vant stikket, kortene så nemlig ut som dette

I neste stikk fulgte spar konge. Og nå kom nøkkel-spilet da jeg slapp en liten hjerter fra begge hender. Dette var for å sette opp skvis/innspill mot vest og holde øst ute i slutt posisjonen.

Motspillet fortsatte med hjerter som begge fulgte på, den stakk jeg med ess.

Nå fulgte ruterstikkene og kløver konge, posisjonen var blitt denne

Nå hadde øst fulgt to ganger i spar, hjerter og ruter så fordelingen var 2-2-2-7.

Kløver ble spilt til esset, hva skulle vest kaste?

  • Kaster vest spar blir fortsettelsen spar til ess og spar knekt som sikrer vunnet kontrakt.
  • Kaster vest hjerter er fortsettelsen hjerter, vest kommer inn på kongen, men må spille tilbake fra D 9 inn i syds E kn kombinasjon i spar.

Robot kastet spar og da falt alternativ 1 inn med spar til ess og spar knekt som sikret vunnet kontrakt.

Men jeg tror Robot har en innstilling som heter «hevn» så i neste spill gikk meldingene 1N-3N hos oss, da spilte mr Robot ut ruter ess fra esset andre i ruter! Da trakk den sin Robot makker med K D femte og hentet en beit i stedet for de 11 stikkene et annet utspill ville gitt.