Prøv deg i storeslem

Lagkamp på høyt nivå, og du må selvfølgelig prøve deg i en storeslem som på ingen måter består av toppstikk. Hva tenker du om denne?

Syd spiller ut ruter 2 som du vinner med esset, nord følger med ruter 4.

Hvilken plan ser du som gir best muligheter for å vinne 13 stikk?

Hvis vi bare teller toppstikk har du 4 i spar, 3 i hjerter, 1 i ruter og 2 i kløver. Det betyr at 3 stikk mangler for å vinne kontrakten.

Det er da i kløver eller hjerter du må vinne din kontrakt.

Hva er så de sitsene du må passe deg litt for?

Trumfen kan være 4-1(30 % sjanse), hjerter kan være 5-2 (30 % sjanse) eller kløver 4-1 (30 % sjanse). Det er også noen ting til som for eksempel 5-0 i kløver og 6-1 i hjerter, men disse ligger noe lavere i odds.

Så til mulighetene

Kløver

  1. Sitter den fargen fordelt 3-2 hos motparten, eller singleton dame samt at trumfen er fordelt 3-2 vil du enkelt vinne kontrakten ved å ta ut trumf og spille kløver fra topp til stjeling. Hånden har igjen en trumf som gir inntak for kontrakt. Du vinner også kontrakten hvis det er syd som har damen fjerde ved å ta trumf-finessen.
  2. Plan B i denne løsningen er hvis kløver dame ikke faller at du kan spille hjerter til tieren og fortsatt vinne kontrakten hvis knekten er hos syd, men da ikke mer enn fjerde.

Hjerter

  1. Du kan ta for ess-konge i hjerter med ruteravkast, trumfe en ruter og spille spar dame og ny spar. Hvis sparfargen er 3-2 må du velge om du skal stjele en hjerter på hånden fulgt av ess-konge i kløver og kløver til stjeling med knekt. Nå vinner du 13 stikk hvis hjerter er 4-3 og 3-kort trumf minst har 2-kort i kløver og 3-kort hjerter.
  2. Plan B her er hvis trumfen er 4-1 at du vinner kontrakten hvis hjerter knekt faller
  3. Plan C er hvis trumf er 4-1 og hjerter knekt ikke faller at du tar finessen i kløver som gir hjemgang hvis nord har damen i kløver ikke mer enn tredje.

det er nok enda flere muligheter å tenke igjennom, men hva velger du da?

Jeg ønsket å kombinere litt og var litt redd det kunne være 4-1 i trumf eller kløver. Jeg vant utspillet med ruter ess fulgt av ess-konge i hjerter med avkast av ruter.

Men da ble det en enkel reise til hjemgang når kortene så ut som dette

Hjerter knekt falt fra nord. Jeg trumfet en ruter på hånden og tok bare ut trumfen. Nå da hjerter ga 5 stikk var det bare å forlange resten av stikkene og hjemgang.

Ved det andre bordet valgte spillefører å satse på kløverfargen. Han vant utspillet, tok ut trumfen i 3 runder fulgt av kløver fra topp. Når nord hadde damen fortsatte spillefører med hjerter til tieren. Dermed ble det beit og kanskje litt ufortjente IMP til oss.