1 divisjon | Dumme Nils

Martin Reinertsen vant 7sp

På dette spillet var det jeg som dummet meg

Vi meldte som følger etter sterk kløver

Doblingen av 1ruter fortalte om 0-5 poeng og resten var splinter og cue-bids. Redobling fra øst fortalte om honnør i ruter.

Ruter 10 kom i utspill fra vest, hvordan ville du planlagt denne spilleføringen? Det skal ikke være lett. Men da får du prøve å telle kortene og gjette litt hvordan dette kan være fordelt.

Vest, som har meldt inn i sonen må vel nesten ha startet spillet med damen sjette i ruter. Det spørs hvordan vi best kan spille oss til 12 stikk da.

Vi kan også være rimelig sikker på at vest ikke har singleton kløver eller hjerter, det ville han nok spilt ut.

Et alternativ er å kaste en hjerter hos blindemann og satse på trumfen 3-2 med damen hos øst.

Jeg falt ned på å trumfe tre ruter samt løse trumffargen for en taper.

Utspillet ble sjålet, hjerter til konge ble fulgt av ruter til stjeling. Hjerter til ess og ruter til stjeling, esset falt fra øst.

Kløver til ess ble så fulgt av trumf ess, 6 fra vest og 4 fra øst.

Hvordan spiller du videre nå da?

Sitter trumfen 3-2 er du hjemme ved å ta for spar konge. Motparten får et stikk i trumf, evt ingen hvis damen faller.

Men har du en sjanse hvis trumfen sitter 4-1? Etter at vest har meldt inn må jeg innrømme at jeg fryktet fordelingen 1-3-6-3 eller 1-2-6-4. Da vinner jeg kontrakten hvis jeg spiller kløver til knekt og den holder stikk. Nå kaster jeg ruter konge på kløver konge og spiller nok en kløver til stjeling med spar 9. med tre kort igjen kan jeg å spille spar 2 og øst blir innspilt med D 10 5 og må så spille tilbake fra D 10 til min K kn for hjemgang.

Du skjønner vel hva som hente, jeg spilte kløver til knekt og måtte notere 2 beit da kortene så ut som dette

Den enkle løsningen med å ta for de to store trumfene ville gitt hjemgang. Huff og huff.

Dette spillet var dramatisk ved flere bord.

Ved et av bordene i 2-divisjon satt Martin Reinertsen-Karl Olav Hansen. De strakk strikken godt ut og meldte kortene som følger

7spar var litt av en kontrakt. Men Martin spilte kortene likt som meg og siden han var i storeslem hadde ikke han interesse av å spille på 4-1 sits i trumf med innspill for en beit. Martin tok for ess-konge i trumf etter å ha stjålet tre ruter og vant sin kontrakt for 2210.

Ved et annet bord gikk meldingene som følger

NS benyttet meldesystemet SKROT. Et navn som i grunnen passet godt til dette spillet, tenk å melde seg frem til 3NT på disse kortene!

1 kløver var tvetydig og 1ruter avslag. 2spar spurte hvor mange spar nord hadde og 2NT fortalte om 2-3 små spar.

Nå glemte syd å spørre videre og la kontrakten i 3NT. Nord hadde jo fortalt hva han hadde i spar som han ble spurt om så han måtte også si pass!

Kløver i utspill fra øst gikk rundt til knekt fult av spar til knekt og dame. Kløver tilbake til ess gjorde ikke livet veldig gøy for spillefører, men han hentet ess-konge i hjerter fulgt av sparstikkene og fridde seg med en liten ruter.

Motspillet kunne ta to stikk i ruter samt hjerter dame, men måtte enten gi spillefører for ruter konge eller blindemann for kløver konge som sikret hjemgang i den noe tvilsomme utgangen!

Åsmund Stokkeland

2 Comments

  1. Ja, 3NT ser unektelig ut som en pussig kontrakt på de kortene. Og vi hadde nok en noe forskjellig oppfatning av meldingsforløpet. Jeg syntes den sterke hånden var vanskelig. Skal jeg åpne med Multi (22-23NT)? Eller med en tvetydig kløver. Syntes hånden var litt for god til 22-23NT og valgte 1kl (10-13nt eller 17+) Hadde makker vært positiv (7hp+) skulle det bli greit å komme videre. Men ikke uventet ble svaret 1 ruter. Nå hadde jeg 3 valg. a) melde 1 spar og håpe på et pip fra makker, kreve til utgang med 2 spar (4k+ mulig lengre minor) eller vise 24+ bal. – utgangskrav. Med det siste alternativet får jeg ikke vist 5-kort spar. Det siste hadde nok vært det riktige. Men jeg satset på 2 spar og fikk svaret 2NT som viser 2-3 små spar. Jeg tenkte at om jeg melder 3NT må jeg da ha vist en balansert hånd med 5 spar. Men Åsmund regnet med at jeg hadde en solid hånd, muligens med en rusten 4.korts farge i spar og gående ruter som hadde slemambisjoner med sparhonnør hos ham så han passet siden jeg i grunnen hadde tatt på meg kommandoen. Både 1 spar og 2NT over 1 ruter hadde nok ført til sluttkontrakten 4 hjerter. 6 spar er vel i grunnen en noe tvilsom kontrakt når man ser begge hendene. I praksis spar dame dobbel eller kløverkutt uten det hjelpsomme ruterutspillet.

  2. I mine øyne er det slike spill som gjør bridge enda mer spennende. Det er ingen tvil om at du måtte ta et avgjørende valg i meldingene og denne gangen trekker sluttkontrakten frem et lite smil, men det kunne så absolutt ha vært blink. Jeg spiller selv et lignende system hvor en hånd er kaptein og da gjør vi som Åsmund – viser hva vi har og respekterer makkers sluttkontrakt 🙂

Kommentarer er lukket.