Fargebehandling | Teori vs praksis

Når jeg er usikker på fargebehandling tar jeg en sjekk hos min venn «suitplay». Det er et program som raskt kverner kombinasjonen og spruter ut prosentberegning på de forskjellige fordelinger hos motparten. Jeg må innrømme at fasit rett som det er gir et annet utfall enn jeg hadde trodd, det er derfor gøy å se hva jeg skulle gjort.

Fra NM Monrad LAG kommer dette spillet hvor en fargekombinasjon ga meg litt hodebry, se bare her

Jeg ble som SYD spillefører i 4 spar. Ikke en umulig kontrakt, men trumffargen må løses for 2 tapere kombinert med et par andre utfordringer.

Vest spilte ut hjerter knekt til konge, liten og liten. Hva er beste spilleplan?

Min første plan var å spille kløver til knekt. Hvis den trakk ess kunne jeg stjele en kløver hos blindemann og spille spar til kongen. Nå vinnes kontrakten med sparfargen 3-2 og ess hos øst.

En annen variant er å stjele en hjerter på hånden for å godspille hjererfargen hvis den sitter 4-3 hos motparten. Men det er en lengre vei å gå hvor man også risikerer overstjelinger.

Vel, kanskje jeg bare skulle angripe trumffargen med engang og sette motparten på en prøve i motspill? Hvordan spilles denne trumffargen best for 2 tapere?

Fasit er at du skal spille 5 fra nord, hvis øst bidrar med 6 skal du spille 7. Dette gir deg 40 % sjanse for å løse fargen for 2 tapere. Men det krever at du leser de gangene vest har ED, EJ eller E9. Med andre ord er dette en teoretisk fargebehandling som neppe står seg i praksis.

Jeg falt derfor ned på kløver i annet stikk, den gikk via liten til knekt og dame. Ny hjerter stakk jeg hos nord med avkast av kløver fulgt av ruter til ess og kløver til stjeling. Spar fra blindemann trakk så dame fra øst, konge og ess.

Dermed var jeg beit når kortene så ut som dette

Motspillet vant 3 stikk i trumf og kløver ess for en beit.

Kortene sitter slik at kontrakten alltid går beit så lenge øst vrir kløver når kommer inn i trumf, vest kan da spille to ruder kløver og tvinge frem samme posisjon som jeg nå hadde etter å ha stjålet en kløver.

Men ville det vært en bedre spilleplan å trumfe hjerter i annet stikk og spilt liten spar fra hånden? Det er da ikke så lett for ØV å angripe med to runder kløver, kanskje spiller øst bare tilbake en spar og da vinnes kontrakten ved å etablere den femte hjerteren hos blindemann via en stjeling.

Vel, den motspillsprøven fikk jeg ikke satt motparten på.