Norge – Nederland | Beintøff 3 NT

Fra treningskampen mellom Norge og de Nederlandske landslagsspillerne kommer dette spillet som virkelig gikk inn for oss.

Jeg meldte tøft da jeg krevde og meldte 3 NT som øst. Normalt inviterer jeg med en slik hånd, men jeg likte mellomkortene og var i en posisjon hvor det var greit å trå litt til.

Spar 2 i utspill fra syd var ikke blink, den gikk via damen fra nord til min konge. Det var ikke så mye annet å spille på enn ruter, ruter knekt fikk seile rundt i annet stikk. Ruter 10 gikk via damen til esset før ruter ni gikk rundt til kongen.

Nok en spar fra syd vant blindemanns nier. Nå måtte jeg velge om jeg skulle spille på sparen 3-3, kløver esset foran eller hjerteren 3-3 uten av nord hadde til å legge i en stor hjerter.

Jeg tok for spar ess fulgt av hjerter konge og hjerter til esset. Nå håpet jeg syd hadde fordelingen 4-2-4-3 med kløver ess så jeg fridde meg med spar 10 til damen hos syd.

Han var dessverre ikke innspilt, men hjerter til damen hos nord var ingen krise da han måtte avslutte fra ess-knekt og dermed vant jeg mitt niende på kløver konge.

Den kontrakten var det ingen av de to nederlandske makkerpar som meldte. ff

3 Comments

 1. Hei Nils
  Jeg skjønner ikke helt hvorfor du skal trekke fram spill der dere opplagt hadde griseflaks. En utgang med 11 mot 12 balanserte står veldig sjelden, i alle fall når det er ingen farger lengre enn fire kort. Jeg tipper Nederland var i 1NT. 2NT er også ofte beit.
  I det lange løp er jeg 100% sikkert på at det er tapende bridge å melde 3NT på disse kortene, men selvsagt vil det stå en gang i blant. Jeg tipper du kan plukke ut tre ganger så mange spill der denne superaggressive stilen ikke lyktes.
  For oss lesere blir slike artikler mer en forklaring på hvorfor dere tapte kampen enn en fortelling om et godt spill. I denne turneringa spilte dere mange spill. Da jevner flaks og uflaks seg ut. I VM er det enda mange flere spill.

  Det samme med slemmen du løfta der du hadde vist 8-11 hp og fordelingen din. Jeg kan ikke forstå at det er vinnende bridge å løfte med 8, når du kan ha en hel hønnør mer. Joda, EK i spar ser fin ut, men du har ingen anelse om makker har bruk for f.eks sparkongen. Du har kliss minimum for det du har vist. Igjen flaks, mener jeg.

  Det er tydelig at Ulf er vant med at du melder hardt når han kun inviterer med hånda si og den informasjonen han sitter inne med.

  Jeg håper dere på landslaget ønsker å spille en type bridge der dere er BEDRE enn motparten, ikke heldigere. Vennerød nevnte i sin oppsummering av Norge under sommerens EM hadde kraftig minusscore mot de andre topplagene, men kraftig pluss mot de nest-beste og de svakeste. Det er en kjensgjerning at det er lettere å vinne med uortodoks spill dess svakere motstanden er. I VM er det KUN sterke lag.

  Lykke til med arbeidet framover.

 2. Hei Snorre,

  Takk for god og lang redegjørelse.

  Her på bloggen har jeg i grunnen prøvd å legge ut både gode og dårlige spill, jeg har tenkt at folk liker å lese om alle faser av spillet, og skulle en «ekspert» dumme seg ut er det vel også gøy å lese om. Hvis jeg svikter i min vurdering av hva som kan være interessant å lese om beklager jeg dette på det sterkeste.

  Vedr der jeg løftet på 8hp til slem viser din kommentar bare at du ikke forstår vurderingene som ligger bak. Ulf ber med sin 5hj meg om å løfte til slem med 3 kontroller. Jeg hadde 3 kontroller og kn9 i trumf som jeg trodde var viktige kort. Vi bare begge veldig enig om at dette var et ideelt og godt meldingsforløp med våre metoder. Jeg skal unngå å publisere slike spill videre fremover.

  Vedr oppgjøret mot Nederland møtte vi et av verdens beste landslag som utspilte oss. De var aktuelle og dyktige. Personlig spilte jeg under det nivået som skal til for å holde følge med de beste. Men det kan godt være du har rett at jeg ikke holder internasjonalt nivå idet hele tatt. Hvis du ønsker å evaluere de andre på laget får du ta det direkte med den enkelte spiller.

 3. Hei Nils

  Det var overhode ikke meningen å komme med en «universell» kritikk av hvilke spill du velger å bruke. . Din side er lesverdig så det holder, men jeg prøvde bare å få igang litt engasjement og debatt. Det er ingen som sier noe som helst i bridge-Norge lenger og det er trist. Ditt svar oppmuntrer ikke akkurat til at vi lesere skal komme med innspill, men den kritikken fikk jeg mer enn en gang selv da jeg skreiv om bridge.

  Denne gangen la du ut et spill der jeg mente du framstilte resultater i et annet lys enn kanskje andre ville gjort. Det er ikke første gangen jeg sier noe om at et skudd mer eller mindre i blinde lykkes noen ganger, men i det lange løp vinner solid og sannsynlig bridge.

  Jeg har heller ingen planer om å «evaluere de andre på laget», som du sier.

  Jeg er den siste som skal lære deg å melde, men i overskriften til slemspillet stilte du et spørsmål om vi lesere ville løfta 5hj til 6hj. Det stod ingenting om at din makkers melding ba deg løfte til slem med tre kontroller og ikke var en vurdering som skulle gjøres. Da beklager jeg at «bare ikke forstår vurderingene som ligger bak».

  Dette betyr altså at med f.eks D10xx – Kxx- Knx – KKnxx, en fin makshånd i intervallet 8-11 hp, så må du passe fordi du mangler en kontroll? Det er jo 12 toppstikk,13 hvis de ikke tar for sparesset

  Lykke til videre, både meg bridge og bridgeskriverier 🙂

Kommentarer er lukket.